Rektör Yardımcısı Özensel, ‘5. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu’na Katıldı

07 Kasım 2019 2445
Rektör Yardımcısı Özensel, ‘5. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu’na Katıldı

Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV) tarafından düzenlenen "5. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu" başladı. 

Atatürk Kültür Merkezi'nde, Mardin Artuklu Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ile İlim ve Hikmet Araştırma Merkezi desteğiyle gerçekleştirilen "Toplum-Birey İkileminde Ortak Değerler ve Farklılıklar" konulu sempozyuma, yurt içi ve yurt dışından çok sayıda bilim adamı 100'e yakın bildiri sundu. 

Sempozyumun açılışında konuşan TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz, vakıf olarak birçok program düzenleyerek, vatan ve millet için değer üretme gayreti içinde olduklarını söyledi. 

Öksüz konuşmasında, "Birey toplum ikileminde farklılıklar ve ortak değerler başlığı şu anda insanlığın en çok ihtiyaç duyduğu başlıklardan bir tanesi. Farklılıklarımızı çatışmak yerine dayanışmaya, kavga yerine kol kola girebilmeye, zenginleşebilmeye vesile kılarsak eğer, insanlığa değer vermiş oluruz. Yoksa farklılıklardan kavga, çatışma, terörizm ve değişik fobik faaliyetler üretecek olursak insanlık adına hayra, iyiliğe ve güzelliğe vesile olacak bir ömür yaşamış olmayız" dedi. 

Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel’in birer konuşma yaptığı açılışta Prof. Dr. Özensel, günümüz dünyasına hakim olan Batı siyasal sisteminin, insanlığın temel değerlerini hiçe sayan bir perspektifle dünyayı algıladığını ve değerlendirdiğini kaydederek "Bir arada yaşama tasavvuruna sahip olan İslam pratiği; bakış açısıyla geçmişte İslam toplumlarıyla Batı toplumları arasında kültürel bir derinliğin oluşmasına katkı sağlamıştır" ifadelerini kullandı. Özensel, “Birlikte yaşamak her şeyden önce, karmaşık iki ana unsura dayalı bir yapılanmayı içerir. İlki, değer düzlemi ile ilgili olan sorun, diğeri de bu karmaşık duruma karşın takınılan siyasi tavırdır.

İki gün boyunca, toplum birey ikileminde ortak değerler ve farklılıklar konusunu çeşitli boyutlarıyla burada katılımcılarımız ele alıp değerlendireceklerdir. Sempozyumun hayırlara vesile olmasını temenni ediyor. Sempozyuma katkı sağlayan bütün kurumlara ve siz değerli katılımcılara tekrar teşekkür ediyorum” dedi. 

Mardin il protokolü ve sivil toplum kuruluş temsilcilerinin de katıldığı  "5. Uluslararası Dini Araştırmalar ve Küresel Barış Sempozyumu"  2 gün sürecek. 

Açılış sonrası NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ertan Özensel ve beraberindeki heyet Mardin Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mustafa Yaman’ı makamında ziyaret etti.