“Nevşehir Şer’iyye Sicilleri” İncelenmeye Başlandı

31 Ağustos 2010 1597
“Nevşehir Şer’iyye Sicilleri” İncelenmeye Başlandı

NEVŞEHİR ÜNİVERSİTESİ, NEVŞEHİR'İN YAZILI TARİH KAYNAKLARININ EN ÖNEMLİLERİNDEN OLAN ŞER'İYYE SİCİLLERİNİN İNCELENMESİNE YÖNELİK İLK ADIMI ATTI

Nevşehir Üniversitesi, Nevşehir'in en önemli yazılı tarih kaynaklarından olan Nevşehir Şer'iyye Sicilleri'ni incelemeye aldı.

Ankara'da Milli Kütüphane'de muhafaza edilen Nevşehir Şer'iyye Sicilleri Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Cihan'ın girişimleri ile Nevşehir'e getirildi.

Osmanlıdan günümüze intikal eden yazılı kaynakların en mühimlerinden olan bu sicillerde, Damat İbrahim Paşa'nın girişimlerinden sonra bir kaza merkezi haline gelen Nevşehir'de Cumhuriyet dönemine kadar geçen sürede Nevşehir mahkemesinde görülen davalar yer alıyor.

İlk aşamada, toplam 30 defterden oluşan Nevşehir Şer'iyye Sicillerine ait fotokopilerin tamamı dijital ortama aktarılacak ve Şer'iyye Sicilleri kalıcı bir hale getirilecek. Bilimsel yöntemlerle yapılan bu günyüzüne çıkarma çalışmasının bir sonraki safhasında otuz adet defter külliyatından oluşan Nevşehir'e ait Şer'iyye Sicillerinin tarihi en eski olan ilk defteri dönemin dili olan Osmanlıcadan günümüz Türkçesine çevrilmeye başlanacak.

1798-1799 (hicri 1213) yılından başlayan söz konusu bu siciller Nevşehir'in siyasi, idari, askeri, iktisadi, demografik ve kültürel hayatına dair birçok yeni bilginin ortaya çıkarılmasına imkân sağlayacak. Şehrin o dönemdeki resmini çizilmesine yardımcı olacak. Nevşehir'in başkent İstanbul ve imparatorluğun diğer şehirleri ile olan bağlantısı defterdeki bilgiler sayesinde ortaya çıkacak.

Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yrd. Doç. Dr. Metin Ziya Köse'nin proje yürütücüsü olacağı çalışmada, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Yrd. Doç. Dr. Ali Kozan da görev alacak.

Proje hakkında ilk izlenimlerini belirten hocalarımız bu defterler sayesinde Nevşehir'de dört beş kuşak öncesindeki yakınlarımıza, yaşadıkları yerlere, maddi durumlarına, alıp sattıklarına, evlendikleri kişilere, hatta ölümlerine dair birçok bilgiye sahip olabileceği ve dolayısıyla bu defterlerin bireysel aile tarihimize de müthiş bir katkı sağlayacağı görüşündeler.

Üniversite olarak kültürel alanda yapacağımız her katkı, gelecek nesillerimize bırakacağımız mirastır.