Türkiye’nin İlk Mikron Boyutlarda Ferrobor Tozu Üretimine NEVÜ’de Başlandı

16 Haziran 2020 2472
Türkiye’nin İlk Mikron Boyutlarda Ferrobor Tozu Üretimine NEVÜ’de Başlandı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) bünyesinde faaliyet gösteren Kapadokya Teknopark’ta, daha önce ABD, Çin ve Almanya’dan getirilerek Türkiye’nin birçok alanda kullandığı ferrobor tozu üretilmeye başlandı. Bu mikron tozlar kaplama, toz metalürjisi, döküm sanayi, elektrot üretimi gibi birçok önemli sektörlerde kullanılıyor.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Kapadokya Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren ve üniversite öğretim üyeleri tarafından kurulan BC Teknoloji Danış. İmalat Ltd. Şti. ülkemizin önemli ihtiyaçlarından olan ve bugüne kadar yurtdışından yüksek maliyetlerle ithal edilen ferrobor, ferrotitanyum, ferrovanadyum, ferro niobyum gibi ferro alaşım tozlarını mikron boyutlarda üreterek bir ilki gerçekleştirdi.

Türkiye’de İlk Defa Üretimi Yapılıyor

Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Cemal Çarboğa, bu ürünün Türkiye’de ilk defa üretimi yapıldığını ve yurtdışından getirilen ürünlerden daha kalitelisini ürettiklerini söyledi. Çarboğa, "Biz yerli üretim olan ferroborlarımızı granür halinde alıyoruz. Bunları nano ve mikron boyutlara getiriyoruz. Daha önce bunları temin etmemiz çok zordu ve Çin, ABD, Almanya gibi ülkelerden maalesef hazırladığımız projelerimiz dahilinde devletimizin girişimleri ile getirebiliyorduk. Yani kendi cebimizden değil de projeler vasıtasıyla getirtebiliyorduk. Yurtdışından şu anda 5 bin liraya getirdiğimiz ferrobor tozunu daha kaliteli ve mikron seviyeleri daha düşük miktarda 350 veya 400 liraya kendimiz imal ediyoruz. Bunu da kendi öz kaynaklarımızı daha doğru kullanım yolunda büyük bir adım olarak değerlendiriyoruz.

Türkiye’de ilk defa başladığımız üretimimizle birlikte siparişlerimiz de geliyor. Buradaki en büyük avantajımız da tozları akademik olarak değerlendirerek, ölçülendiriyor, sınıflandırıyor ve ona göre de bir uzman yardımıyla kişilere, akademisyenlere, dökümcülere, kaplama yapan firmalara gönderiyoruz” dedi.