NEÜ’de ‘Madde Bağımlığı ile Mücadele’ Konulu Konferans

07 Mart 2012 1999
NEÜ’de ‘Madde Bağımlığı ile Mücadele’ Konulu Konferans

Nevşehir Üniversitesi’nde öğrencilere yönelik ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele’ konulu konferans düzenlendi.  

Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi konferans salonunda Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Polis Memuru Mikail Kaya tarafından verilen ‘Madde Bağımlılığı ile Mücadele’ konulu konferansa Üniversitemiz Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Erdoğan Çiçek, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Nevşehir’de 6 bin öğrenci ve veliyle madde bağımlılığı ile mücadeleleri konusunda konferanslar verildiğini belirten Mikail Kaya, yapılan araştırmalara göre madde bağımlılığının başlıca sebeplerinin başında arkadaş çevresinin geldiğini söyledi.

Yaş ortalamasına göre de madde bağımlılığında çoğunluğu 16-30 yaş grubunun oluşturduğunu söyleyen Kaya, “Yapılan araştırmalarda yaş ortalamasına göre en çok 16-30 yaş grubu kişiler madde bağımlısı. Bağımlılık yapan maddelerin başında ise  tütün, alkol, uyuşturucu maddeler, uçucu maddeler, tiner, kafein ve diğer maddeler yer alırken ülkemizde en çok rastlanan maddeler arasında eroin, kokain, ecstasy bulunuyor. 

Madde bağımlılığı olan kişilerle yaptığımız birebir konuşmalarda ve araştırmalarda, bu kişilerin genelde arkadaş çevresinden ve en yakın arkadaşlarından dolayı madde bağımlısı olduklarını gördük. Bu zararlı maddeler arasında üniversitelere en çok giren uyuşturucu madde ise ecstasy olurken, zararlı maddelerin okullarda satılmasında en çok öğrenciler arasından en zayıf,  öğrenciler seçiliyor.  Ecstasy ve benzeri zararlı maddeleri kullanan kişilerin bunu bırakmamaları veya tedavi olmamaları halinde sonları genelde ölümle sonlanıyor.  

Madde bağımlısı olan kişilerin arkadaş çevresiyle birlikte, anne ve baba desteğinin az olması, anne ve babada madde kullanımı, anne ve babanın gencin alkol kullanımına fazla toleranslı bir tutum içinde olması, anne ve babanın çocuk ile ilişkisinin kalitesi, tutarsız disiplin, anne ve babanın çocuğunun aktivitelerine ilgisizliği, başarının ödüllendirilmeyişi ve çevrenin gerçekçi olmayan beklentileri gibi birçok nedenden dolayı bağımlı duruma düşmekte. Bugün madde bağımlılığı ilköğretim düzeyine kadar düşmüş durumda. Bu nedenle ailelerin ‘Benim çocuğum yapmaz, ben onu en iyi okullarda okutuyorum’ gibi düşünmemeleri ve daima onlarla ilgilenip onların takipçisi olmaları gerekmektedir” dedi.

Üniversitemiz Genel Sekreter V. Doç. Dr. Erdoğan Çiçek konferans sonunda Nevşehir İl Emniyet Müdürlüğü Polis Memuru Mikail Kaya’ya teşekkür ederek, kendisine katılım belgesi takdim etti.