Üniversitemizin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni Yapıldı

25 Ekim 2017 4120
Üniversitemizin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış Töreni Yapıldı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi 2017-2018 Akademik Yılı Açılışı yoğun katılımla gerçekleştirildi.

Üniversitemiz akademik yılı açılışı için ilk tören Rektörlük binası önünde bulunan Atatürk Anıtı’na Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın çelenk sunması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın katılımcılar eşliğinde okunması ile başladı.

Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Çiçek, Prof. Dr. Ertan Özensel Nevşehir İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Yüksel Yiğit, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, İlçe Kaymakamları, İlçe ve Belde Belediye Başkaları,  kurum ve kuruluş yöneticileri, sivil toplum örgütleri, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler, üniversite hayırseverlerinin yanı sıra yoğun bir katılım olduğu törenin devamı için Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezine geçildi.   

Müzik Dinletisi ve Semah Gösterisi Törene Renk Kattı 

Üniversitemiz tanıtım filminin gösteriminin ardından sahne alan Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF) Müzik ve Sahne Sanatları bölümü öğretim üyeleri Doç. Dr. Erdem Kaya, Yrd. Doç. Dr. Emre Üstün, Yrd. Doç. Dr. Özlem Kılınçer, Yrd. Doç. Dr. Burcu Özer, Yrd. Doç. Dr. Anıl Çelik ve Öğr. Gör.  Sevda  Toker’in icra ettikleri müzik dinletileri ile Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Hacı Bektaş Semah Topluluğunun semah gösterisi katılımcılar tarafından dikkatle izlendi. 

Öğrenciler adına konuşan Öğrenci Konseyi Başkanı Fevzi Cingöz; “2017-2018 Yılı Akademik Yılı Açılış Törenine yeni umut ve ufuklarla girerek bunun eyleme dönüştüğünü görmekten mutluluk duyuyoruz. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ailesi olarak eğitim meşalesini elimizden bırakmayacağımızı belirtmek istiyoruz. Bu üniversitenin her ferdi karanlıkları aydınlatacak, mazlumların ve muhtaçların umut ışığı olacaktır. Üniversitemizde aldığımız eğitimle Türkiye Cumhuriyetini muasır medeniyetler seviyesine çıkarma yolundaki mücadelemizden asla yılmayacağız” dedi.

Ardından Üniversitemizin 2017-2018 Akademik Yılı Açılış konuşmasını Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı yaptı.

Rektörümüz konuşmasında; “2017-2018 Yılı Akademik Yılı Açılış Törenine hepiniz hoş geldiniz, şeref verdiniz. Türkiye’nin merkezinde bir üniversitede Hacı Bektaş Veli’nin mirasına sahip bir üniversitede rektör olmak büyük bir sorumluluktur. Bu sorumluluğu yerine getirmek için büyük bir gayret içindeyiz. Sayın Bakanımızı buraya davet etmemdeki en önemli neden; günümüz dünyasında devam eden bir tartışmanın varlığı. Daha önce öne sürülen geleneksel iddia, toplumu değiştiren ve dönüştüren temel dinamiğin ekonomik ilişkiler olduğu tezidir.  Bu tartışma günümüzde yön değiştirdi. Artık toplumu, dünyayı değiştirip dönüştürecek esas sosyolojik mekanizma siyasettir. Biz gerçekten ülkemizde siyaset ve siyasetle uğraşanlarla ilgili yanlış bir algının olduğunu biliyoruz. Fakat siyaset aslen toplumu daha iyi konuma götürme sanatı olarak algılanmalıdır. Bunun da peygamberlerden miras kalan bir iş olduğuna inanıyorum. Siyasetin kısa tanımı; toplumu daha iyi olduğuna inandığımız bir konuma götürme sanatıdır. Bulunduğumuz konumdan daha ileriye gitme arzusu Türkiye’nin rüyasıdır. Batı karşısında Türkiye’nin geri kalması her zaman içimizde uhde olmuştur. Sanayi, tarım ve siyasal devrimler bunun en iyi örnekleridir. Bunun bana göre asıl nedeni siyasidir. Bu da siyasetin toplumun merkezine yerleşmesini önleyen olumsuz genel algıdır. Bunun için biz bu konuyu işin ehline bırakmayı onun dilinden bu konuyu dinlemeyi uygun gördük ve Sayın Mahir Ünal’ı  akademik açılış yılımızın ilk dersini anlatmak üzere davet ettik. İcabet ettiler teşekkürlerimizi sunuyoruz. 2017-2018 akademik yılı açılışımızda katkı sunan herkese ve üniversitemize katma değer üreten tüm akademik personelimize şimdiden teşekkür ediyorum. Öğrencilerimizin ve ailelerinin gönlü rahat olsun onlar emin ellerdedir. Biz onlara iyi bir eğitim vermek istiyoruz. Yeni akademik yılımızın başarılarla geçmesini diliyorum” dedi.

AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz de tüm davetlileri saygı ve sevgiyle selamladığını ifade ederek 2017-2018 Yılı Akademik Yılı Açılış Töreninin ilimize ve ülkemizin akademik camiasına hayırlı olmasını temenni etti.

Üniversitemiz Akademik Yılı için  ‘İlk Ders’ Ünal’dan

Üniversitemizin 2017-2018 akademik yılı açılış töreninde ilk dersi veren  AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, ‘Siyaset ve Toplum’ başlığı adı altında bir konuşma yaptı. Ünal konuşmasında; “Değerli Hocam Prof. Dr. Mazhar Bağlı’ya bu nazik daveti için teşekkür ediyorum. Ben ülkece içinde bulunduğumuz duruma ilişkin deneyimlerimi sizinle paylaşmak isterim. Hocalarımız bilirler ki, insanın içinde bulunduğu durumu yaşananla örtüştürmek, insanın macerasına yeni bir şeyler katmak için makaleler yazılır. Aslında insanın bütün hikâyesi bir arayıştır. Kişinin kullandığı dilden, ona yönelik bir izlenim oluşmaya başlar. Bir dilin yapısal özelliklerinden ise o toplumun kültür ve inancına yönelik çıkarımlar yapabilirsiniz. Ancak bu gün bizim yeni bir okuma biçimine ihtiyacımız var. Bugün 18.yy ve 19.yy’de insanların yaşadığı o dönemin gerçeklikleriyle yüzleştiği, uçurumların içine düştüğü duruma düşmememiz gerekiyor. Yeni durumlara göre yeni paradigmalar oluşturulmalıdır. Örneğin sanayi devriminin yaşandığı süreçte üç büyük dahi çıktı. Bütün bu üretim ilişkilerindeki niteliksel değişikleri anlatan Karl Marx. Bunun acı yönünü dâhiyane biçimde anlatan Nietzsche. Ve bütün bunların insana çarptığında insanın duygularında ve bilinçaltında ne anlama geldiğini anlatan Freud. Çünkü onlar o günün koşullarına göre yeni bir paradigmayla toplumu okudular. Bugün de aynı şekilde yeni bir dönemin içindeyiz. Bu nedenle dünyada ve çevremizdeki sosyal ekonomik ve siyasi çalkantılara yönelik yeni bir paradigma oluşturmak gerekiyor. Geçmiş paradigmayla yeni durumu açıklayamayız. Örneğin Avrupa 2005’teki Avrupa değil. Bugün Avrupa’daki mevcut koşullarda ırkçılığın siyaseti belirlediğini hatta siyasetin merkezine kaydığını görüyoruz. Şimdi her şeyin hızla değiştiği dünyada birileri bize sabit kalmamızı söylüyor. Pozisyonumuzu değiştirmememizi söylüyor. Artık ittifaklar değil işbirliklerinin yaşandığı, NATO’nun ve BM’nin bile tartışıldığı dünyada bu düşünce gaflet değilse bile sorunludur. Bizim hızlı pozisyon değiştirmemiz, bizi bir arada tutan temel unsurları muhafaza ederek yeni ve doğru hamleler yapmamız gerekiyor. İşte burada siz değerli akademisyenlerimize büyük görev düşüyor.  Bu nedenle sizlere meseleyi ideolojik angajmanlara sapmadan, kişiselleştirmeden,  objektif bir şekilde gerçekliği arayarak bulmaya çalışacağınız bir akademik yıl diliyorum. Hepinizi saygıyla selamlıyorum” şeklinde konuştu.

İlk dersi vermelerinden dolayı Ünal’a teşekkür eden Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı, kendisine plaket takdiminde bulundu.

Akademisyenlere Cübbe Giydirme Töreni

Üniversitemiz 2017-2018 Akademik Yılı Açılış töreni, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, Nevşehir Valisi İlhami Aktaş, AK Parti Nevşehir Milletvekili Mustafa Açıkgöz, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Rektörümüz Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Çiçek, Prof. Dr. Ertan Özensel, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Abdulkadir Uzunöz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Yüksel Yiğit, İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay tarafından akademik yükselme gerçekleştiren ve üniversitemiz ailesine yeni katılan akademik personele cübbelerinin giydirilmesi ile son buldu.