NEVÜ Senatosu Kudüs İçin 3 Dilde Bildiri Yayımladı

16 May 2018 4018
NEVÜ Senatosu Kudüs İçin 3 Dilde Bildiri Yayımladı

‘21. Yüzyılın ilk çeyreğinde Haçlı zihniyeti ile yürütülen bu katliamın faillerini ve ortaklarını lanetliyoruz’ 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Senatosu, ABD'nin Tel Aviv'de bulunan büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı sonucunda Filistin halkına yönelik gerçekleştirilen baskı ve zulme karşı, olağanüstü toplanarak, yaşanan olayları kınadı. Senato, Türkçe, Japonca ve İbranice dillerinde bildiri yayımladı.

NEVÜ senatosu tarafından yapılan açıklama şu şekilde;

ABD uluslararası hukuk, BM kararları ve tarihi ve sosyal gerçekleri görmezden gelip, Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararı almak suretiyle Ortadoğu’da istikrarsızlık ve kaosa sürüklemiş, terör devleti İsrail’in katliam yapmasını cesaretlendirmiştir. Bu meşum kararın Nekbe/Felaket gününün 70. yıldönümüne getirilmesi, olayın ne kadar büyük tahrik ve provokasyon boyutu içerdiğini de gözler önüne sermektedir.

21. Yüzyılın ilk çeyreğinde Haçlı zihniyeti ile yürütülen bu katliamın faillerini ve ortaklarını lanetliyoruz. Siyonist devlet tarafından masum Filistin halkının haklarının on yıllardır sürekli olarak ihlal edilmesi, en temel özgürlüklerinden mahrum bırakılması ve son olarak böyle bir katliama cüret edilmesi karşısında insanlığın, topyekûn gür bir sesle dur dememesi kabul edilemez bir durumdur.

Tarih bu günleri kara bir leke olarak yazacaktır. Filistin halkı meşru müdafaa hakkına sahiptir. İşgalci İsrail ve hamisi ABD Ortadoğu’da sivillere karşı silahlı şiddet kullanmak suretiyle devlet terörü işlemektedirler. Eğer uluslararası hukuk varsa Trump ve Netanyahu aleyhine soruşturma açılarak derhal gereği yapılmalıdır. Bu hususta başta Birleşmiş Milletler ve Uluslararası Adalet Divanı olmak üzere tüm dünya kamuoyunu göreve davet ediyoruz.

Bizler masum ve mazlum Filistin halkına başsağlığı dilerken, sadece vatanlarını ve namuslarını savunurken şehit düşen kardeşlerimizin değil, hukukun ve vicdanların da katledildiğini tüm dünyanın er geç anlayacağına inanıyoruz. İnsanlık adına duyarlı olan herkesi ABD ve İsrail aleyhine tavır almaya, yapılan zulmü kınamaya ve mazlum Filistin halkı ile dayanışmaya çağırıyoruz.

 

報告書

 米国は国際法、国連決議、歴史的・社会的現実を無視し、大使館をエルサレムに移すという決定を下し、中東にて不安定化と混乱を招き、テロリスト国家であるイスラエルの虐殺を助長している。この不吉な決定がナクバ(=大惨事)の70周年にもたらされたという事実は、激励と挑発の次元がどれほど信じられないのかを表している。

 我々は、21世紀の第1四半期にて十字軍の思想をもって虐殺した加害者や協力者たちを非難する。シオニスト国家によって無罪のパレスチナ人民の権利は数十年間と長く蔑ろにされ、最も基本的な人権である自由も奪われた。さらにこの大虐殺に直面することに、人類が大声で、反対の声をあげないことは許されないことである。

 

 歴史上、これには黒歴史と言える。パレスチナ人民は正当な自己防衛の権利を持っている。占領者であるイスラエルと米国は、中東の民間人に対して武力暴力による国家テロを起こした。国際法というものが存在していれば、トランプ氏及びネタニヤフ氏は国際法で訴えられるべきである。この点において、我々は、特に国連と国際司法裁判所をはじめ、世界各国が責任を果たすべきだと思う。

 我々は、無実の抑圧されたパレスチナ人に哀悼の意を表明しているが、祖国と栄誉を守りながら殉教した兄弟だけでなく、法と良心が蔑ろにされていることを全世界がいつか理解すると信じている。さらに、全世界が米国とイスラエルに反対し、迫害を非難し、そして抑圧されたパレスチナ人と連帯すべきである。

 

הודעה לעיתונות

ארה"ב התעלמה מהמשפט הבינלאומי, מהחלטות האו"ם ומהמציאות ההיסטורית והחברתית ובהחלטתה להעביר את שגרירותה לירושלים גרמה לכאוס במזרח התיכון ועודדה את מדינת הטרור הישראלית לבצע טבח.

 

העובדה שההחלטה המפחידה הזאת חלה ב-70 השנים ליום הנכבה/האסון חושפת עד כמה הפרובוקציה הגדולה מדהימה ומיוחדת במינה. 

 

אנו מרשיעים את המבצעים והשותפים של הטבח הזה שבוצע במנטליות הצלבנית ברבע הראשון של המאה ה-21.

 

שתיקתה הגמורה והמוחלטת של האנושות בפני הפרות מתמידות של זכויות העם הפלסטיני החף מפשע על ידי המדינה הציונית במשך עשרות שנים, קיפוח החירויות הבסיסיות ביותר ולבסוף העזה בטבח כזאת – כל אלה יצרו מצב בלתי קביל.  

העם הפלסטיני הנה יש לו זכות להגנה עצמית. ישראל התוקפנית והאפיטרופוס שלה ארה''ב מבצעות טרור מדיני תוך שימוש בנשק נגד אזרחים באכזריות מדהימה. אם המשפט הבינלאומי קיים, יש להתחיל בתביעה נגד טראמפ ונתניהו ולעשות מה שצריך. הננו קוראים לכל הקהילה הבינלאומית ובראשו האו"ם ובית הדין הבינלאומי לצדק לבצע את תפקידם.

אנחנו משתתפים בצערו של העם הפלסטיני החף מפשע והמקופח ומקווים שכל העולם יבין מוקדם או מאוחר שלא רק אחינו נהרגו בהגנתם את כבודם ומולדתם, אלא גם החוקים והמצפון האנושי נהרגו יחד עימם. הננו קוראים לכל אחד הרגיש לשם האנושות להפגין עמדה חזקה נגד ארה"ב וישראל, לגנות על העושק המבוצע ולהפגין סולידריות עם העם הפלסטיני.