Üniversitemizde "Bir Halkın Kıyamı: 15 Temmuz" Konulu Söyleşi

17 Temmuz 2017 3469
Üniversitemizde "Bir Halkın Kıyamı: 15 Temmuz" Konulu Söyleşi

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü” etkinlikleri kapsamında, Yazar-Çevirmen Ertuğrul BAŞER’in Konuşmacı olduğu, üniversitemiz Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Emine ÇİFT’in moderatörlüğünü yaptığı “Bir Halkın Kıyamı: 15 Temmuz” konulu söyleşi programı düzenlendi.

Programa, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVER, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan ÖZENSEL, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Fatma KARİPCİN,  Rektör Danışmanı Doç. Dr. Abdulkadir UZUNÖZ, Nevşehir protokolu, fakülte dekanları, üniversitemiz akademik ve idari personeli,  Nevşehir halkı, öğrenciler ve aileler katıldı.

15 Temmuz Şehitleri anısına saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Mazhar BAĞLI, 15 Temmuz gecesi yaşananları ve o günün Türkiye tarihi açısından önemini değerlendirdi. BAĞLI konuşmasında; “ Bu davetimize icabet eden değerli dostum Ertuğrul BAŞER’i yazdığı bir yazı itibarı ile tanıma fırsatı buldum. Yazdığı bu değerli yazıyı defalarca okuyup çok yoğun duygusal anlar yaşadım, kendisine geldiği için teşekkürlerimi sunuyorum. Her seferinde defalarca bir sonraki nesillere 15 Temmuz gecesini anlatmamız gerekiyor. Belirtmek istiyorum ki Gülen casus çetesinin oluşturduğu pişkinliğe ve yapacakları operasyonlara asla kanmamalıyız. Zira bize düşen milletimizin insanüstü bir cesaretle kurşunların üzerine düğüne gider gibi ölüme gittiği o geceyi anımsamak ve o duyguyu her daim yaşatmaktır.” dedi.

Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVER ise; “Aslında Türkiye tarihine baktığımız zaman, her biri ayrı ayrı kutlanacak kahramanlık öyküleriyle doludur. Ancak böylesi bir destan hiç görülmemiştir. İstiklal savaşında ülkemize saldıranlar “bir imparatorluğun bakiyesini ezip geçeriz” dediler,  yapamadılar. Sonra “bunların içinden hainleri bulup besleyelim” dediler. Bu hain ve alçaklar vasıtasıyla ezip geçmeyi tekrar denediler. Fakat milletimiz, Çanakkale Zaferinde durdukları yerde durdular. Ve dünyaya asırlarca yurt tuttuğumuz bu topraklara canları ve kanları pahasına sahip çıkacaklarını gösterdiler. Bundan sonra da hiç kimsenin buna cesaret edemeyeceğini düşünüyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyor sözü sahibine bırakıyorum” dedi.

Daha sonra moderatörlüğünü  Basın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Emine ÇİFT’in yaptığı Yazar-Çevirmen Ertuğrul BAŞER’in konuşmacı olarak katıldığı  “Bir Halkın Kıyamı: 15 Temmuz” konulu söyleşiye geçildi.

Konuşmasına 15 Temmuz Şehitlerine rahmet, Gazilere sağlık ve selamet dileyerek başlayan Yazar-Çevirmen Ertuğrul BAŞER,   “En önemlisi şehitlerimizin ve gazilerimizin üzerimize yüklediği sorumluluğun toplum olarak hakkını vermemiz, altında kalmamamızdır” dedi.

Koordinatör Emine ÇİFT’in sorularını yanıtlayan Yazar-Çevirmen Ertuğrul BAŞER,  15 Temmuzun önemi hakkında yaptığı konuşmada; “15 Temmuz’da Cumhuriyet tarihi boyunca olmayan bir şey oldu. Tarih boyunca darbelere teslim olmuş bu halk adeta ayağa kalkarak bu kalkışmayı kendi öz dinamiklerine göre önledi.  15 Temmuz Destanı çok önemli sosyolojik bir sonuç daha ortaya çıkardı. Ortaya çıkan bu yeni sosyolojik sonuç; yeni bir “BİZ” kavramıdır.  Bu yeni “BİZ”, bu güne kadar darbelerle ezilmiş,  örselenmiş çok çeşitli  kimliklerin yer aldığı bir alanı işaret ediyor. Bu alan ikna ve rızaya dayalı şiddetten uzak, insanların kendi kaderlerini ellerine aldıkları bir demokrasiyi ortaya çıkarabilir” diye konuştu.

15 Temmuz darbe girişiminin uluslararası boyutuna da değinen BAŞER, darbeye kalkışan FETÖ çetesinin uluslararası alanda büyük bir networke sahip olduğunu,  darbeye kalkışmadan evvel kesinlikle bu network ile bağlantı kurmuş ve bir yerleri ikna etmiş olabileceğini ifade etti. BAŞER, toplumlara demokrasiyi model olarak sunan Batı’nın maalesef 15 Temmuz’da darbe beklentisi içinde olduğunu ve halkın direnişini desteklemediğini belirtti. Türkiye'nin Batı değil Doğu toplumu olarak kendine özgü bir yapısının bulunduğunu, Batı’nın bunu kabul etmesi gerektiğini söyledi.

“Bir Halkın Kıyamı: 15 Temmuz” konulu söyleşi etkinliği,  katılımcılardan gelen soruların cevaplanması ve Nevşehir Belediye Başkanı Hasan ÜNVER’in Yazar-Çevirmen Ertuğrul BAŞER’e plaket takdimi ile sona erdi.