Rektör Bağlı, 2019 Liberal Düşünce Kongresinde Konuştu

02 Kasım 2019 2742
Rektör Bağlı, 2019 Liberal Düşünce Kongresinde Konuştu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi  (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Türkiye'nin dört bir yanından bilim ve fikir insanlarının Nevşehir’de bir araya geldiği "2019 Liberal Düşünce Kongresi'nde konuştu.

Liberal Düşünce Topluluğu’nun "2019 Liberal Düşünce Kongresi', Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Değerli Eğitim Derneği işbirliğinde Nevşehir'in Ürgüp İlçesi Dinler Otel'de düzenleniyor. 1-3 Kasım 2019 tarihlerinde düzenlenen kongrenin açılışına; Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Murat Yılmaz ve eşi Liberal Düşünce Topluluğu Genel Koordinatörü Özlem Çağlar Yılmaz, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve eşi Sevda Bağlı, Liberal Düşünce Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tanel Demirel, yurt genelinden akademisyenler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katıldı.

Kongre, Liberal Düşünce Topluluğu Genel Koordinatörü Özlem Çağlar Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başladı. Yılmaz “Liberal Düşünce Topluluğu olarak 1993 yılından bu yana, her yıl Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen misafirlerimizle sempozyum, kongre ve benzeri ulusal düzeyde çalışmalar düzenliyoruz. Bu sene de aramıza yeni katılan arkadaşlarımızla birlikte 26’ncı liberal düşünce programını gerçekleştireceğiz. Ben bu vesileyle her sene olduğu gibi bu kongremize de desteklerinin yanı sıra ev sahipliği yapan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Prof. Dr. Mazhar Bağlı’ya ve siz değerli katılımcılarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Açılışta konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, birbirinden değerli bilim ve fikir insanını Nevşehir’de ağırlamaktan son derece heyecan ve mutluluk duyduklarını belirtti. Bağlı “Öncelikle siz değerli arkadaşlarımızı burada ağırlamaktan son derece heyecanlı ve mutlu olduğumu belirtmek istiyorum. Burada bulunan arkadaşların ekseriyeti liberal düşüncenin ve liberal düşüncenin ürettiği fikirlerin günümüz dünyasındaki temel sorunlara olan yaklaşımlarını akılcı bir yaklaşımla dile getirerek çözüm odaklı fikirlerini belirtmek için bir araya geldi. Ben de bir Sosyolog olarak hakikaten günümüzde çok ciddi iki krizle karşı karşıya olduğumuzu söyleyebilirim. Bunlardan birincisi, özgürlüğün insana ne tür bir imkân tanıdığı ve bu özgürlüğün sınırlarının neler olduğu meselesi. İkincisi ise, farklılıkları bir arada barış ve kardeşlik içerisinde yaşatacak sihirli bir formülün bulunması. Bu konulara bizim sosyolojideki yaklaşımımız, ortada kurumsal olarak herhangi bir handikap var ise bunun kurumsal bir düzlemde yasal çerçevede giderilebilmesi gerektiği fikridir. Öte yandan liberalizme belki kaynaklık eden herhangi bir problem varsa,  bireyin kendisinden bu problemi çözmesi gerektiği yönünden hareketle bir çözüm önerisi içerisinde olunması. Biz ne yazık ki, hem kamu otoritesi, hem bilim camiası hem de toplumun genel anlayışı bu benim bahsettiğim yaklaşım içerisinden daha ziyade bireyi değil, kurumsal yapılanmaları daha makro tedbirleri, vizyonları ve kuralları ön gören bir yaklaşımla sorunların çözümüne dair bir geleneği benimsemiş bir toplumdan geliyoruz. Dolayasıyla bana göre, Türkiye tek ve kurumsal olarak 1993’den bu yana var olan Liberal Düşüncenin, bu benim bahsettiğim geleneğin oluşturmuş olduğu handikapları bertaraf etme konusunda sahiden tek anahtar olduğuna inanıyorum” dedi.

