Türk Kültürünü Yakından Tanıyıp Kapadokya’yı Keşfediyorlar

27 Temmuz 2018 4019
Türk Kültürünü Yakından Tanıyıp Kapadokya’yı Keşfediyorlar

Türkçe Yaz Okulu kapsamında 25 ülkeden Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de Türkçe öğrenen 26 öğrenci, hem Türk kültürü ve yaşamını yakından tanıyor hem de Kapadokya’nın tarihini ve doğasını keşfediyor. 

Yunus Emre Enstitüsü Türkçe Yaz Okulu için İngiltere, Japonya, Filistin, Pakistan, Çin, Rusya, Fransa, Belçika, Bangladeş gibi ülkelerden Nevşehir'e gelen 26 yabancı öğrenci, Türk kültürüne ve sanatlarına yönelik çalışmaları katılıp öğrenme şansı buluyor. 

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (NEVÜ TÖMER) ev sahipliğinde Nevşehir'de bulunan öğrenciler, hafta içi her gün 4 saat Türkçe dersi alıyor. Ders saatleri sonrasında ise öğrenciler Kapadokya bölgesinin tarihi ve kültürel yönlerini gezip inceliyor. Nevşehir Halk Eğitim ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünün bir alışveriş merkezinde bulunan sanat kulübünün etkinliğine katılan öğrenciler aynı zamanda sanat etkinliklerinde yakma, hat sanatı ve ebru gibi çeşitli eğitimler alıyor. 

NEVÜ Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVÜ TÖMER) Müdürü Doç. Dr. Mehmet Çeribaş, programım isminin 2018 Türkçe Yaz Okulu olduğunu fakat programa kendisinin bu adlandırmanın dışında dostluk köprüsü demek istediğini söyledi. Çeribaş; Bu program öyle bir köprü ki 118 ülkeden bin kişinin ağırlandığı bir köprü. Bu köprünün üzerinde dostluk sofrası açtık. Bu sofrada Türk kültürünün bütün unsurlarını görmek mümkün. Bu sofranın tadı tuzu da Türkçedir. Bu kapsamda biz Türk kültüründen tarihine, coğrafyasına turizm değerlerine kadar örnekleri öğrencilerimize sunuyoruz. Hem Nevşehir’i hem de ülkemizin değişik coğrafyalarını öğrencilerimize tanıtmaktan son derece mutluyuz. Türkçeye hizmet Türk milletine hizmettir. Türkçenin kıyamete kadar yaşayacağından eminiz. Buna katkısı olan herkese minnettarız” diye konuştu. 

NEVÜ Türkçe ve Yabancı Dil Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (NEVÜ TÖMER) görevlilerinden Öğr. Gör. Dilek Kocayanak da Yunus Emre Enstitüsünün düzenlenmiş olduğu Türkçe yaz okulu kapsamında 25 ülkeden 26 öğrenciyi Nevşehir Hacı Bektaş Veli üniversitesinde ağırladıklarını ifade ederek, “Programlarımız inanılmaz keyifli geçiyor. Dünyanın çok farklı ülkelerinden öğrencileri ağırlıyoruz. Öğrencilerimiz sabahtan öğlene kadar Türkçe öğreniyor. Hem Türkçeyi hem de Türk kültür ve tarihini yakından öğreniyorlar. Bizler özel gayretlerle kendilerine Türkçeyi öğretmeye çalışıyoruz” dedi. 

Eğitime Senegal’den katılan Mamadou Abdoulaye Gueye 26 yaşında olduğunu ve Türkiye’ye yaz okuluna katılmak için geldiğini belirtti. Gueye, “İstanbul’dan sonra Nevşehir’e geldim. Burada Türkçeyi pratik yaparak öğrendik hem de Türk kültürünü, tarihini, sanatını öğrendik. Burası çok güzel bir yer. Çünkü insanlar çok misafirperver. Yemekler çok güzel. Mercimek çorbası, domates çorbası, kebap hepsi çok güzel gerçekten. Türkiye Cumhuriyeti Devletine ve Yunus Emre Enstitüsüne çok teşekkür ederim. Senegal’e döndüğümde Türkiye’yi tüm yakınlarıma anlatacağım. Burada çok şeyler öğrendim. Bunları da orada insanlara aktaracağım” ifadelerini kullandı. 

Pakistan’dan gelen Ahmad Faheem Abıd’te yaz okulu için Türkiye’ye geldiğini ve her sabah Türkçe derslerine katıldığını söyledi. Abıd Kapadokya’nın özel yerlerini gezip incelediğini, Türkiye’de her bölgenin çok güzel olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Türkiye’de insanlara çok güveniyorum. Şimdi burada hat sanatı öğreniyorum. Gelecekte burada yaşamakta istiyorum. Çünkü Türkiye çok güzel bir ülke. Yaz okulu sonrası tekrar geleceğim. Özellikle Osmanlı tarihi ve Türk kültürü beni çok etkiledi. Aslında bu yüzden geldim diyebilirim. Türkler çok iyi her misafire yardım ediyorlar. Onlarla buluştuğum için çok mutluyum.” 

Belçika’dan katılan Fas asıllı Nadia Kaddouri hat sanatını öğrenip çok beğendiğini ifade ederek, “Türkiye’yi çok seviyorum. Benim eşimde bir Türk” dedi. 

Öğrenciler ayrıca, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve yönetimine misafirperverliklerinden ve desteklerinden dolayı teşekkür etti.