Japonlardan Nevşehir Üniversitesine Teşekkür Mektubu

09 May 2011 1396
Japonlardan Nevşehir Üniversitesine Teşekkür Mektubu

TEŞEKKÜR MEKTUBU

Yazan : Asao Tsuru

Sayın, Nevşehir Üniversitesi ve Tüm Çalışanları,

Deprem zedelere yönelik Türkçe Dil kursunuz için teşekkürlerimi sunarım.

11 Mart 2011 tarihinde meydana gelen Tohoku Depreminden ötürü, bizler için endişelenen Türk Milletine yürekten teşekkürlerimi sunuyorum.

Bu deprem dünyanın 4. Büyük depremi olup, bizler bu depremde akrabalarımızın ve arkadaşlarımızın pek çoğunu kaybetmiş bulunuyoruz ve halen kayıp olan pek çok vatandaşımız bulunmaktadır.

Yine pek çok kasaba yutulmuş ve yaklaşık 450.000 kişi bu felaketten etkilenmiştir ancak detayları halen belli değildir. Bizlerin gözyaşlarının kuruduğu bu 30 günlük sığınmacı yaşantısından dönünce pek çok üzücü haber alacağımızı düşünüyorum ancak artık gözyaşı dökmeyeceğiz.

Bu felakette pek çok ülkeden yardım teklifi gelmiş ve onların içerisinden Türkiye'nin biz deprem zedeleri 30 günlüğüne konaklama ve yeme içme ücreti bedava olarak kabul ettiği bu yardım projesi ortaya çıkmıştır.

Bu projenin, pek çok Türk vatandaşının Japonya'da ki depremzedeler için nasıl bir yardımda bulunabiliriz diye düşünürken ortaya çıktığını duydum.

Üniversiteniz ise uzun süre konaklayan bizlerin, günlük yaşantımızda problem yaşamamamız için başlangıç seviyesinde Türkçe konuşma derslerini bizler için hazırlamıştır.

Sizlerinde bildiği gibi, 1890 yılının 16 Eylül'ünde Osmanlı İmparatorluğu tarafından gönderilen Ertuğrul Firkateyni Japonya'nın VVakayama Eyaleti, Kushimoto kasabası açıklarında batmış ve yaklaşık 500 kişi kadar kayıp vermiştir. Ancak, bunlardan 69'u Japon balıkçıları tarafından kurtarılmıştır. Yöre halkı bu kurtardıkları kazazedelere yatacak yer ve yiyeceklerini vererek hayat bağıyla bağlanmışlardır. Yine daha sonrasında Japon Halkı tarafından yardım parası toplanmış ve iki gemiyle birlikte Türkiye'ye gönderilmiştir. Sonrasında ise Türkiye ile Japonya sıkı ilişkiler içerisinde olmuş ve 1925'te Türkiye ile Japonya diplomatik ilişkiler kurulmuştur.

Sonrasında, Japonya ile ekonomi başta olmak üzere eğitim alanında da ortaklaşa çalışmalar yapılmıştır. Türkiye'nin kahramanı aynı zamanda 29 Ekim 1923'te İlk Cumhurbaşkanı olan Mustafa Kemal Atatürk'ün de bu çalışmalardan etkilendiğini duymaktayım. Türk Milleti'nin refah için olan motivasyonu yıllar boyunca sürmüş ve şu anki Cumhurbaşkanı doğmuştur. Mustafa Kemal Atatürk Japonya'nın saf şuurunu öğrenmiş ve yok olmayacak zengin bir Türk Milleti ve Devletinin oluşumu için hayat boyu çabalamıştır.

Yine, 1985 yılında İran ve Irak savaşı patlak vermiş, Irak hava sağası üzerinde uçan tüm uçakların düşürüleceğinin açıklanmasının ardından, Türk Hava Yolları kısa bir zaman içerisinde Tahran'da mahsur kalan 215 Japon vatandaşını kurtararak İstanbul'a getirmiştir. Hayatı pahasına görev alan uçak pilotları ve 13 kişilik mürettebata Japon Hükümeti tarafından madalya verilmiştir.

Ayrıca, 1999 senesinde meydana gelen Marmara Depremine Japonya'nın 1 numaralı arama kurtarma takımı(Hyper-Rescue Team) yardıma gitmiştir.

Bizler bu seferki ağırlamanız sayesinde, hem zihinsel hem de vücutsal olarak dinlenmiş olarak Japonya'ya dönerek bundan sonraki toparlanma ve tekrar kalkınma için var gücümüzle gayret edebileceğiz diye düşünüyorum.

Bu minnettarlığı kuşaklar boyunca anlatacağız diye düşünüyorum.

2011.05.05

 

     Yayınlama Tarihi      : 09.05.2011