Nevşehir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyeleri Önceki Gün Meydana Gelen Kaya Düşmesiyle İlgili Olarak Acıgöl Beldesinde İncelemelerde Bulundu

04 Kasım 2011 1615
Nevşehir Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Öğretim Üyeleri Önceki Gün Meydana Gelen Kaya Düşmesiyle İlgili Olarak Acıgöl Beldesinde İncelemelerde Bulundu

Önceki gün meydana gelen kaya düşmesiyle ilgili olarak Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ahmet Orhan ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Dinçer, Acıgöl’de olayla ilgili olarak yerinde incelemelerde bulundu.

Tatların beldesi yerleşim alanının hemen kuzeyinde yer alan yer altı şehrinin bulunduğu alanda yaklaşık 200 ton ağırlığında büyük bir kaya bloğunun düşmesiyle gerçekleşen olayda herhangi bir can ve mal kaybının olmaması yetkilileri sevindirdi.

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Jeoloji Mühendisliği öğretim üyeleri Yrd. Doç. Dr. Ahmet Orhan ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Dinçer tarafından olayla ilgili yapılan açıklamada; bölgenin jeolojisinin alta Üst Miyosen-Pliyosen yaşlı tüfler ve bu birimin üzerine gelen Kuvaterner yaşlı bazaltlardan oluştuğu; yüksek yamaç eğimi ve bazaltlar içerisinde meydana gelen soğuma çatlakları olayı kontrol eden birincil parametreler olarak öne çıkarken, mevcut birimlerin sahip oldukları farklı ayrışma dirençleri ve donma-çözülme döngüleri kaya düşmelerini kontrol eden diğer faktörlerden olduğu belirtildi.

Bölgede güncel kaya düşmelerinin yanı sıra daha önce meydan gelen yoğun bir kaya düşmesinin gözlendiğini ifade eden Üniversitemiz öğretim üyeleri, olayın meydana geldiği sahanın hemen aşağısında bulunan konutların (50 civarında genelde yığma binalar) mevcut kaya düşmelerinin tehdidi altında olduğu açıklamasında bulundu. Düşen bloğun yamaç üzerinde ağırlıkları 2-60 ton arasında değişen 14 parçaya ayrıldığı bu parçaların doğal engeller tarafından engellenmesine rağmen 8-10 tonluk bir bloğun konutlara 15 metre kadar yaklaştığı söylendi. Ayrıca yapılan saha gözlemlerinde ağırlıkları 75 tondan fazla olan en az 3 bloğun kritik durumda olduğunun belirlendiği ifade edildi. Kısa vadede, bu blokların kontrollü olarak düşürülmesinin şu an için en pratik çözüm olarak gözüktüğünü söyleyen Üniversitemiz öğretim üyeleri, diğer çözüm yöntemlerinin ancak detaylı jeoteknik çalışmalar yapıldıktan sonra değerlendirilebileceğini ifade etti.

Kapadokya bölgesinde meydana gelen kaya düşmelerinin uluslararası birçok bilimsel çalışmaya konu olduğunu hatırlatan Üniversitemiz öğretim üyeleri, meydana gelen bu kütle hareketlerinin zaman zaman ciddi boyutlara ulaştığını bundan dolayı, bu konuda ciddi ve kapsamlı çalışmaların yapılmasının bölgemiz açısından önem arz ettiğini vurguladılar. Yrd. Doç. Dr. Ahmet Orhan ve Yrd. Doç. Dr. İsmail Dinçer, yapılacak olan çalışmalarla riskli alanların belirlenmesi ve alınabilecek önlemlerin uygulamaya konulmasının son derece önemli olduğunu ifade ettiler.

 

 

Duyuru Yapan Birim: NEÜ Basın ve Halkla İlişkiler