Nevşehir Üniversitesi Kaynaklarını “Etkin ve Verimli” Kullanırken ‘Akıllı Enerji Tüketimi’ne Yönelik Çalışmalarını Sürdürüyor

03 Şubat 2012 1521
Nevşehir Üniversitesi Kaynaklarını “Etkin ve Verimli” Kullanırken ‘Akıllı Enerji Tüketimi’ne Yönelik Çalışmalarını Sürdürüyor

 

Nevşehir Üniversitesi, çevre duyarlılığı ve bilincinin geliştirilmesi, doğal kaynakların korunması ve enerjinin etkin ve verimli kullanılmadığında doğal kaynak israfına neden olduğu bilinci ile ‘Akıllı Enerji  Tüketimi’ne yönelik çalışmalarını sürdürüyor.  

Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından bu kapsamda düzenlenen ‘Çevreci Üniversite’ etkinlikleri ile ağaçlandırma çalışmaları, çevre temizliğine ve engelli vatandaşlarımızın tekerli sandalye edinmelerine yönelik  ‘Gülen Kapak’ kampanyası,  toplumda çevre duyarlılığı ve bilincinin geliştirilmesi amacıyla ‘Çevreciyim Ben’ projesi, Türkiye Biyologlar Derneği İzmir Şubesi ortaklığı ile IX. Ulusal Ekoloji ve Çevre Kongresi, Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi yürütücülüğünde ve paydaşlarımız Niğde Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, Portekiz’den Aveiro Üniversitesi, Litvanya’dan Eğitim ve Kültür İçin Mobil Teknolojiler Enstitüsü (IMOTEC), Almanya’dan İş Adamları ve Girişimciler Derneği (EXUV), Nevşehir Belediyesi, Çorum Belediyesi, Nevşehir’den Genç Sanayici ve İş Adamları Derneği (GESİAD), İstanbul’dan Birleşmiş Milletler Sanayi Geliştirme Kuruluşu – Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (UNIDO-ICHET) ile birlikte Avrupa Birliği Hayat Boyu Öğrenme Programı, Leonardo da Vinci Yenilik Transferi Projesi kapsamında Avrupa Birliği Çapında Hidrojen Enerjisi Bilincinin Arttırılması (KnowledgeH2) başlıklı projeler bunlardan bazıları.

Son olarak ise Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımız tarafından Üniversitemizde Enerjinin Verimli Kullanılmasına yönelik ‘Akıllı Enerji Tüketimi’ne yönelik çalışmalar gerçekleştiriliyor.  

Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığımız tarafından Üniversitemizde Enerjinin Verimli Kullanılmasına Yönelik Yapılan Çalışmalar;

Nevşehir Üniversitesi bünyesinde Elektrik enerjisinin daha verimli ve tasarruflu kullanımını amaçlayan ve içeriği aşağıda kısaca özetlenen bazı çalışmalar yapılmaktadır.

Öncelikli olarak ortak kullanım alanı olan mekânlarda gereksiz enerji tüketiminin daha fazla olduğu varsayımından hareketle bu mekânlardaki istenmeyen tüketimin önlenmesi yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Ortak kullanım alanlarının aydınlatma sistemlerindeki gereksiz tüketimi ortadan kaldırmak için hareket dedektörleri vasıtasıyla aydınlatma kontrolü yapılması düşünülmüş ve bu şekilde yaklaşık  %86 oranında tasarruf yapılması ön görülmüştür. Bu amaçla üniversitemiz bünyesindeki wc’lerde aydınlatma sistemleri hareket dedektörleri kullanılarak kontrol edilmekte ve kullanımın olmadığı zamanlarda aydınlatmaların gereksiz yere açık kalmalarının önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Yine enerji tüketim giderlerinin düşürülmesine yönelik bir çalışma olarak Kampüs alanındaki pilot bölgelerin elektrik enerjisinin güneş panelleri ile karşılanması amacıyla üniversitemiz bünyesinde araştırmalara ve örnek projeler üzerinde çalışmalara da başlanmış bulunmaktadır.

Geçtiğimiz dönemde Serbest Tüketici Belgesi almak için ilgili mercilere başvuru yapmış olan üniversitemiz 16/01/2012 tarihi itibariyle bu belgeyi almış bulunmaktadır. Serbest Tüketici Belgesine sahip tüm tüketiciler, elektrik ticareti lisansına sahip tüm elektrik satış şirketlerinden, ikili anlaşma kapsamında elektrik tedarik edebilirler. Serbest tüketicilerin elektrik faturaları ikili anlaşma yapmış olduğu tedarikçi tarafından kesilmektedir ve anlaşma dahilinde belirtilen fiyatlar ve ödeme koşulları geçerli olmaktadır. Üniversitemiz böylelikle kullanmış olduğu elektrik enerjisini birim fiyatı en düşük tedarikçilerden temin etme imkânına sahip olmuştur.

Böylelikle Üniversitemiz elektrik giderleri için ayrılan harcama kalemlerini de en az seviyeye indirerek kamu ödeneklerinin verimli kullanılmasına katkıda bulunmuş olacaktır.

Yapımı şu anda devam eden Yeni Rektörlük Binamızda ısıtma sisteminde kullanılan Fan-Coil cihazlarının kontrolü kullanım mahallerinde bulunan oda termostatları vasıtasıyla yapılacaktır. Ortam konfor sıcaklığına ulaştığında fan-coil motoru kontrol edilmek suretiyle hem fan-coil motorlarında harcanan elektrik enerjisinden, hem de ısıtma primer devresinde harcanan elektrik enerjisinden tasarruf edilmiş olacaktır.

Şu anda yapımına devam edilen ve henüz proje aşamasında olan binaların aydınlatma sistemlerinde kayıpları fazla olan manyetik balastlar yerine, yüksek güç katsayısına sahip ve düşük kayıplı elektronik balastlar tercih edilerek armatür bazında oluşacak kayıpların önüne geçilmeye çalışılmaktadır.

Proje aşamasında olan binalarımızın ortak kullanım alanlarında (özellikle uzun koridorlar, wc ler vb.) aydınlatmaların açık kalmasından dolayı oluşan gereksiz tüketimlerin önüne geçmek için bu mahallerde hareket dedektörüyle aydınlatma kontrolüne uygun,  anahtarlama sayısı ve ömrü fazla olan ampüller ve bunlara uygun armatürler kullanıp bu mekânların hareket sensörleriyle kontrollerinin yapılmasıyla ilgili çalışmalar devam etmektedir.

Üniversitemizin bazı dış mekanlarında, gece sürekli aydınlatmaların açık kaldığı dekoratif amaçlı mahallerinde (örneğin taş kapı) ısıl kayıpları düşük ve muadili armatürlere göre daha az enerji tüketimi olan LED Projektör armatürler kullanılarak sonuçları gözlemlenmekte ve ilerleyen dönemlerde yapılacak daha büyük güçteki aydınlatma projeleri için ön hazırlık ve alt yapı çalışmaları yapılmaktadır.

Nevşehir Üniversitesi Kaynaklarını “Etkin ve Verimli” Kullanırken ‘Akıllı Enerji Tüketimi’ne Yönelik Çalışmalarını Sürdürüyor