Üniversitemizden “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Etkinliği

08 Mart 2018 4187
Üniversitemizden “8 Mart Dünya Kadınlar Günü” Etkinliği

‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde düzenlenen bir dizi etkinlikle kutlanıyor.

Nevşehir Belediyesi, Nevşehir İl Sağlık Müdürlüğü,  Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü işbirliği ile Üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) tarafından, 8-15 Mart 2018 tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan "8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü" etkinliğinin açılışı Üniversitemiz Kültür ve Kongre Merkezi Karavezir Salonunda yapıldı.

Açılışa; Nevşehir Valisi İlhami Aktaş’ın eşi Songül Aktaş, Nevşehir Vali Yardımcısı Nevzat Sinan, Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Erdoğan Çiçek ve Prof. Dr. Fatma Karipcin, Nevşehir İl Emniyet Müdürü Mehmet Artunay, Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüseyin Şener, üniversitemiz Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NÜKÇAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluş temsilcileri, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

İşaret Diliyle İstiklal Marşı Okundu

Etkinlik kapsamında sahne alan Nevşehir Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulu öğrencileri farkındalık oluşturmak adına işaret diliyle İstiklal Marşı’nı okudular.

Kahraman: Gerçek Bir Demokrasi Kadın-Erkek Eşitliği Sağlanmadan Gerçekleşemez

Etkinliğin açışında konuşan üniversitemiz NÜKÇAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman,“8 Mart kadınların emeklerine sahip çıkarak, eşitlik ve adalet arayışıyla beraber ilmek ilmek ördükleri hak mücadelesinin sembolüdür. 8 Mart 1857’de yakılan mücadele ateşi, o günden bugüne yanmakta, kadınlar insanca bir yaşam için yürümeye devam etmektedir. Kadınlar hala eşitliğe, ayrımcılığa ve şiddete uğramaya devam etmektedir. Ülkemizde ve dünyada kadınlar hala temel insan hakları özgürlüklerinden faydalanabilmek adına mücadele etmektedir. Kadınlara yönelik her türlü şiddet, aile içinde, işyerinde, sokaklarda, yaşamın her alanında artarak devam etmektedir. Gerçek bir demokrasi, kadın erkek eşitliği sağlanmadan gerçekleşemez. Kadınların hayatın her alanında ve erkeklerle eşit haklara sahip olduğu, her türlü şiddetin ortadan kalktığı, kadın cinayetlerinin son bulduğu, çocuk yaşta evliliklerin ve çocuk istismarlarının olmadığı bir dünya için mücadeleyi sürdüreceğiz” dedi.

Şener: Bakanlık olarak ‘Güçlü Kadın Güçlü Aile ve Güçlü Toplum’ İçin Çalışıyoruz

Güçlü kadınların güçlü aileler,  güçlü ailelerin de güçlü toplum ve  güçlü Türkiye’yi oluşturacağını söyleyen Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Hüseyin Şener Kadın olmanın mana ve önemi üzerinde bir kez daha düşünmek için eşsiz bir fırsat sunan anlam yüklü bir günün içerisindeyiz. Öncelikle hedefimiz kadınlarımızı güçlendirmektir. Bakanlık olarak ‘Güçlü Kadın Güçlü Aile ve Güçlü Toplum’  hedefiyle çalışıyoruz. İnanıyoruz ki, güçlü kadınlar güçlü aileler oluşturacak, güçlü aileler de güçlü toplum, güçlü Türkiye’yi oluşturacaktır” dedi.  

Şener; “Bizim medeniyetimiz ve kültürümüz her işin başına insanı koyar. İnsana bakışımızın bozulduğu bir yerde kadına bakışın sağlıklı olması mümkün değildir. Kadını yar olarak, canan olarak tarif eden bir kültürün, şiddet üretmesi de işin tabiatına aykırıdır. Bu bakımdan biz, kadınlarımızın meselelerine sahip çıkmakla aslında tüm milletimizin hatta tüm insanlığın dertlerine derman aramış oluyoruz. Bunun da ötesinde kadınların hak ve adalet temelinde sahip oldukları eğitim, çalışma, ayrımcılık, şiddet gibi sorunlarını çözememiş bir toplumun hedeflerine ulaşamayacağını da biliyoruz.  Çünkü kadın yoksa toplumun yarısı da yoktur. Kadının olmadığı bir toplumun kalan yarısı da zaten yok oluşa doğru gidiyor demektir” diye konuştu.

