Prof. Dr. Karagöl NEVÜ’de “Türkiye’nin Enerji ile İmtihanı” Üzerine Konuştu

15 May 2019 3007
Prof. Dr. Karagöl NEVÜ’de “Türkiye’nin Enerji ile İmtihanı” Üzerine Konuştu

Akademi Asosye üyesi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İktisat Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, Türkiye Bilimler Akademisi Başkanlığı (TÜBA) tarafından düzenlenen “TÜBA Üniversite Konferansları Programı’ kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de “Türkiye’nin Enerji ile İmtihanı” üzerine konuştu.

NEVÜ Kültür ve Kongre Merkezinde düzenlenen konferansa; Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanı Ümit Eğribaş, İdari ve Mali İşler Daire Başkanı Fatih Mehmet Sürmeli, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Konferansta konuşan Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl, “Enerji konusu hem Türkiye için, hem genel anlamda küresel ekonomi ile uluslararası ilişkiler için önemli bir husus. Son dönemlerdeki tartışmalara baktığımızda enerji konusu, Amerika Birleşik Devletleri’nin de, İran’ın da, Venezuela gibi ülkelerin yanı sıra  bu kaynaklara sahip olmayan ve ithal eden ülkeler için de bir sorun. Enerji konusu, Amerika Birleşik Devletleri için gerek ekonomik anlamda gerekse siyasi anlamda bir hegemonya alanı. Çünkü enerji üzerinden dünya ekonomisini yönlendiriyor. Şu anki çabaları da aslında 45 yıl nasıl ekonomide, enerjide ve ticarette bir numaralı olduysa, bundan sonra da bu konumunu devam ettirebilmek için enerjide önüne engel çıkarabilecek ister Venezuela olsun, ister İran olsun, daha önce Libya ve Nijerya’da olduğu gibi bir çok ülkeye bir şekilde müdahale ediyor. Şu anda İran ile savaşın eşiğine gelmesinin en büyük nedeni de enerji. Çünkü İran petrol sıralamasında ilk 4 içerisinde yer alıyor. Hatta doğalgazda dünyanın en yüksek doğalgaz rezervlerine sahip olan ülkelerden birisi. Yine Venezuela’nın şu anda yaşadığı sıkıntılar da, dünyada petrol rezervlerinin en fazla olduğu bir numaralı ülkelerden birisi olmasından dolayı.

Şu anda petrol denkleminde yer almayan Türkiye doğalgaz denklemi açısından hala doğalgaz bulamamış olabilir. Ancak doğalgaz kaynaklarına sahip olan ülkeler ile bu kaynakları tüketen ülkeler arasında coğrafi konumu itibariyle köprü diyebileceğimiz merkez konumunda.  Son yıllarda diğer ülkeler ile doğalgaz konusunda ortak çalışmalar yürüten Türkiye, Azerbaycan ile  başlattığı TANAP Projesi ve Rusya ile Türk Akım Projesi ile birlikte İran’dan gelen gaz ile hem kendi enerji ihtiyacını karşıladı, hem de bulunduğu konum itibariyle enerji kaynaklarına sahip ülkeler ile bu kaynakları tüketen ülkeler arasında stratejik bir köprü oldu.  

Türkiye, mevcut boru hatlarının yanı sıra Doğu Akdeniz’de doğalgaz çıkarması halinde hem ihtiyacı olan enerjiyi  karşılamış, hem de dünyanın doğalgaz denkleminde üretici pozisyonunu da elde etmiş olacak.  Türkiye’nin bir hedefi var ve bu hedef doğrultusunda kişi başına düşen gelirini arttırmak istiyor. Bunun için de son dönemlerde Doğu Karadeniz’deki başlattığı projenin yanı sıra yenilenebilir enerji kaynaklarını çeşitlendirmesi,  nükleer enerji alanında yürüttüğü çalışmalar ile birlikte doğalgaz ithalatında diğer ülkeleri de çeşitlendirmesi gerekiyor” dedi.

Konferans, Prof. Dr. Erdal Tanas Karagöl’ün  konuşmalarının ardından katılımcıların sorularını cevaplaması ve kendilerine Rektör Prof. Dr. Mazhar Bağlı’nın plaket takdimiyle son buldu.