Batının özellikle Türkiye’ye karşı özgürlük ve demokrasi adı altında ortaya koyduğu tavrını da eleştiren Rektör Bağlı, “Bugün batıda da doğuda da çok ciddi insanlık adına krizler var. Batı toplumlarının özellikle özgürlük ve demokrasi ile ilgili ortaya koymuş olduğu bazı kriterler var. Türkiye örneğinde olduğu gibi bizim 250 yıldır batılılaşma serüvenimizin asıl amacı demokrasi kültürümüzü yükseltmek. Ama biz 15 Temmuz’da, dünyada hiçbir ülkenin ve toplumun karşılaşmayacağı kadar büyük bir özveriyle, coşkuyla ve büyük bir cesaretle sahip olduğumuz demokrasimize sahip çıkmamıza rağmen bize ‘Demokrasiye sahip çıktığınızda, modern dünyanın kurucu iki aktörü birlikte olacağız’ diyenler sahtekarlık yapıp bize sırtlarını döndüler. Ve kendileri terör örgütünün yanında yer aldılar” diye konuştu.

Konuşmasının sonunda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ve yürüttüğü çalışmalar hakkında kısa bir bilgi de veren Rektör Bağlı, “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak sahip olduğumuz her alanda olduğu gibi özellikle iki alanda ihtisaslaşmaya büyük önem veriyoruz. Bunlardan birincisi Alevilik-Bektaşilik, ikincisi ise turizm. Bu amaç doğrultusunda Türkiye’de ilk olarak üniversitemiz Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü kendi bünyesinde Alevi-Bektaşi Kültürü ve Alevi –Bektaşi Kaynakları Ana Bilim Dalları olmak üzere iki ana bilim dalında yüksek lisans ve doktora öğrencileri almaya başladı. Malumuz olduğu üzere ülkemizin temel kritik konularından birisi de Alevilik-Bektaşi meselesi. Bu konuda da bu enstitümüz çok ciddi olarak önemli çalışmalar yürütmekte olup, bütün meslektaşlarımı, akademisyen arkadaşlarımızı ve Alevilik-Bektaşilik üzerine yüksek lisans yapmak isteyenleri üniversitemize davet ediyorum.

Yine üniversitemiz bünyesinde açtığımız Türkiye’nin ilk Turizm Araştırmaları Enstitümüz, aynı şekilde kendi özel yapısında ve bünyesinde akademisyenler almakta ve çalışmalar yürütmekte” dedi.  

Liberal Düşünce Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Tanel Demirel ise, “Açılış konuşmamda öncelikle Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine ve Değerli Eğitim Derneği’ne çok teşekkür ediyorum. Bu kongreyi tüm dünyada liberal değerlerin düşüşte olduğunun söylendiği bir dönemde yapıyoruz. Bütün dünyada etnik ve dini ayrımcılık, dışlayıcı zenofobik milliyetçilik, seçimlere indirgenmiş bir demokrasi anlayışıyla ortaya çıkan bir otoriter popülist hareketlerin yükseldiğini görüyoruz. Bu evrensel insan hakları düşüncesini değersizleştirip denge ve denetleme mekanizmalarını tamamen anlamsız hale getirmeye çoğunlukçu bir anlayışısın hakimiyeti veya yükselişi söz konusu. Bir çok ülkede sanki 1930'lu yılları andırırcasına liberal değerlerin sorgulandığı, liberalizm ve liberal demokrasinin sonunun geldiği iddiaları dile getiriliyor. Bu iddialar başka vesilelerde de belirtiğimiz gibi çok abartılı iddialar. Biraz tarih bilenler bilir, defalarca özellikle sosyalistlerin kapitalizmleri ilan ettikleri fakat kapitalizmin o çok bekledikleri sonunun bir türlü gelmediğini görüyoruz.  Fakat buradan apoletiz bir tutum takınarak her şeyin yolunda olduğu gibi bir fikre de kesinlikle kapılmamak gerekiyor. Gerçekten de bütün dünyada yükselen bir anti liberal bir dalga var. Bu anti liberal dalgayı düzgün bir şekilde teşhis edip, neler yapılması gerektiğine dair hem Türkiye’de hem dünyada liberallerin bu mesele üzerine kafa yormaları gerektiği çok açık” diye konuştu.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından, ‘Klasik Liberalizmde Birey ve Hakları’ başlıklı yazı yarışmasında dereceye giren lisans öğrencilerine NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve katılımcılar tarafından ödülleri verildi.