Bakan Varank NEVÜ Kapadokya Teknopark’ın Hayırlı Olmasını Diledi

15 Mart 2019 3180
Bakan Varank NEVÜ Kapadokya Teknopark’ın Hayırlı Olmasını Diledi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, bir dizi inceleme ve görüşmeler yapmak üzere Nevşehir’e gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ı karşıladı. Bakan Varank, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Kapadokya Teknopark’ın Nevşehir’e hayırlı olması temennisinde bulundu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank beraberinde AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta ile birlikte havayoluyla Nevşehir’e geldi. Bakan Varank’ı Nevşehir’de Kapadokya Havalimanında Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe, Nevşehir Belediye Başkanı Atilla Seçen, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve protokol üyeleri karşıladı.

Nevşehir programı kapsamında ilk olarak Nevşehir Valiliğine geçen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, burada Vali İlhami Aktaş ile bir süre görüştü.

Valilik ziyareti sonrası AK Parti Nevşehir İl Başkanlığı’nı da ziyaret Bakan Varank, Nevşehir Ticaret ve Sanayi Odası tarafından oda merkezinde gerçekleştirilen ‘Sektörel Sorunlar ve Çözüm Önerileri İstişare Toplantısı'na katıldı.

Burada bir konuşma yapan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bakanlık olarak attıkları her adımda büyümeyi sırtlayıp taşıyanları her zaman desteklediklerini ifade etti. Bakan Varank; “Sizlerden beklentimiz bu imkânları en iyi şekilde değerlendirip yatırıma, üretime ve istihdama yoğunlaşmanız. Benzer şekilde, dış piyasalardaki payınızı artırma ve yeni pazarlar keşfetme önceliklerinizi geliştirmeniz. Bu yaklaşım aslında sizin bir nevi sigortanız olacak. Biz Bakanlık olarak Milli Teknoloji, Güçlü Sanayi vizyonumuzu ortaya koyduk. Bu vizyona üretimle, yatırımla katkı sağlayan herkesin başımızın üzerinde yeri var" şeklinde değerlendirmelerde bulundu.

“Kapadokya Teknoparkımız Nevşehir’e Hayırlı Olsun”

Konuşmasının devamında Nevşehir'de 16 yıllık süre içerisinde AK Parti hükümetleri tarafından gerçekleştirilen hizmetlere ilişkin olarak bilgiler de veren Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Nevşehir'de bu süreçte Millî Gelirin 10 kat, ihracatın da 12 kat oranında bir artış gösterdiğini ifade etti.

Varank; “Nevşehir sizlerin de katkılarıyla 16 senede milli gelirini 10 kat artırdı. Yine aynı dönemde 12 katlık bir ihracat artışı gerçekleştirdiniz. Gösterdiğiniz bu başarıda, devletimizin size sunduğu katkılar büyük pay sahibi. 16 yılda 1,6 milyar liralık yatırım teşviki verdik, 7 binin üzerinde vatandaşımıza yeni iş imkânları sunduk. Bu yatırımlar Nevşehir’in kurulu sanayi altyapısını büyüttü farklı sektörlerde üretim yapma kabiliyetinizi geliştirdi. 2 binin üzerinde KOBİ’ye KOSGEB'le nefes olduk, üretimlerini teşvik ettik. 4 bin kişiye girişimcilik eğitimi verdik. İlimizdeki 2 OSB'de, 2 bine yakın vatandaşımız istihdam ediliyor. Avanos, Gülşehir, Kozaklı, Lale Sanayi Sitesi, Hacıbektaş ve Merkez Sanayi Sitelerinde bin 300 vatandaşımız çalışıyor. Kapadokya Teknoparkımız geçen sene faaliyete geçti Nevşehir’e hayırlı olsun, yüzde 35 olan doluluk oranını sizlerin desteğiyle daha yukarılara çekmek istiyoruz. Kalkınma Ajansımız 41 milyon lira, Bölge Kalkınma İdaremiz de 33 milyon liralık destek sağladı. Çeşitli projelerle Nevşehir'in kalkınmasına öncülük etti. Avanos'taki Yeraltı Çömlek ve Seramik Müzesi'yle dünyada ilk kez örneği görülen bir müze oluşturduk. Bu sayede turizm potansiyelini daha da yukarı çektik. Doğal yeraltı depolarınızın iyileştirilmesi için, teknolojik altyapıyı oluşturduk. Böylece ürettiğiniz patatesin artan sıcaklardan ötürü zayi olmasının önüne geçtik. Tarımsal ürünlerinizin besin değerini yitirmeden saklanmasını sağladık. Yenilenebilir enerji alanında farklı projelere 3 milyon lira destek sunduk. Kapadokya'nın bilinirliğini daha da artırmak adına dünyanın 16 farklı destinasyonunda tanıtım turları gerçekleştirdik ve 20 uluslararası fuarda bu bölgeyi temsil ettik. Yenilenebilir enerji, turizm, sosyal kalkınma, eğitim altyapısı alanlarında proje desteklerimiz hala sürüyor. Yine yapmayı planladığınız yatırımlar için fizibilite yardımı da sunuyoruz. Yerel kalkınmayı desteklemek üzere bu sene sanayicilerimize ve kurumlarımıza 27 Milyon lira kaynak kullandıracağız” diye konuştu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank daha sonra Nevşehir ziyareti kapsamında Nevşehir Organize Sanayi Bölgesine geçerek incelemelerde bulundu. Burada üretim yapan işletmelerin sahip ve yöneticileriyle de görüşmelerde bulunan Bakan Varank, daha sonra Aksaray’a hareket etti.