Rektör Bağlı ‘İslam Medeniyeti ve Müslüman Kâşifler: İslam Bilim Tarihi’ Üzerine Konuştu

17 Nisan 2019 3060
Rektör Bağlı ‘İslam Medeniyeti ve Müslüman Kâşifler: İslam Bilim Tarihi’ Üzerine Konuştu

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Özel Kardelen Koleji Fen ve Anadolu Lisesi tarafından düzenlenen ‘Kariyer Günleri’ kapsamında öğrenciler ile buluştu.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı davetli konuşmacı olarak Özel Kardelen Koleji’ni ziyaret etti. Kardelen Eğitim Kurumları Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü Mürsel Mert, İlköğretim Müdürü Faruk Çamcı, öğretmenler ve öğrenciler tarafından karşılan Rektör Bağlı’ya ziyaretlerinde öğrenciler çiçek takdiminde bulundu.  

‘İslam Medeniyeti ve Müslüman Kâşifler: İslam Bilim Tarihi’

Lise 9-10-11 ve 12. sınıf öğrencilerinin hazır bulunduğu konferans salonuna geçen Rektör Bağlı, burada ‘İslam Medeniyeti ve Müslüman Kâşifler: İslam Bilim Tarihi’ üzerine konuştu. Bağlı, “Bizim İslam ve Türk dünyası tarihimizde birçok bilim insanı ve kâşifler bulunmakta. Bunlar arasında yer alan önemli şahsiyetlerden birisi de Prof. Dr. Fuat Sezgin. Bugün size Fuat Sezgin’i anlatmamın sebebine gelirsek, bugün dünyanın hem doğusunda hem de batısında insanlığın karşı karşıya kaldığı bir kriz var. Doğu ve batı diye iki kutuplu olarak adlandırdığımız bu dünyada gerek ahlak, kültür ve insan hakları gerekse özgürlükler konusunda bir üretimde bulunacak ya da insanlığa katkıda bulunacak bir medeniyet havzası aradığınızda bir yer bulamıyorsunuz. Bütün öngörülerimiz, bütün çalışmalarımız, modernleşme dediğimiz ya da teknolojik ilerleme dediğimiz süreç bizi bir yere götürmekte. Bizim ülkemizin özellikle Osmanlı’nın son döneminden bu yana bir gayesi vardı. Bu da; batı medeniyeti ile birlikte dünyanın çağdaş ve uygar bir aktörü olmaktı ve batının bizden istediği iki şey vardı. Bunlardan birincisi insan hakları konusundaki durumumuzu iyileştirmemiz, ikincisi de demokrasiyi ilerletmezdi. Biz demokrasimizi gerçekten inanılmaz bir şekilde güçlendirdiğimiz ve demokrasi için canımızı ortaya koyduğumuz süreçte batı toplumları demokrasinin yanında yer almadılar. Yani 200 yıldır bize ‘Siz demokrasinizi ilerletirsiniz, toplumun demokratik kültürünü yükletirseniz biz sizinle kol kola çağdaş dünyanın iki önemli aktörü olacağız, birlikte yürüyeceğiz’ dediler. Biz de ‘Tamam diyerek’ demokrasimizi geliştirdik. Bunu da 15 Temmuz’da Türkiye’de, dünyanın hiçbir ülkesinde ve hiçbir toplumunda görülmeyecek büyük bir kahramanlıkla gösterdik. Ama bize demokrasinizi ilerletin diyenler demokrasinden yana değil terör örgütünden yana alarak Türkiye’nin demokrasinin yanında yer almadılar” diye konuştu.  

Bağlı devamında “Bizlerin geçmişte, İslam Bilim tarihinde icatlar gerçekleştiren alimlerin, mucitlerin hangi icatları yaptıklarını bilmesi gerekiyor. Özellikle orta çağda Müslümanların çok büyük keşifleri vardır. Müslümanlar bilimsel çalışma yapmak, icatlarda bulunmak, dünyayı yeniden yorumlamak gerçekten imanı bir gerekliliktir ve bunun için çok büyük gayret göstermişlerdir. Müslümanların yaptıkları icatlar bugünkü teknolojiye büyük ölçüde yön vermiştir. Müslümanlar bir şey icat ettikleri zaman da bu işin içerisinde hikmet ve ahlakın nerede olduğuna dikkat etmişler, ne ünlenmeye, ne de bir menfaat için yola çıkmamışlardır. Bugün geldiğimiz noktada gerek doğu gerekse batı da gördüğümüz teknolojik gelişimlerin amacı ise tam tersi.

Bu nedenle hakikaten bizlerin ne türlü bir mirasa sahip olduğumuzun farkına ve bilincine sahip olmamız gerekiyor. Bunu da Türkiye’de yapan kişilerden birisi de kaybettiğimiz Prof. Dr. Fuat Sezgin’di. Kendisi 27 dil bilen, bütün İslam dünyasında Müslüman âlimlerin bilime yaptığı katkıları çeşitli biçimlerde dünyadaki değişik akademik atmosferlerde anlatan birisiydi. Uzunca bir sürece Avrupa’da batı dünyasında bunu anlatan Sezgin, ama ömrünün son döneminde bunu daha çok Türkiye’de anlatması kanaatine vararak Türkiye’ye geldi. 2010 yılında gelirken de bütün dünyadan topladığı eserlerini Türkiye’ye getirmek istedi. Ancak bazı eserleri halen getirilemedi. Kendisinin çok değerli notları, belge ve bilgilerinin Türkiye’ye getirilmesi için çalışmalar devam ediyor”  diye konuştu.    

Konuşmalarının ardından Rektör Bağlı’ya teşekkür eden Kardelen Eğitim Kurumları Fen ve Anadolu Lisesi Müdürü Mürsel Mert, Bağlı’ya plaket takdiminde bulundu.