Ünlübay: Kadına Şiddeti ve Hak Mahrumiyetini Kesinlikle Kabul Etmiyoruz

Kadına şiddet uygulanmasının ve bazı haklardan mahrum bırakılmasının kabul edilemeyecek bir tutum olduğunu ifade eden Nevşehir İl Sağlık Müdürü Dr. Rahim Ünlübay, “Gece gündüz eşinden ve ailesinden feragat eden, çalışan büyük emekçilerimiz kadınlarımızdır. Kadına şiddeti kesinlikle kabul etmiyoruz. Çünkü biz insanları yaşatmak, insanlara şifa olmak için mücadele eden bir camiayız. Topluma mal olmuş bütün insanları ve hatta kahramanları yetiştiren kadınlardır. Aslında hepimizin varoluş sebebi de kadınlardır. Hepimizin hayatı bir kadının karnında başlıyor ve bu kadar kutsal bir varlığa da şiddet uygulamak ya da onun bazı haklardan mahrum kalmasını kabullenmek gerçekten kabul edilebilir bir şey değildir. Aslında kadının yerinin tarifi hem dinimizde hem de büyük insanların sözlerinde görüyoruz” dedi.

Karipcin: Kadına Değer Vermek, Geleceğe Yapılan En Büyük Yatırımdır

Tüm kadınların “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü”nü kutlayan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Fatma Karipcin, hiçbir toplumda kadınların emeği ve katkısı olmadan gelişme, kalkınma ve demokratikleşmenin mümkün olmayacağını ve kadına değer vermenin geleceğe yapılan en büyük yatırım olduğunu söyledi. 

Sözlerine devam eden Karipcin, “Dünyada ve Türkiye’de uzun yıllardır, çalışma hayatında ve diğer sektörlerde cinsiyete dayalı ayrımcılıkla mücadele ediliyor. Bu mücadele sendikalar, sivil toplum kuruluşları,  üniversiteler tarafından yapılan araştırmalar ve girişimler sayesinde; hukuksal, toplumsal ve kurumsal düzeyde bir yerlere gelinmesini, bu çalışmaların hız kazanmasını sağlıyor. Çalışma hayatında kadının konumu, kadınların istihdam oranı, kadına yönelik iş bitirme içerisindeki payı ve kadın emeğinin ülkemiz ekonomisine katkısı gibi bilimsel verilere dayalı olarak yapılan çalışmalar ve araştırmalar çözüm odaklı politikalar üretilmesinde kamuya, hükümete yol gösteriyor.

Toplumun nerdeyse %50’sini kadınlar oluşturmaktadır. Kadınları eve kapatarak, ekonominin ve sosyal hayatın dışına iterek bir toplumun kalkınmasını, büyümesini ve gelişmesini sağlayamayız. Bunları toplum hayatına katmamız ve içine almamız gerekiyor. İş hayatında, eğitim hayatında ve sosyal yaşamda maalesef kadınların karşılaştığı birçok sorun bulunmakta Aslında çoğumuz farkındayız ve bunların neler olduğunu biliyor, konuşuyor ve tartışıyoruz. Tabi ki bunların çözüm yolları çok kolay değil ama bu tür toplantılarla bu sorunlara dikkat çekmek, farkındalık yaratmak, çözüm süreçlerini biraz olsun hızlandırmak açısından önemlidir. Türkiye’de kadın istihdam oranlarına baktığımızda erkeklerin istihdam oranının yarısından daha az. Son yıllarda okuma ve yazma oranı artmış ama yine erkeklere göre daha az. Ama buna karşı okuma yazma oranı arttıkça, eğitim düzeyi arttıkça bu istihdam oranın arttığı görülüyor. Bu da bize eğitim ne kadar önemli olduğunu ve eğitime ne kadar önem vermemiz gerektiğini gösteriyor.

Kadın-erkek ayrımı ile ilgili birçok sorun ve bu sorunlar çözülmedikçe toplum da daha huzurlu, paylaşımcı ve daha sağlıklı bir hal almayacaktır. Hiçbir toplumda kadınların emeği ve katkısı olmadan gelişme, kalkınma ve demokratikleşme mümkün olmayacağı açık. Kadına değer vermek, geleceğe yapılan en büyük yatırımdır” diye vurgu yaptı.

