Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Necdet Subaşı Üniversitemizde

30 Kasım 2017 3268
Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Necdet Subaşı Üniversitemizde

Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Necdet Subaşı, ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ dolayısıyla Üniversitemiz tarafından düzenlenen panele konuşmacı olarak katıldı.

Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından ’25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü’ etkinlikleri kapsamında ‘Din ve Kadın: Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesinde Dinin Rolü’ konulu panel düzenlendi. Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen panele; Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Necdet Subaşı, Nevşehir Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, Nevşehir Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Kaya, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, NÜKÇAM Müdürü Doç. Dr. Leyla Kahraman, kadın derneklerinin temsilcileri, akademik ve idari personel, öğrenciler ile davetliler katıldı.

Panel öncesi, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü ve Gülşehir Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler Bölümü öğrencileri tarafından ‘Kadına Yönelik Şiddete Dur’ demek amacıyla hazırlanan reklam ve “Nevşehir’de Kadına Yönelik Şiddet Algısı” konulu kısa film ile ‘Şiddet Mağduru Kadınlar Anlatıyor’ konulu kısa film gösterimi yapıldı.

Daha sonra NÜKÇAM Danışma Kurulu üyesi Avukat Sema Yurtbilir Yavuz’un yönettiği Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Necdet Subaşı ile İslami İlimler Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü Din Sosyolojisi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Hidayet Şefkatli Tuksal’ın konuşmacı olarak yer aldığı panele geçildi.

Panelde konuşan Başbakan Başdanışmanı Prof. Dr. Necdet Subaşı “Şiddet sadece kadınlar ilgili bir alan değil, bu toplumun her kesiminde, ilişki dünyasının her aşamasında şiddet var. Tarihte örneğine asla rastlamadığımız kadar yüksek düzeyde ilerleyen şiddet içerisindeyiz.  Çocuklar, kardeşler birbirine şiddet uyguluyor, öğretmenlerin çocuklara karşı şiddeti, amirin personeline uyguladığı mobbing gibi herkes herkese bir şey yapıyor. Şiddetin nerden beslendiği ve kaynaklandığı, hangi geleneksel veya dinsel argo mutasyonun bunu beslediğine dair analize ihtiyaç var. İnsanın asla hak etmediği zulüm, taşıyamayacağı, onaylamayacağı ve hiçbir kitapta yeri olmayan ama bir yerlerden beslendiği açık olan bir takım zorbalıklar var. Bu zorbalıkların bir hastalık olduğunu söyleyebilirim ve bunun tedavi edilmesi gerekiyor.

Günümüzde kadınlar, eski bildiğiniz roman kitaplarında tanıtıldığı gibi bulaşıkçı ve bohçacı değil, o eski bildiğimiz hikayelerden çıktı ve bugün geldiğimiz nokta kadınlar hatırı sayılır bir şekilde okuyor, kamusal alanda rol alıyor ve söz sahibi olabiliyor.  Yani o yüzyıl önce bildiğimiz o hikayelerden kadınlarımız çıkarak aramıza katıldı” diye konuştu. 

Subaşı ayrıca “Bizim ayrıca eğitim müfredatını da konuşmamız gerekiyor.  Müfredatımız nasıl bir insan tipi yetiştiriyor. İnsan yetiştirme düzenimizde, cinsiyet politikamız nasıl ele alınıyor. Bunları gözden geçirmemiz gerekiyor” diye sözlerine ekledi.

Yrd. Doç. Hidayet Şefkatli Tuksal  ise “TÜİK verilerine göre yaşamın herhangi bir döneminde kadınların %39,3’ü fiziksel, %15,3’ü cinsel şiddet, %43,9’u duygusal şiddet ve %31,4’ü ekonomik şiddet görüyor. Yine bu verilere göre şiddete en çok maruz kalan kadınlar, kuzeydoğu, güneydoğu ve orta Anadolu’da yaşayan, düşük gelirli, düşük eğitim, yaşları 30 ve üstü olan kadınlardır. Şiddetin nedenlerine baktığımızda örneği İstanbul’da 116 çift ile görüşülerek yapılan bir çalışmada eşine şiddet uygulayan erkeklerin büyük çoğunluğu, uyguladıkları şiddetin nedenini ‘Söz dinlememe’ olarak ifade etmekteler. Başka bir çalışmada ise kadınların genellikle geleneksel görevlerini yerine getirmedikleri ve izinsiz bir yerle gittikleri için şiddete maruz kaldıkları saplanmıştır. Üç farklı ekonomik tabakadan seçilmiş 1070 evli kadınla görüşülerek yapılan bir araştırmada ise eşler arasında anlaşmazlığına neden olan konuların başında ‘kadının ev dışında çalışıyor olması’ ve ‘kocanın, eşinin ailesi ile görüşmesini istememesi’ olduğu ortaya çıkmakta.

Kuran’ın evrensel ilkeleri ve Hz. Peygamberin örnek yaşamı, günümüzde kadınların maruz kaldıkları problemlerin çözümünde erkek egemen zihniyetin dönüşümüne ışık tutacak biçimde yeniden alınmalıdır. Kadınları her alanda güçlendirecek ve şiddeti toplum vicdanında mahkum edecek bir anlayış tesis edilmelidir” diye konuştu.

Panel soru-cevap kısmının ardından konuşmacılara ve emeği geçenlere plaket ve teşekkür belgesi takdimi ile son buldu.