Mühendislik Günleri – 12 Paneli Gerçekleştirildi

25 Nisan 2017 2844
Mühendislik Günleri – 12 Paneli Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi tarafından geleneksel olarak  düzenlenen “Mühendislik Günleri Paneli” Kongre ve Kültür Merkezi Mehmet Hayri Efendi Salonunda gerçekleştirildi.

Bu yıl “Mühendislik Günleri-12”  adıyla düzenlenen panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Karipcin, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan V. Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz, dekan yardımcıları, sivil toplum kuruluşlarından katılımcılar, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyeleri tarafından çarpıcı konuların ele alındığı panelde; Doç. Dr. Halil İbrahim Oğuz,  “Aksaray İlinde Kurt Üzümü” (Goji berry, Wolf berry (Lycium barbarum L.) Yetiştiriciliği isimli sunumunda Goji Berry, Wolf Berry, kurt üzümü adıyla bilinen Lycium spp. türlerinin üzümsü meyvelerinin botanik özellikleri, ana vatanı, üretim ve çoğaltma teknikleri, çiçek ve döllenme biyolojisi, budama, hasat ve hasat sonrası işlemleri, insan sağlığına faydaları ve bu türlerin İç Anadolu Bölgesinde üretim olanakları hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Doç. Dr. Mutluhan Akın sunumunda, mühendislik projelerinde disiplinler arası çalışmanın gerekliliğine değinerek,  jeolojinin bu projelerdeki önemine dikkat çekti. Çeşitli jeolojik unsurların göz ardı edilmesi durumunda meydana gelen olumsuzlukların proje maliyetleri üzerindeki etkisini çeşitli vaka örnekleriyle aktardı. 

Yrd. Doç. Dr. Suad Başbuğ ise "Kablosuz Teknolojilerin Tarihi" üzerine yaptığı sunumda, öncelikle kablosuz sistemlerin temelde nasıl çalıştığını, bu sistemlerin bilim ve teknoloji tarihi içerisindeki gelişimini özetledi. Sunumda ayrıca, son yüzyılda kablosuz teknolojilerin ve söz konusu teknolojilerin kullandıkları kaynakların verimli paylaşımının önemine vurgu yapıldı.

Yrd. Doç. Dr. Esra Özhancı da, tarihi/kültürel peyzajların peyzaj bütünü içerisindeki yeri ve önemi, koruma kavramı ile Avrupa ve İtalya’da tarihi peyzaj korumaya yönelik mevzuatları üzerinde durdu.  İlgili sunumda; Roma kenti özelinde, günümüze kadar ulaşan mevcut eserler ve çevrelerinin peyzaj değerleri ve nitelikleri değerlendirildi.

Sunumların tamamlanmasının ardından dilek, öneriler ve çeşitli görüş alışverişleri ile panel sona erdi.