NEVÜ’de “Hitit Kil Kitapları Bugüne Ne söyler” Konulu Konferans Düzenlendi

28 Şubat 2020 2135
NEVÜ’de “Hitit Kil Kitapları Bugüne Ne söyler” Konulu Konferans Düzenlendi

Tarih ve Kültür Topluluğu tarafından “Hitit Kil Kitapları Bugüne Ne söyler” konulu konferans düzenlendi.  

Fen-Edebiyat Fakültesi Prof. Dr. Zeynep Korkmaz Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Oğuz, Tarih ve Kültür Topluluğu Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Saraç, Bölüm Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Suzan Akkuş Mutlu, bölüm öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan Konferansın açılış konuşmasını Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Oğuz Yaptı. Oğuz,  Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı’ya ve üniversite yönetimine, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah Şengül’e verdikleri destekten dolayı teşekkür etti.  Oğuz, ayrıca konferansın düzenlenmesinde emeği geçen Dr. Öğr. Üyesi Suzan Akkuş Mutlu’ya, Tarih ve Kültür Topluluğu’na teşekkür etti.

Konferansa Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güngör Karauğuz konuşmacı olarak katıldı.

Prof. Dr. Güngör Karauğuz, Anadolu’nun en eski kavimlerinden biri olan Hititlerin ilk kez Kâtip Çelebi’nin Hicri 1145 yani Miladi 1732 yılında kaleme aldığı Cihannüma adlı eserinde bahsedildiğini, dolayısıyla Hititleri dünya kamuoyuna ilk kez Kâtip Çelebi’nin tanıttığını belirtti.

Karauğuz, Hititlerin hem Musevi ve hem de Hıristiyan dünyanın kutsal kitabı olan Tevrat, İnciller ve diğer Kanonik kitaplarda bahsedildiğini söyledi. Özellikle Hititlere ait Kil Kitapları ile Tevrat metinleri arasında çok sıkı bir bağ olduğundan bahseden Karauğuz, çivi yazılı belgeler ile Kutsal Kitaplar arasındaki benzerliklere dair örnekler sundu.

Konferans, konuşmacının katılımcıların sorularını yanıtlamasının ardından kendilerine Tarih Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ahmet Oğuz’un teşekkür belgesi takdimiyle sona erdi.