Rektör Bağlı “Demokrasilerde Katılım, Hak ve Sorumluluk” Üzerine Konuştu.

10 Eylül 2019 3019
Rektör Bağlı “Demokrasilerde Katılım, Hak ve Sorumluluk” Üzerine Konuştu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri” kapsamında il genelinde görev yapan okul idarecileri ve öğretmenlere  “Demokrasilerde Katılım, Hak ve Sorumluluk” konulu konferans verdi.

Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından, FETÖ terör örgütünün 15 Temmuz 2016 yılında ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğüne yönelik düzenlemiş olduğu hain darbe kalkışmasının üçüncü yılı dolayısıyla “Demokrasi ve Milli Birlik” ile “Demokrasilerde Katılım, Hak ve Sorumluluk” başlıkları adı altında konferanslar düzenleniyor. 10-13 Eylül 2019 tarihleri arasında Nevşehir merkez, merkeze bağlı ilçe, köy ve kasaba okullarında görev yapan okul idarecileri ve öğretmenlere yönelik gerçekleştirilecek olan konferans serilerinin ilk konuşmacı konuğu ise Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı oldu.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde; Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Murat Demir, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Çiçek, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, İl genelinde görev yapan öğretmen ve okul yöneticilerinin katıldığı konferansa konuşmacı olarak katılan NEVÜ Rektörü Bağlı “Demokrasilerde Katılım, Hak ve Sorumluluk” üzerine konuştu.

Rektör Bağlı “Dünyanın demokrasi tarihine baktığımızda, dünyada demokrasi trendinin yükseldiği ve düştüğü görüyoruz. Özellikle Birinci ve İkinci Dünya Savaşlarında dünya giderek demokrasiden uzaklaşırken, Türkiye’de bir demokrasi destanı yazılmıştır. Demokrat Parti iktidarıyla birlikte bu millet inanılmaz bir şekilde Adnan Menderes’e büyük bir ilgi göstermiş,  hiçbir şekilde korkmadan ve çekinmeden Demokrat Parti’ye oy vermiştir. Adnan Menderes yargılandığı zaman kendisine zimmet çıkarıldığına dair haberleri duyan bu millet,  bir bankadan hesap açarak para yatırmışlardır. Burada amaç ve gayeleri Adnan Menderes’in zimmet çıkarılarak idam edilmesinden sonra geride kalan ailesinin perişan olmamasıydı. Bu millet Menderes ailesinden habersiz böyle mütevazi bir girişimde bulunmuştur. Şu anda dahi hepimizin hatırladığı Adnan Menderes’in idama giderken arkasından çekilmiş fotoğrafı halen içimizi acıtmaktadır” dedi.

Bağlı devamında “Türkiye siyaset tarihinde demokrasi ve milletin iradesi üzerinde tarih boyunca büyük oyunlar oynandı. Bu millet bütün bu girişimlere ve eylemlere karşısı daima dimdik durmayı da başardı. Darbelerle dolu tarihimizin her sayfasında bu milletin demokrasiye sonucu ne olursa olsun demokrasiye sahip çıktığını görüyoruz.  Son olarak 15 Temmuz’da hain FETÖ terör örgütünün demokrasiye ve millet iradesine yönelik bulunduğu girişime tankların karşısına dikilerek, hatta altına yatarak, kendilerini bombalayan hain uçaklara karşı apartmanların çatılarına çıkarak kafa tutmuştur. Milletimizin bu konudaki iradesi ve kararlılığı hakikaten gurur verici. Hepimiz çocuklarımıza ve torunlarımıza, düğüne gider gibi şehadete koşan, milli iradeye ve demokrasiye sahip çıkan başka bir toplum olmadığını gururla anlatacağız” diye konuştu.