Nevşehir’de İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Töreni (15.03.2010).

15 Mart 2010 1843
Nevşehir’de İstiklal Marşı’nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’u Anma Töreni (15.03.2010).

 

Nevşehir'de İstiklal Marşı'nın kabulünün 89. yıl dönümü nedeniyle düzenlenen törende Mehmet Akif Ersoy anıldı.

 

Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleştirilen programa, Nevşehir Valisi Osman Aydın, il Jandarma Komutanı Jandarma Albay Turgay Aras, Cumhuriyet Başsavcısı Necmettin Saygın, İkdisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Drç Şükrü Akdoğan, Vali Yardımcısı İbrahim Süha Karaboran, il Emniyet Müdürü Dr. Ömer Gurulkan, Nevşehir Belediye Başkan Vekili Yücel Menekşe, Milli Eğitim Müdürü Harun Fatsa, Daire Müdürleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

 

Nevşehir Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından hazırlanan anma töreninde Nevşehir Lisesi öğrencilerinin hazırlayıp sunduğu Mehmet Akif Ersoy'un hayatını konu alan oyun sahnelendi.

 

Günün anlam ve önemi belirten konuşmaların yapıldığı törende, öğrenciler tarafından Mehmet Akif Ersoy'un şiirleri seslendirildi.

 

Nevşehir Üniversitesi Öğretim Üyesi Araştırma Görevlisi Hüseyin Saraç 'Mehmet Akif Ersoy'un Kişiliği' hakkında katılımcılara bilgiler verdi.

 

Öğretim Üyesi Araştırma Görevlisi Hüseyin Saraç, Mehmet Akif'i millet ve İslam şairi yapan iki ülküsünün olduğunu bunlardan birinin İslam, diğerinin Millet olduğunu belirtti.

 

Saraç¸ sözlerine şöyle devam etti: "Her milletin ulus ya da uluslar arası alanda ün yapmış önemli şahsiyetleri bulunmaktadır. Türk milleti önünde Mehmet Akif Ersoy'un önemli bir yeri olduğu hiçbir kimse tarafından yadsınamaz, reddedilemez bir gerçektir. Mehmet Akif Ersoy adı Türk milleti için vatan, millet, bayrak, özgürlük ve bağımsızlık kavramlarının karşılığıdır. Dense sanırım yanlış olmaz. O, sadece bir şair değil, kurtuluş savaşını on kıtaya sığdırarak Milli Mücadeleyi en mükemmel bir şekilde dile getiren şahsiyettir. Bu nedenle milletin dili, sesi olan bu şahsiyetin hayatının bilinmesi ve her fırsatta dile getirilmesi yetmez toplumun her kesimi tarafından örnek alınması da gerekmektedir.

 

Akif'e göre bilim ve sanatta ilerlemenin, çağdaş uygarlık seviyesine ulaşmanın yolu bilinçli ve sistemli çalışmaktan geçmektedir. Çünkü milletin varlığındaki devamlılık ancak çalışmayla sağlanabilmektedir. Akif batının teknolojik üstünlüğünü kabul eder ancak batı medeniyetinin üstünlüğünü kabul etmez. Türk toplumuna ters geldiğini savunur.  Bu nedenle medeniyeti değiştirmek yerine batıdan milli bünyemize uygun olanlarının alınmasının doğru olacağını dile getirir. Batı karşısında her alanda güçlü bir Türkiye'yi hayal etmiş ve gelişmiş Türkiye'nin diğer gelişmekte olan ülkelere örnek olması, öncülük etmesi gerektiğini vurgulamış ve ömrü boyunca bu yolda çalışmıştır."

 

Törenin sonunda,  'İstiklal Marşı'nın Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy' konulu şiir ve kompozisyon dallarında dereceye giren öğrenciler ödüllerini Vali Osman Aydın'ın elinden aldı.

 

Fotoğraflar için tıklayınız.