İkinci Uluslararası İnşaat ve Çevre Mühendisliği Konferansı Başladı

08 May 2017 3024
İkinci Uluslararası İnşaat ve Çevre Mühendisliği Konferansı Başladı

8-10 Mayıs 2017 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan  ‘İkinci Uluslararası İnşaat ve Çevre Mühendisliği Konferansı ["International Conference on Civil and Environmental Engineering (ICOCEE - Cappadocia 2017)]’ bugün yapılan açılış konuşmalarıyla başladı.

Nevşehir’in Avanos İlçesi Hilton Otelde başlayan İkinci Uluslararası İnşaat ve Çevre Mühendisliği Konferansına; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma KARİPCİN, Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan V. Doç. Dr. Halil İbrahim OĞUZ, üniversitemiz öğretim üyelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası düzeyde katılımcılar oldu.

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü öğretim üyelerinin müzik dinletisinin ardından konferans açılış konuşmalarıyla başladı. Düzenleme Kurulu adına konuşan Konferans Başkanı Doç. Dr. Serkan ŞAHİNKAYA ; “Ülkelerin sürdürülebilir bir kalkınma özlemi ile tüm kaynaklarını verimli değerlendirmeleri gerekir.  Bunun için de sanayi, enerji ve çevre gibi sektörlerin birlikte deklarasyonu şart. Bu konuda yapılması gereken sağlıklı bir kentleşme ve sanayileşme için çevre politikalarının oluşturulması ve uygulanmasıdır. Kalkınma ile çevre hedeflerinin aynı ağırlıkta ve birlikte ele alınması gerekir. Sağlıklı bir kentleşme ve sanayileşme için kalkınmanın sürdürülebilir olması ancak böyle olacaktır.  Bu kapsamda konferansımıza katılan 700 ‘den fazla katılımcının 800 bildirisinin başta gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerinin kentleşme ve şehirleşme gibi sorunlarına büyük çözümler sunacağına inanıyorum” dedi. 

Çevre kirliliğinin önemine ve konu ile ilgili alınması gereken tedbirlere değinen Üniversitemiz Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dekan V. Doç. Dr. Halil İbrahim OĞUZ,  “Çevre bize geçmişten kalan bir miras değil, korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere en güzel şekilde devredilmesi gereken bir emanettir. Hızlı nüfus artışı, plansız kentleşme, plansız endüstleşme, doğal kaynakların ölçüsüz kullanılması kirliliğin temel nedenlerindendir.

Bu nedenlerle yeşil alanların arttırılması, sanayi alan ve tesislerin yerleşim alanlarından uzağa kurulması,  arıtma tesisi zorunluluğu olması, ulaşımda toplu taşımaya ağırlık verilmesi, ozon tabakasına zarar veren gazların salınmaması, biyolojik mücadelenin ön plana çıkarılması, kullanılan ambalajların yenilenebilir olması, deterjan kullanımının azaltılması gibi yaşamsal faaliyetlere çevresel kirliliği azaltacak düzeyde zorunlu hale gelecektir.  İşte bu tür bilimsel toplantılar sayesinde insanlar çevreye karşı bilinçlenecek ve yasal tedbirlerin alınmasına neden olacaktır” diye konuştu.

Konferansın açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar BAĞLI ise, “Gerçekten de günümüz ana problemlerden biri, bildiği gibi sanayi devrimiyle birlikte insanın doğayı bilinçsizce işgal etmesiyle ortaya çıkan çevre kirliliği sorunudur. İnsanın doğaya karşı yaklaşımı ve insanın doğayı kullanımının çok ciddi olarak ele alınması gerekir. Doğanın sadece pratik imkânların elde edileceği alan olarak algılandığı modern dünyanın, bilgi anlayışının ciddi sorunlar içerdiğini ve bunun mutlaka tartışılması gerektiğinin altını çizerek vurgulamak isterim. Zira doğanın ciddi anlamda dönüştürüldüğünü, ekonomik çıkarların ve rantların elde edilebildiği bir metaya dönüştürüldüğünü görüyoruz.

Bana göre bizim toplumumuz ve bizim medeniyetimiz çok önemli bir referans noktasızıdır. Zira biz insanlığının kayıp hafızasıyız. Çünkü dünyanın ilk kentlerinin kurulduğu yer, ilk inşa işlerinin başladığı yer bu coğrafyadır. Ben bir kez daha bu konferansı düzenleyen ve siz saygıdeğer konuklarımıza bir kez daha katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

Rektörümüz konuşmalarının ardından konferansa katkıda bulunanlara plaket takdiminde bulundu.