NEÜ’de ‘1982 Anayasasının Evrimi ve Yeni Anayasadan Beklentiler’ Konulu Panel Düzenlendi

28 Aralık 2011 1858
NEÜ’de ‘1982 Anayasasının Evrimi ve Yeni Anayasadan Beklentiler’ Konulu Panel Düzenlendi

Nevşehir Üniversitesi İktisadi ve İdari Birimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanlığı tarafından ‘1982 Anayasasının Evrimi ve Yeni Anayasadan Beklentiler’ konulu panel düzenlendi.

Yöneticiliğini İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman’ın gerçekleştirdiği ‘1982 Anayasasının Evrimi ve Yeni Anayasadan Beklentiler’ konulu panele İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı V. Prof. Dr. Şevki Özgener, Avanos Kaymakamı Aylin Kırcı Duman, panelistler; Yrd. Doç. Dr. Hüsamettin Serkan Akıllı, Yrd. Doç. Dr. Uluç Çağatay, Arş. Gör. Kerim Bilgin, Arş. Gör. Can Şeker, Kamu Yönetimi Bölümü öğrencilerinden Meltem Nazlı ve Kübra Aslan,kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Anayasa yapımını önleyen ve anayasa yapımındaki sorunlara değinen Arş. Gör. Kerim Bilgin “Anayasa kavramından neyi anladığımızı, devlet yurttaş ilişkisinin mevcut durumu, cumhuriyet rejiminin anayasal niteliklerinin gerektirdiği düzenlemelere ilişkin önerilerin mantıksal sonuçlarını mevcut anayasayla karşılaştırmalıyız. Mezhep, cinsiyet, eşitlik ve özgürlük gibi sorunlara baktığımızda; yeni bir anayasa, kolektif bir yaklaşım içerisinde Türkiye’nin mevcut düzenine bakılarak özellikle başta iktidar partisi olmak üzere siyasi partiler, medya, üniversiteler ve sivil toplum örgütleri ile bir araya gelinmesi gerekir” dedi.

Arş. Gör. Can Şeker konuşmasında, “82 anayasasının hem ruhu hem de lafzi olarak anayasal vatandaşlık kavramı için Türklük tanımı, bunların alt başlıkları olarak anayasanın değiştirilmez maddeleri ve zihniyet sorunu, sivil anayasa sorunu olarak konuyu ele almalıyız ve “ne yapmalıyız?” sorusunu sormalıyız” diye konuştu.

1982 anayasasında yapılan değişikler ve yeni anayasa için önerilerini katılımcıların bilgisine sunan Yrd. Doç. Dr. Hüsamettin Serkan Akıllı, “ 1982 anayasası diğer ülkelerin anayasalarına bakıldığında genç bir anayasa olup sadece yıpranmış bir anayasadır. Bunun sadece maddeleri, fıkraları ve bentlerinde değişikler olmuştur. 1982 anayasasının tarihine baktığımızda da belli tarihlerde değişikler olurken, özellikle 1995’de geniş bir değişikliğe gidildiğini ve 2001 yılından sonra fazla bir değişiklik olmadığını görüyoruz” diye açıklamada bulundu.

Yrd. Doç. Dr. Uluç Çağatay da, “Ben anayasada kentleşme politikası ve kentli haklarına değinmek istiyorum. Bugün kırdan büyük şehirlere büyük bir göç var. Buna bağlı olarak arsa, göç sorunu, kaçak yapılaşma, afetlere dayanıksız yapılaşma, ulaşım gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Kentlerin plansız büyümesiyle birlikte de güvenlik, istihdam, sağlık, kültür, konut boyutlarına bakıldığında; şu anda tartışılan anayasada kentli haklarına önem verilmelidir” dedi.

Anayasa yapılırken üniversitelerin dahi buna müdahil olamadığını söyleyen Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman “Anayasa oluştururken dikkat edilmesi gereken hususlar var. Anayasa aceleye getirilerek yapılmamalı. Yeni anayasa önemli olup, bu sürece herkesin müdahil olması gerekir. Ama maalesef üniversiteler olarak bizler bile buna müdahil değiliz. Müzakereci, demokrasi içinde taleplerimizin dile getirilmesi, temel hak ve özgürlüklerin dillendirilmesi gerekir. İnsan haklarına baktığımızda herkesin eşit olması anlayışı, düşünce özgürlüğü, basın özgürlüğü, sendikal haklar, devletin temel ilkeleridir. YÖK’ün işlevi ile işleyişi değişmeli. Çünkü üniversiteler olarak bizler kendi rektörümüzü dahi kendimiz seçemiyoruz” diye konuştu.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı V. Prof. Dr. Şevki Özgener ise panelin sonunda yaptığı konuşmada, “Türkiye toplumuna yakışır bütün etnik grupların özgürlüklerini garanti altına alacak bir anayasa istiyoruz. Bir de bizleri ilgilendiren, eğitimde özgürlük yani akademik özgürlüğün garanti altına alınması yeni anayasada olmasını istediğimiz bir husustur. Daha özgürlükçü bir anayasa için Avrupa’yı örnek almak gerekmez. Daha insancıl bir anayasa, daha toplumsal bir anayasa ve özgürlükçü bir anayasa arzu ediyoruz” dedi.

Soru-cevap şeklinde devam eden panel, katılımcılara teşekkür belgelerinin verilmesiyle son buldu.

 

Duyuru Yapan Birim: NEÜ Basın ve Halkla İlişkiler