NEVÜ’de “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Hayatı ve Çalışmaları” Konulu Panel

01 Kasım 2019 2426
NEVÜ’de “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Hayatı ve Çalışmaları” Konulu Panel

Cumhurbaşkanlığı genelgesiyle ilan edilen "2019 Prof. Dr. Fuat Sezgin Yılı" kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) tarafından düzenlenen “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Haftası’ etkinliğinin üçüncü gününde “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Hayatı ve Çalışmaları” konulu panel düzenlendi.

Rektör Bağlı Panelistleri Makamında Ağırladı

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, “Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Haftası’ etkinliği çerçevesinde düzenlenen “Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Hayatı ve Çalışmaları” konulu panele davetli konuşmacı olarak katılmak üzere üniversiteye gelen Prof. Dr. Mustafa Kaçar ve Prof. Dr. Atilla Bir’i makamında ağırladı.

“Prof. Dr. Fuat Sezgin’in Hayatı ve Çalışmaları” Konulu Panel

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonunda düzenlenen panele; Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, NEVÜ Genel Sekreteri Nihat Çavuşoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Panelistlerin özgeçmişlerinin okunmasının ardından panel,  oturum başkanlığını yapan Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın konuşmalarıyla başladı. Bağlı,  “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak iki gün boyunca Fuat Sezgin hocamızın bize bıraktığı miras ve göstermiş olduğu bu yolda yürümek adına bir atlama taşı olmak için gayret gösteriyoruz. Bugün de bizlerin davetini kırmayarak teşriflerinden dolayı Prof. Dr. Atilla Bir ve Prof. Dr. Mustafa Kaçar hocalarımıza sizlerin huzurunda bir kez daha teşekkür ediyorum.

Fuat Sezgin hocamızın çalışmalarına uygun bir etkinlik düzenlemeye niyetlendiğimizde, İslam Bilim Tarihi başta olmak üzere yapılmış olan icatları ve  çalışmaları öğrenmek ve öğretmek amacıyla yola çıktık. Bu tür çalışmalar yapan meslektaşlarımızı, hocalarımızın başarılarının takdir edilmesi iki sebepten dolayı çok önemli. Birincisi, bu ve benzer çalışma yapmak isteyenler için teşvik edici bir durum olur. İkincisi de, bunu takdir eden makam aslında bunun geri dönüşümünün farkına varamaz ama o yapılmış olan başarılardan kendine de pay çıkarır. Biz elbette kendi kültürümüzde ve geçmişimizde çok önemli başarılar elde etmiş olan, bu konuda bize ufuk açıcı bilgiler sunarak bütün İslam dünyasını etkileyecek bilim üzerine yoğunlaşan ve bu uğurda hayatını buna adayan Fuat Sezgin hocamızın çalışmalarını takdir ediyoruz. Kendisinin bizlere sağlamış olduğu imkanlardan da yararlanmamız gerektiğini de özellikle belirtmek istiyorum” diye konuştu. 

Panelde konuşan Prof. Dr. Mustafa Kaçar, “2019 yılının ‘Fuat Sezgin Yılı’ ilan edilmesi ve Sayın Rektörümüzün de bizleri daveti, bizler için büyük bir şeref, memnuniyet ve mutluluk verici oldu. Çünkü bilim tarihi yakın zamana kadar ülkemizin gündeminde olmayan akademik bir disiplindi. 2004 yılında Fuat Sezgin hocamızın İstanbul’a tekrar gelmesiyle başlayan bu bilim açıkçası büyük ümit vadediyor. Bilim tarihçileri, bilim sanatçıları bu misyonu biraz daha sahiplenir ise, ülkemizin bilimde, teknoloji ve özellikle sanat ve düşünce alanında büyük hamleler yapmasına alt zemin hazırlanmış olur” dedi.  

Türkiye’de Bilim Tarihi üzerine konuşan Prof. Dr. Atilla Bir ise, 1864 yılında İstanbul’da doğan ve 4 yaşında annesini,  6 yaşında babasını kaybeden ve 10 yaşında da büyük annesi tarafından Dârü’ş Şafaka’ya verilen Salih Zeki Bey’in hayatına ve aldığı eğitim ile ortaya koyduğu başarılara değindi.   

Konuşmasında ayrıca İslam bilim tarihine ışık tutan bilim insanları ile Prof. Dr. Fuat Sezgin’in ortaya koyduğu çalışmalarının önemine vurgu yapan Prof. Dr. Bir, ayrıca geçmişten günümüze gelen bilimsel ve tarihi eserlerin ortaya çıkarılması ile bunların restorasyon çalışmalarına yer verdi. 

Panel, yapılan konuşmaların ardından Prof. Dr. Atilla Bir ve Prof. Dr. Mustafa Kaçar’a Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın plaket takdimiyle sona erdi.