NEVÜ’de “Tarihte Darbeler ve 15 Temmuz Süreci” Konulu Panel Düzenlendi

16 Temmuz 2021 1152
NEVÜ’de “Tarihte Darbeler ve 15 Temmuz Süreci” Konulu Panel Düzenlendi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri”  kapsamında "Tarihte Darbeler ve 15 Temmuz Süreci" konulu panel düzenlendi

15 Temmuz 2016 yılında ülkenin ve milletin bölünmez bütünlüğü ile milli iradeye yönelik düzenlenen hain darbe girişiminin 5. yıl dönümü dolayısıyla Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi tarafından, “Tarihte Darbeler ve 15 Temmuz Süreci” konulu çevrim içi panel düzenlendi. NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Başkanı Doç. Dr. Kürşat Koçak’ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen panele konuşmacı olarak ise, Doç. Dr. Serdar Vural ve Dr. Öğr. Üyesi Ali Çakırbaş katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan ve panelin açılışında konuşan Doç. Dr. Kürşat Koçak, “ Tarihi süreç içerisinde Türk devlet yapısında iç ve dış müdahaleler sonucu kesintiler meydana gelmiştir. Bu kesintiler devletin kurumsallaşma sürecini sekteye uğratmıştır. 20. Yüzyıldan sonra kurumsallaşma konusunda önemli adımlar atılmış ancak dünyadaki güç anaforları Türkiye’nin savrulmasına neden olmuştur. Bu süreçte meydana gelen darbeler devlet hayatiyeti açısından da yıkımlar meydana getirmiştir” dedi.

Panelde “Devlet-Vatandaş İlişkileri Ekseninde Darbelere Bakış” başlığı adı altında değerlendirmelerde bulunan Doç. Dr. Serdar Vural Uygun, Türk milletinin askerine karşı özel bir sevgi beslediğini ve onu çok değerli bir konumda tuttuğunu ancak 15 Temmuz 2016 yılındaki darbede buradakilerin asker elbisesi giyen hainler olarak gördüğünü ve onlara karşı tavır aldığını söyledi.  

“Egemenlik ve Demokrasi Anlayışı” başlığı adı altında konuşan Öğr. Üyesi Ali Çakırbaş ise, tarihteki darbeler ile 15 Temmuz 2016 yılındaki darbenin oluşum sürecinin aynı olmadığını ve 15 temmuz darbesinin tamamen farklı dinamikler ile meydana geldiğini ifade etti.