Üniversitemizde ‘Hacı Bektaş Veli ve Alevilik Bektaşilik Araştırmaları Akademik Çalıştayı’

15 May 2017 4101
Üniversitemizde ‘Hacı Bektaş Veli ve Alevilik Bektaşilik Araştırmaları Akademik Çalıştayı’

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Müdürlüğü ve Nevşehir Belediyesiyle birlikte 11-13 Mayıs 2017 tarihlerinde düzenlenen ‘Hacı Bektaş Veli ve Alevilik Bektaşilik Araştırmaları Akademik Çalıştayı’ bugün gerçekleştirilen açılış töreniyle başladı.

Üniversitemiz Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen Çalıştayın açılışına; Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVER, Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, Hacıbektaş Kaymakam V. Yigit Yaşar DEMİRER, Avanos Kaymakam V. Muhammed Sait BAYTOK, Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza SELMANPAKOĞLU, Uçhisar Belediye Başkanı Ali KARAASLAN, Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Sadettin BAŞTÜRK, kurum ve kuruluş müdürleri, üniversitemiz akademik ve idari personeli, öğrenciler ile davetliler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Çalıştay Üniversitemiz Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü Müdürü ve Çalıştay Koordinatörü Doç. Dr. Sadettin BAŞTÜRK’ün konuşmalarıyla başladı. BAŞTÜRK konuşmasında; “Hacı Bektaş Veli Uygulama ve Araştırma Enstitüsü ve Nevşehir Belediyesi ile ortaklaşa gerçekleştirmiş olduğumuz Hacı Bektaş Veli ve Alevilik Bektaşilik Araştırmaları Akademik Çalıştayına hoşgeldiniz, sefalar getirdiniz. Bugün bizi burada Nevşehir’de bir araya getiren Hacı Bektaş Veli’nin yaşadığı topraklarda buluşturan pirimiz Hacı Bektaş Velinin şu sözü ile başlamak istiyorum; ‘En yüce servet ilimdir’… Bu düşünceden hareketle Hacı Bektaş Veli Araştırma ve Uygulama Enstitüsü olarak bir çalıştay hazırlamayı planladık. Bundan sonraki süreçte yapmaya çalışacağımız bütün etkinliklerimizde amacımız şu olacaktır: Hacı Bektaş Veli ve Alevi Bektaşi düşüncesinin bilimsel yöntemlerle araştırarak bu alanda bir birikim oluşturmak. Bu alandaki güncel sorunları tespit ederek çözüm önerileri üretmek. Bunları eğitim ve kitlesel faaliyetler yoluyla evrensel insanlık değerleri bağlamında geliştirmek ve tanıtmaktır” dedi.

