NEVÜZÜM’den Ürgüp İlçesi’ne Teknik Ziyaret

16 Temmuz 2021 1657
NEVÜZÜM’den Ürgüp İlçesi’ne Teknik Ziyaret

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Üzüm Yetiştiriciliği ve Bağcılık Çalışmaları Uygulamaları ve Araştırma Merkezi (NEVÜZÜM) Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ata Eskin ve Arş. Gör. Dr.  Mualla Keten, ilk olarak Çat Beldesi'nde başlattıkları saha tarama çalışmaları ve üniversite-üretici buluşmalarının devamı kapsamında Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz ve üreticileri ziyaret etti.

NEVÜZÜM Müdür Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Ata Eskin ve Ar. Gör. Dr.  Mualla Keten’in, Ürgüp ilçesinde bulunan bazı bağ alanlarının hastalık ve zararlı yönünden durumlarını ve üzüm çeşitlerinin sulama durumlarını ele almak üzere gerçekleştirdikleri ziyaretlerinden dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz, kendilerine teşekkür etti.

Akademisyenler Üreticilerle Bir Araya Geldiler

Ziyaret sonrasında Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz eşliğinde Ürgüp ilçesine bağlı Ulaşlı ve Çökek Köylerinde bulunan bazı bağları gezerek incelemelerde bulunan akademisyenler,  köylerde bulunan bazı üreticilerle ve Çökek Köyü Muhtarı Sedat Süer ile de bir araya geldi. Üzümün ticari olarak ilçedeki son yıllardaki durumunu, üreticilerin alımda fiyat beklentilerini, üzümlerin külleme, mildiyö, ölü kol hastalığı, salkım güvesi, bağ yaprak uyuzu ve trips gibi hastalık ve zararlılar yönünden durumlarını ele alarak,  üreticilere hastalık ve zararlılar ile mücadelede "biyolojik mücadele ve biyoteknik mücadele" konularında bilgiler veren akademisyenler,  üreticilere Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından önerilen ilaçlama programı da takdim etti.  

Ar. Gör. Dr. Mualla Keten de, aşırı su kullanımına sebep olan geleneksel sulama yerine basınçlı sulama yöntemlerinden biri olan damla sulamanın önemi ve damla sulamayla su kaynaklarının korunması,  işçilik maliyetlerinin azalmasına yönelik çalışmalara değindi.  Ayrıca üretim sahalarının belirli alanlarında kabak çekirdeği yetiştiriciliği yapan üreticilere, hibrit kabak tohumu yerine bölgeye özgü kabak tohumunun yetiştirilmesi önerisinde bulunuldu.

Akademisyenler ziyaretleri sonunda misafirperverliklerinden dolayı Ürgüp Ziraat Odası Başkanı Mustafa Korkmaz’a, üreticilere ve Çökek Köyü Muhtarı Sedat Süer'e teşekkürlerini dile getirdi.