NEVÜ Tarih ve Kültür Topluluğundan “95. Yılında Cumhuriyetimiz” Konulu Konferans

02 Kasım 2018 3507
NEVÜ Tarih ve Kültür Topluluğundan “95. Yılında Cumhuriyetimiz” Konulu Konferans

Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ, Cumhuriyetin Kuruluşunun 95. Yıldönümü dolayısıyla Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de düzenlenen konferansta öğrencilerle bir araya geldi.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Tarih ve Kültür Topluluğu tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıldönümü dolayısıyla NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde “95. Yılında Cumhuriyetimiz” konulu konferans düzenlendi. Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ’un konuşmacı olarak davet edildiği konferansa; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erdoğan Çiçek, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Oğuz, Tarih ve Kültür Topluluğu Akademik Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Saraç, Kahramanmaraş ve Uşak’tan gelen davetliler ile birlikte öğrencilerin ilgisi yoğun oldu

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansın açılışında konuşan Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Oğuz, Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ’a ve böyle önemli bir etkinlikte bir araya gelen katılımcılara teşekkür etti.

Daha sonra konferansını vermek üzere kürsüye davet edilen ve 2011 yılından beri çeşitli vesileler ile Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesine geldiğini belirten Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Öntuğ,” Her gelişimde gelişen, çağdaş ve modern bir kampüste ağırlanmanın yanı sıra sizin gibi güzide öğrencilerle birlikte olmaktan da ayrı bir gurur ve şeref yaşıyorum” diyerek sözlerine başladı.

Konuşmasına devam eden Öntuğ, “ Cumhuriyetimizin 95. yılında gelinen noktayı anlayabilmek açışından Cumhuriyetin kazanımlarının neler olduğunu ifade etmek gerekiyor. Çünkü bazen doğduğumuz ve doğduktan sonra yaşadığımız şeyler insanın geçmişte nasıl bir yaşantısı olduğunu maalesef unutturuyor.  Geçmişi bilmeden ve anlamadan günümüzü yaşayan insanlar da, tarihin ve Cumhuriyetin kıymetini anlamakta zorlanıyor.

Arap çöllerinde yitmeyen, Kanal harekâtında bitmeyen ve Kafkasya’nın soğuğunda donmayan bu insanlar daha sonra vatan müdafaası için bir araya geldi. Çünkü ırzı, namusu, vatanı, bayrağı, eşi, karışı ve çocuğu artık işgal altındaydı. Bu sefer Hristiyan dünyası her yeri işgal edecek ve yıllarca farklı cephelerde savaşan bu insanlar ayağa kalkmak için son mücadelesini verecektir. İşte Milli Mücadele Türklüğün ayağa kalktığı son mücaledir ve bu mücadeleyi başaran insanlar bugün Cumhuriyeti kurdular. İşte Cumhuriyetin faziletini anlamak için, bugün dünyanın her tarafına giden o hilalli yıldızlı mezar taşlarının manasına çok iyi sahip çıkılmalıdır. Onlar biz rahat olalım diye oralarda şehit oldular. Bizler de bugün bu değere sahip çıkacağız ve Cumhuriyetimizi ilelebet payidar kılmak için çok çalışacağız ve çok üreteceğiz. Ondan sonra da adaletli bir şekilde bütün milletimize paylaştıracağız. Bu hepimizi yükseltecek, zenginleştirecek ve muasır medeniyetler seviyesine ulaşmamıza vesile olacaktır” diye konuştu.

Konferans,   Prof. Dr. Murat Öntuğ’un konuşmalarının ardından kendilerine Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Oğuz’un teşekkür belgesi ve plaket takdimi ile son buldu.