Bakan Varank, Rektör Bağlı ve İl Protokolu Refakatinde Türkiye’nin İlk Yerli Balonu İle Kapadokya’da Uçtu

18 Kasım 2019 2368
Bakan Varank, Rektör Bağlı ve İl Protokolu Refakatinde Türkiye’nin İlk Yerli Balonu İle Kapadokya’da Uçtu

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, beraberinde Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı ve Nevşehir İl Protokolu ile Nevşehir'de üretimine başlanılan Türkiye'nin ilk “yerli ve milli” sıcak hava balonu ile Kapadokya semalarında uçtu.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank, Kapadokya'da faaliyet gösteren bir balon firması tarafından   üretilen Türkiye'nin ilk yerli ve milli sıcak hava balonunu inceleyerek Kapadokya semalarında uçtu. Bakan Varank, firma yetkililerinden üretime başlanılan yerli ve milli balon hakkında bilgiler aldı. Uçuş hazırlıklarının tamamlanmasının ardından Varank'ın da içinde bulunduğu balon, firma pilotu yönetiminde gökyüzüne yükseldi. Varank da Peribacaları üzerinde seyreden balona kısa bir süre pilotluk yaptı.

Yurt dışında insanların İstanbul’dan sonra sorduğu ikinci adresin Kapadokya olduğunu anlatan Varank, şunları kaydetti:

"Bu muazzam coğrafyayı, bu kadar çekici kılan özelliklerin birisi de elbette balon turizmi. Bu ziyaretimde, sertifikasını almış yerli balonumuzun test uçuşuna katılmak, hatta bir süre balonu kullanmak beni ziyadesiyle memnun etti. Sadece üretim safhasını düşündüğünüzde, milyonlarca avroluk rakamlar artık ülkemizde kalacak. Balonların bakımı, onarımı ve diğer giderlerini de hesaba kattığımızda ihracat potansiyeli yüksek çok daha büyük bir ekonomiden bahsediyoruz. Bu ekonominin, hem istihdama hem de üreticilerimizdeki kabiliyet gelişimine katkısı oldukça önemli."

Rektör Bağlı da yaptığı açıklamada;  “Doğal ve tarihi güzellikleriyle birlikte sıcak hava balonculuğu turizmiyle de adından söz ettiren bölgede, yerli sıcak balon üretiminin heyecan ve gurur verici olduğunu söyledi. Bölgemizde sıcak hava balonu üretimine yönelik böyle bir çalışma olduğunu öğrendiğimde oldukça mutlu olmuştum. Yerli balon üretimi ile ilgili bir projeye üniversitemiz bünyesinde faaliyet gösteren Fen-Edebiyat Fakültesinde görevli  bir öğretim üyesi hocamız da  danışmanlık yapmakta. Bundan böyle Kapadokya uçan balonlarının yanı sıra yerli balon üretim, bakım ve onarım merkezi olacak ve milli ekonomiye önemli bir katma değer kazandırılacaktır” dedi.

Değeri 80 bin avro olan her bir balonun yurt içindeki ihtiyacı karşılamasının yanı sıra ihraç edilmesi de planlanıyor. Test uçuşları başarıyla tamamlanan yerli sıcak hava balonuna Katar, Umman ve İran'ın yanı sıra bazı Afrika ülkelerinden talep olduğu belirtiliyor. 

Kaynak: aa.com.tr