II. Ulusal IPv6 Konferansı “IPv6’ya Geçiş ve Sonrası”

21 Şubat 2012 1569
II. Ulusal IPv6 Konferansı “IPv6’ya Geçiş ve Sonrası”

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ve Bilgi Güvenliği Derneği tarafından ortaklaşa düzenlenen BTK, TÜBİTAK ULAKBİM, Gazi Üniversitesi, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, BTD tarafından desteklenen II. ULUSAL IPv6 KONFERANSI 15 Şubat 2012 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Binali Yıldırım’ın katılımıyla Ankara’da yapıldı.

Türkiye’de IPv6’ya geçiş süreci,  8 Aralık 2010 tarih ve 27779 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Kamu Kurum ve Kuruluşları için IPv6’ya Geçiş Planı” konulu T.C. Başbakanlık Genelgesi ile tanımlandı. Üniversitemiz de Genelge doğrultusunda çalışmalar başlatarak IPv6 ya geçiş için gerekli adımları attı. Geçiş sürecinde teknik olarak yapılması gereken işlemlere başlandı. 2011 yılı Kasım ayı içinde ULAKBİM tarafından verilen eğitimlere Üniversitemizden Araştırma Görevlisi Nuh Azgınoğlu, 15 Şubat 2012 tarihine yapılan konferansa ise Bilgi İşlem Şube Müdürü Mehmet Akay katıldı. Yapılan çalışmalar sonucu internet altyapımızın IPv6 yapılandırmasına uygun hale getirilmesi yönündeki test çalışmalarımız başladı. Genelge doğrultusunda 31 Ağustos tarihinden önce en az iki servisimiz IPv6 uyumlu olarak yayına girecek, 2013 yılı içinde ise diğer servislerimiz uyumlu hale getirilerek süreç tamamlanmış olacak. 

IPv6 Nedir? 

IPv6, gelişmiş özellik setlerine sahip yeni bir internet protokol yapısıdır. Halen yaygın olarak kullanılan Pv4 olarak da isimlendirilen 4 byte'lık IP numaralarının son yıllarda yetersiz kalması üzerine gelişmiş özelliklere sahip yeni bir IP yapısı olarak tasarlanmıştır. 

Duyuru Yapan Birim: NEÜ Basın ve Halkla İlişkiler