Ünver: "Anadolu" Kadına Yaşadığı Toplumun En Önemli Kişisi Olarak Değer Veren Medeniyetler Evidir

Kadın ve erkek eşitliği konusuna mutlaka insani bir boyut açısı ile bakılmasının zorunlu olduğunu dile getiren Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver ise, “Kötülüğü sıfır düzeye getirmek hepimizin ortak amacı, ancak bunun mümkün olmayacağına inanıyorum. Ama bunu en aza indirmek sorumluluğumuz olmalı. İnsani bir bakış açısı ile bu konuya bakmazsak isterseniz bu camianın bir profesörü de, bir işçi de olsanız bir şey değişmez.  Adam çıkıyor eşini döverek rahatladığından söz edebiliyor. Ondan sonra dövdüğü kadından çok değerli bir evlat bekliyor. Onurunu kırdığı anneden, yok saydığı anneden, insan olarak görmediği bir anneden, erkeğini tamamlayan bir meta olarak gördüğü anneden, bu toplumun ve bu milletin geleceğini değiştirecek bir Fatih Sultan Mehmet, bir Yavuz Sultan Selim ve bir Atatürk doğurmasını bekliyor. Sen böyle bir ortam oluşturmadın ki,  böyle bir onur, böyle bir değer vermedin ki ona. Değer vermediğin kadından sen nasıl bir değerli evlat bekleyebilirsin ki. Onuru kırılmış, rencide edilmiş, ikincilleştirilmiş ve bu dünyaya ait olabilmesi için sadece erkeğine ait olabilmesi hissini yaşattığın bir kadından sen nasıl değerli bir evlat bekleyebilirsin? Hak etmediğimiz bir şeyi talep ediyoruz. Önce o değeri sen vereceksin. Hak edeceksin.  Oysa bu toplum,  övünerek söylüyoruz ki kadınlara bir takım medeni hakların verilmesi yönünde, dünyanın birçok medeni ülkesinden daha önce yer almıştır “ dedi.

Anadolu’nun kadına,  yaşadığı toplumun en önemli kişisi olarak değer veren bir büyük medeniyetlere ev sahipliği yaptığını aktaran Ünver: “Bu köklü medeniyet tarihi içerisinde günümüzden 5 bin, 3 bin yıl içerisinde yaşamış insanlar, kadına büyük bir değer vermiştir. İnsanlığın iki medeni devlet arasında imzalanmış ilk yazılı barış anlaşması olarak da bilinen Kadeş Barış Antlaşması'nda Anadolu Hitit Krallı Hattuşili’nin yanında eşi Butihepa’nın imzası vardır. Bugün BM (Birleşmiş Milletler) binasının önünde, Kahire ve İstanbul Arkeoloji Müzesinde bulunan bu antlaşma, binlerce yıl önce Anadolu’da kadına nasıl bir önem verildiğini net bir şekilde göstermesi açısından vazgeçilmez bir önem taşımaktadır” diye konuştu.

Müzik Dinletisi ve Kısa Film Gösterimi

Yapılan açılış konuşmalarının ardından etkinlik; müzisyen Onur Kahraman’ın ‘Kadın Ağzı Türküler’ başlıklı müzik dinletisi, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölüm öğrencileri ile Gülşehir Meslek Yüksekokulu öğrencileri tarafından hazırlanan ‘Yerelde Çalışan Kadınlar’ konulu kısa film gösterimi ile devam etti.

‘Türkiye’de Kadınlar: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ Konulu Panel

Etkinlik kapsamında ‘Türkiye’de Kadınlar: Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu panele geçildi. Panele konuşması olarak katılan NÜKÇAM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Leyla Kahraman ‘Kadınların Toplumsal ve Siyasal Alandaki Konumu’, Nevşehir Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü’nden Duygu Esen ‘Nevşehir’de Kadınların Yaşadığı Sorunlara Yönelik Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünün Sunduğu Hizmetler’ ve İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Şenol Bolat ise ‘Kadınların Çalışma Hayatına Katılımlarında İŞKUR’un Rolü: Nevşehir Örneği’ konularında sunum yaptı.

Panel sonunda konuşmacılara ve emeği geçenlere plaket ve teşekkür belgesi takdiminde bulunuldu.

8 Mart’a Özel Resim ve Fotoğraf Sergisi

8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Üniversitemiz Güzel Sanatları Fakültesi Resim Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Savaş Kurtuluş Çevik’in sanat danışmanlığını yaptığı Resim Bölümü Öğrencilerinin; eşik konulu karma resim, baskı resim, enstelasyon (yerleştirme sanatı) sergisi ile Nevşehir Devlet Hastanesi’nden Derya Yazar’ın ‘Kadın Doğası’ konulu fotoğraflarının yer aldığı serginin açılışı yapıldı. Katılımcılar sergide yer alan eserleri gezdi.