Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Nevşehir’de

07 Kasım 2018 3355
Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Nevşehir’de

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kapadokya bölgesinin tarihi ve turistik merkezlerini ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

Bir dizi gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Nevşehir'e gelen Bakan Ersoy’u Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, Nevşehir Milletvekilleri Mustafa Açıkgöz ve Yücel Menekşe Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve protokol üyeleri Kapadokya Havalimanında karşıladı.

Bakan Ersoy Nevşehir Valiliği, Nevşehir Belediyesi, AK Parti Nevşehir İl Başkanlığı ziyaretlerin ardından Uçhisar Güvercinlik Vadisi, Ürgüp ilçesindeki Üç Güzeller mevkisi, Ortahisar Kalesi ve Göreme Açık Hava Müzesi'ni gezdi.

Bakan Ersoy ziyaret ettiği turistik yerlerde esnaf ve vatandaşlarla sohbet ederek bölgede gezinti yapan öğrenci grupları ve vatandaşlarla hatıra fotoğrafı çektirdi.

Yerli Turist İçin İndirimli Fiyat Geliyor

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, yerli turistler için önümüzdeki süreçte indirimli fiyat uygulamasına geçilebileceğini söyledi.

Turizm gelirlerinin yüzde 85'ini yabancı kaynakların oluşturduğunun altını çizen Ersoy, "Türkiye'nin kaynaklarını doğru kullanmamız lazım. Mesela müzeler için müze kart uygulaması geliştirdik. Sırf yerli turist yıl boyunca sınırsız gezsin diye. Balonda bazı sıkıntılar oldu. Sınırsız uçuşlardan sınırlı uçuşlara geçildi. Orada bir kapasite sıkışması oldu. Çok balon yatırımı yapıldı, yeni bir balon bölgesi daha yapılıyor. Bu sayede balon fiyatları daha makul hale gelecektir. Hem yabancı turiste pahalıya satabiliyorsak satmalıyız ama yerli turiste de bir ayrıcalık, müze kart gibi indirimli bir fiyat politikası geliştirmemiz lazım" dedi.

Göreme Açık Hava Müzesi'nde de incelemelerde bulunan Ersoy, kayadan oyma tarihi kiliselerin en önemli ve özel dokuların yer aldığı Karanlık ve Tokalı kiliselerinde yüzyıllardır canlılığını koruyan freskler hakkında yetkililerden bilgi aldı.

Kaçak Yapılara Taviz Yok

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Kapadokya bölgesindeki kaçak yapılaşmalara ilişkin, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile sabah telefonla bir görüşme yaptığını ifade ederek, “Biz hepsinin tespitlerini tek tek yapıyoruz. Nasıl yıkıldığını da hep beraber göreceğiz" diye konuştu.

Bakan Ersoy Kapadokya’nın tarihi dokusunun korunacağını ve bu konuda asla taviz vermeyeceklerini ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü:

"31 Aralık 2017'den sonra bunu bir fırsatçılık gibi görüp bu tarz kaçak yapılaşma yapanlar, sanıyorlar ki sisteme, bilgisayara yükleyip ödemeyi yaptıkları zaman kurtulacaklar. Öyle bir ihtimal yok ve yanına kar kalmadığını herkes görecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımızla da özellikle sabah telefonla bir görüşme yaptım. Biz hepsinin tespitlerini tek tek yapıyoruz. Nasıl yıkıldığını da hep beraber göreceğiz. Bizim tespit etmemizden çok ihbar da yağıyor. Bölgede bir duyarlılık da var bununla ilgili. 31 Aralık 2017'den sonra yapılmış yapılarla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanımız başta olmak üzere bütün kabine bu konuda çok hassasız, gereğinin de nasıl yapıldığını hep beraber yaşayacağız, göreceğiz. O açıdan kimsenin bir endişesi olmasın."

Kapadokya Bölgesine ‘Alan Başkanlığı’ Sistemi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, alan başkanlığı sistemiyle doğru bir planlama ve program yapılarak, Kapadokya'nın hak ettiği değere ve dereceye ulaşacağını da söyledi.

Kapadokya'nın sadece Nevşehir'in değil, Türkiye'nin de önemli turizm yüzlerinden ve değerlerinden biri olduğunu ifade eden Ersoy, "Bu değerin, Türkiye'nin dünya çapında tanıtılmasında, dünyada Türkiye'nin turizm konusunda bir yere gelmesinde çok büyük etkisi var. Biz de bunun farkındayız. Bunu çok iyi kullanmak niyetindeyiz. Burada doğru planlama ve programla hem Kapadokya hem de Türkiye turizminin istenilen yere gelmesi konusunda gerekli altyapıyı ve çalışmaları hep beraber yapacağız. Hep beraber buradaki olumlu gelişmeleri yaşayacağız. Kapadokya, 2014 yılında yakaladığı ivmeye ve çok daha iyi yerlere önümüzdeki yıllarda gelecek. Zaten bu yıl turist sayısında çok ciddi artış var. Bizim derdimiz tek tip turist getirmek değil. Burada ağırlıklı olarak Asyalı ve Türk turistler var. Bizim bunu 2014 yılında olduğu gibi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Amacımız, batılı, ABD'li, Asyalı ve Arap turistler gibi çok çeşitli turist kitlesinin tekrar buraya gelmesini sağlamak. Buradaki değerlerin tekrar hak ettiği yerlere gelmesini sağlamak. Adım adım ne yapacağımızı ve nasıl yapacağımızı biliyoruz. Artık söylem vakti bitiyor, eylem vakti başlıyor. Hızlı bir şekilde eyleme geçireceğiz" ifadelerini kullandı.

Bakan Ersoy'a gezisi boyunca İstanbul'dan gelen gazeteci heyeti de eşlik etti. Gazeteciler Bakan Ersoy ile birlikte Kapadokya bölgesinde edindikleri izlenimleri köşelerine taşıyacaklar.