TDK Başkanı Prof. Dr. Gülsevin NEVÜ’lü Öğrencilerle Buluştu

15 Nisan 2022 1494
TDK Başkanı Prof. Dr. Gülsevin NEVÜ’lü Öğrencilerle Buluştu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türk Dünyası Kültür Topluluğu tarafından düzenlenen etkinlikte öğrencilerle bir araya gelen Türk Dil Kurumu (TDK) Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin “Türkçe Nedir? Ne Türkçedir” başlıklı bir konferans verdi.

Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen kongreye NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. H. Abdullah Şengül, NEVÜ Türk Dünyası Kültür Topluluğu Akademik Danışmanı Arş. Gör. Erdem Tazegül, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Etkinlik NEVÜ Türk Dünyası Kültür Topluluğu Akademik Danışmanı Arş. Gör. Erdem Tazegül’ün selamlama konuşmasıyla başladı.

Aktekin: Öğrencilerimizin Ders Dışı Gelişimlerine Büyük Önem Veriyoruz

Üniversite olarak eğitim gören öğrencilerin ders dışı kültürel, sanatsal, bilimsel ve sportif gelişimlerine büyük önem verdiklerini belirten NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, “Bu tür kültürel etkinlikler sizlerin bilgi birikimi ve entelektüel gelişimi için çok önemli. Bu kapsamda biz de üniversitemizin öğrenci kulüp ve topluluklarını önemseyerek kendilerini çeşitli etkinlikler yapmaları yönünde destekliyoruz. Bu sene ayrıca Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ile bir protokol yaparak, her ay iki tiyatro gösterimini üniversitemizde öğrencilerimizle birlikle Nevşehir halkımızla buluşturuyoruz. Dolayısıyla kültür, sanat, bilim ve spor odaklı bir kampüste yaşıyoruz.” dedi.

Aktekin: Dil, Bir Milleti Millet Yapan En Önemli Unsurdur 

Aktekin “Yüzlerce yıldır milyonlarca insana ortak his ve duygu veren en önemli unsur dildir ve bir milleti millet yapan en önemli unsur yine dildir.  Türk milleti diye bir millet varsa ve bu millet medeniyetler ve devletler inşa etmiş ise, tarihsel süreçler içerisinde siyasi ve bürokratik yapılarda kopuklar olsa bile bir süreklilik arz eden bir topluluk olarak günümüze gelmiş ise bunun ön önemli unsurlarından biri dildir. Tarihte dini ve kültürü güçlü az sayıda millet vardır ve bunlardan biri de Türk Milletidir. Bu anlamda da Türkçemiz önemli bir yere sahiptir. Son zamanlarda dijitalleşme ile birlikte kısa cümleler ve kısa sözcükler kullanılsa bile dil herkese lazım ve bunu iyi kullanmak gerekir. Özellikle Türk ve Dünya Klasiklerini, Türk Kültürü’nün önemli metinlerini okuyarak dilimizi ve sözcük hazinemizi geliştirmemiz çok önemli. Eğitim gördüğünüz alan veya mesleğiniz ne olursa olsun ana dili etkili ve verimli bir şekilde kullanabilmek hepimiz için zorunlu. Şunu da ayrıca belirtmek isterim ki üniversitemiz kütüphanesi birbirinden değerli Türk ve dünya kültürlerinden eserlerinin de yer aldığı zengin bir yayın koleksiyonuna sahip. Öğrencilerimiz ve isteyen herkes bu zenginlikten faydalanarak dilini geliştirip zenginleştirebilir.

Ben bu vesileyle bugün aramızda bulunan Türk Dil Kurumu Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e ve bu güzel etkinliği düzenlenmesinde emeği geçen herkese bir kez daha teşekkür ediyorum” diye konuştu. 

Prof. Dr. Gülsevin: Türkçe Yabancı Dil Olarak Öğrenilen Diller Arasında 5. Sırada

Türkçenin çok zengin bir dil olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türklerin tarih boyunca pek çok milleti ve kültürü etkilediğini ifade etti. Türkçeyi kıtaları baştanbaşa dolaşan bir ırmağa benzeten TDK Başkanı, “Türkçe en basit ifadeyle Türklerin konuştuğu dildir. Bir dile kelime iki yolla yerleşir. Bunları fethetme ve istilaya uğrama kavramlarıyla açıklayabiliriz. Fethetmede bir dil aldığı kelimeyi o kadar işlek kullanır ki deyimlerine atasözlerine bile katar böylece kendi malı haline getirir. Buna kafa sözcüğünü örnek verebiliriz. İstilaya uğrama kavramı ise hiçbir bilgi içermeyen ve tamamen özenti alıntısı olan unsurların bazı yazarlar ya da zümreler aracılığıyla dile yerleşmesidir.”

Dil bilimcilerin bugün 6 bin dili “konuşma dili” olarak kabul ettiğine değinen Prof. Dr. Gürer Gülsevin, bunlardan sadece bir kısmının “yazı dili”, yazı dillerinden de sadece bazılarının “resmi dil-devlet dili”, bunların da bir üst statüsünün ise “eğitim dili” olarak kabul edildiğine dikkat çekti. Türkçenin konuşma dili olarak dünya dilleri arasında 6. sırada, yabancı dil olarak öğrenilen diller arasında ise 5. sırada olduğunu ifade etti.

Türk dilinin Türk milletinin kimliği olduğunu vurgulan Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türk dilinin başka dilleri besleyerek de Orta Doğu, Afrika, Doğu Avrupa gibi dünyanın pek çok yöresine yayıldığına dikkat çekti. Prof. Dr. Gürer Gülsevin, Türkçenin bugünkü yayılış vasıtaları arasında Yunus Emre Enstitüsü, Türkiye Maarif Vakfı, MEB bünyesindeki Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü, TRT Avaz gibi pek çok kuruluş bulunduğunu belirterek, “Dünyanın farklı ülkelerinde gösterilen Türkiye’nin dizileri Türkçeye merakı artırıyor. Sadece dizilerden hareketle Türkçe öğrenen ve Türkçe öğrenmeye başlayan oluyor” dedi.

Konferans sonunda Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’in TDK Başkanı Prof. Dr. Gürer Gülsevin’e teşekkür belgesi ve plaket takdim etti ve TDK Başkanı Gülsevin’in ise Rektör Aktekin’e, Kaşgarlı Mahmut’un Divan-ı Lügat-ut Türk eserini hediye etti.