Çalıştayın açılışında konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, “Bu çalıştayın hazırlanmasında emeği geçen başta Enstitü Müdürümüz Doç. Dr. Saadettin BAŞTÜRK ve maddi anlamda çok büyük destek sağlayan Nevşehir Belediye Başkanımız olmak üzere herkese çok teşekkür ediyorum. Bu üniversitenin adı bu coğrafyada çok önemli iz bırakmış olan bir düşünce dünyasının, bir düşünce insanının, bir düşünce ekolünün akademik olarak bu üniversiteden bahsedilmesi gerekliliği ile ilgili bir hassasiyetimiz bulunmaktadır. Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Hacı Bektaş Veli’nin mirasına, kültürüne oluşturmuş olduğu temel felsefeye sahip çıkmak bunu bir sonraki nesillere aktarmakla mükellefiz. Biz istiyoruz ki bu konuda üniversitemizden çıkacak çalışmalar ülke çapında bizi gururlandıracak düzeye ulaşsın. Bu coğrafyayı ilgilendiren Hacı Bektaş Veli felsefesinin temel parametrelerinin neler olduğunu gözler önüne serelim. Var olan geçmiş deneyimlerimizin gelecek için birer ufuk ve yol işareti olmasını sağlayalım. Malumunuz Türkiye’de bugünlerde farklılıkları bir arada yaşatacak sihirli bir formül arıyoruz. Bu sihirli formülün nerde gizli olduğunu, saklı olduğunu çok dikkatli bir çalışma yaptığımızda fark etmek zor olmasa gerek. Zira biz dünyaya bir model olarak, farklılıkların bir arada yaşamasını garanti altına alan çok önemli metinlere,  örneğin “Osmanlı Barışı (Pax Otomana)” adlı bir Osmanlı mirasına sahibiz. Bize düşen sizlere bu konuda mihmandarlık yapmak, katkı sağlamaktır. Biz bu konudaki çalışmaları daha arttırarak, derinleştirerek Hacı Bektaş Veli’nin mirasına sahip çıkacağız. Bu vesile ile tekrar katılımlarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVER ise “Burası huzurun, barışın, kardeşliğin bereketli topraklarıdır. Bu toprakta insanlar asırlarca kol kola omuz omuza hangi dine, meşrebe ve mezhebe bağlı olurlarsa olsunlar yaşamayı başarmışlar ve hatta bunu bir yaşam kalitesi olarak insanlara sunmuşlardır. Hacıbektaş Veli’nin yaşadığı asra gelecek olursak, Anadolu’nun aslında bir bilim insanı toprakları olduğunu görürsünüz. Konya’da Mevlana, Kırşehir’de Ahi Evran, Hacıbektaş İlçemizde ise Hacı Bektaş-ı Veli gibi insanlar yaşamışlar. Bu insanlar o dönemlerde okuma ve yazma oranının çok düşük olmasına rağmen, bunların içerisinde bunan cevheri ortaya çıkarıp işlemişler. Bu çok zor bir hadise olup, bu insanlar bunu başarmışlar. Diğer taraftan bizler, dünyanın ilk yazılı barış anlatmasının bir tarafı, ev sahibiyiz. O zaman dünyada bizden fazla barışı konuşacak bir yer yok. 1200’lü yıllarda insanların birbirlerini katlettiği ve bir kuramının olmadığı bir dönemde bir dergâhtan tüm dünyaya ‘Düşmanının da insan olduğunu unutma’ diye seslenebilme felsefesi ve anlayışı budur. İşte biz böyle kutsal ve ulvi topraklara ev sahipliği yapan insanlarız. Onun için ülkemizin dört bir tarafından ilimize gelen siz değerli bilim insanlarıyla bir arada bulunmaktan ayrıca mutluluk duyduğumu belirtirken, çalıştayın şehrimize, ülkemize ve bilim insanlarına hayırlı olmasını temenni ediyorum.  Ayrıca bu çalıştayı çok değerli buluyor, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından İnönü Üniversitesi Avrasya Alevilik Bektaşilik Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet DÖNMEZ ‘İlmi camiada Alevilik Bektaşilik Algısı’ hakkında konferans verdi.  DÖNMEZ konuşmasında  “Alevilik Bektaşilik konularında yapılan akademik çalışmaların bir hayli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle 1980’li yıllardan sonra Alevilik Bektaşilik ile ilgili bilimsel çalışmalarda adeta bir patlama olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bunlar yeterli mi? Asla yeterli değil. Çünkü yapılan çalışmalar bir zerre kadar yer kaplıyor diyebiliriz. Özellikle Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili yurt dışında yapılan akademik çalışmaların, bilimsel faaliyetlerin bir hayli fazla olduğunu görüyoruz. Biz Türkiye olarak Alevilik ve Bektaşilik ile ilgili yolun başında olduğumuzu üzülerek belirtmek istiyorum. Üniversitelerin, YÖK’ün ve devletin bu çalışmalarda bilim insanlarını, araştırma merkezlerini ve enstitüleri desteklemesi gerekir” diye konuştu. 

Açılış programı, Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, Hacıbektaş Kaymakam V. Yigit Yaşar DEMİRER, Avanos Kaymakam V. Muhammed Sait BAYTOK tarafından katılımcılara ve emeği geçenlere teşekkür belgesi ve plaket takdimi yapılmasıyla son buldu.