İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

09 Eylül 2021 2495
İsteğe Bağlı Hazırlık Sınıfı ile İlgili Sık Sorulan Sorular

NEVŞEHİR HACI BEKTAŞ VELİ ÜNİVERSİTESİ

YABANCI DİLLER YÜKSEKOKULU

İSTEĞE BAĞLI HAZIRLIK SINIFI İLE İLGİLİ SIK SORULAN SORULAR

Yüksekokulumuzda Avrupa Yabancı Dil Eğitimi Ortak Çerçevesi (Common European Framework of Reference for Languages CEFR) esaslarına uygun bir dil eğitimi verilmektedir. İsteğe bağlı hazırlık eğitimi ciddiyetle yürütülen yoğun bir süreci kapsamaktadır. Yabancı dil bilmenin oldukça önemli olduğu günümüz şartlarında isteğe bağlı hazırlık eğitimi üniversitemizin tüm birimlerinde öğrencilerimize sunulan bir fırsattır.

İsteğe bağlı hazırlık sınıflarında haftalık 26 saat ders verilmektedir. Öğrencilerin dönem başında duyurulan ders materyallerini temin etmeleri ve derslere devam kuralına da dikkat etmeleri gerekmektedir.

Bu nedenle isteğe bağlı hazırlık eğitimini tercih etme aşamasında olan öğrencilerin bilinçli seçim yapmaları gerekmektedir. Gerek sınıf içi gerekse sınıf dışı çalışmaları yıl boyunca özveriyle sürdürecek öğrencilerimizle isteğe bağlı hazırlık sınıfı sürecini yürütmekten mutluluk duyacağız.

 1.    İsteğe bağlı hazırlık eğitimini nerede alacağım?

İsteğe bağlı hazırlık eğitimi Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi merkez yerleşkesinde yer alan Yabancı Diller Yüksekokulunda yüz yüze (koşullar gerektirdiğinde çevrimiçi) olarak verilir.  Öğrenciler hazırlık eğitimi boyunca yerleştiği fakülte veya meslek yüksekokulundan ders almaz.

2.    İsteğe bağlı hazırlık sınıfını tercih ettim ancak derslere devam etmek zorunda mıyım?

-Evet. İsteğe bağlı hazırlık sınıfını tercih etmek isteğe bağlı ancak derslere devam etmek zorunludur. Öğrenciler derslerin %85 ine devam etmek zorundadır. Devamsızlıktan kalan öğrenciler ancak bir sonraki akademik yılda bölümlerine devam edebilirler. Öğrenciler sınavlardan başarılı olsalar dahi derslerin %85 ine katılmazlarsa hazırlık sınıfından başarısız sayılırlar.

3.    Sağlık raporu devamsızlık için geçerli mi?

- Sağlık raporları öğrencilerin devam durumu için geçerli değildir.

4.    İsteğe bağlı hazırlık sınıfından başarısız olursam ne olacak? Tekrar İsteğe bağlı hazırlık sınıfı okuyacak mıyım? Bölümüme geçebilir miyim?

- Hazırlık sınıfından devamsızlık veya sınavlardan dolayı başarısız olan öğrenciler ancak bir sonraki akademik yılda bölümlerine devam edebilirler. Dönem arasında bölümlerine geçiş yapamazlar. Hazırlık sınıfını tekrar etmezler.

5.    Kitap almak zorunlu mu? Kitapların fotokopisini çektirsek olur mu? Ders kitaplarını nereden alabilirim?

- Evet. Hazırlık programında belirlenen kitapların tamamının alınması gerekmektedir.

- Ders kitaplarının orijinal olarak temin edilmesi gerekmektedir. Yasalar gereği fotokopi veya korsan baskı kitaplar sınıfa alınmamaktadır.

- Kitaplar yayınevlerince okulumuzda satılmaktadır. Dileyen öğrencilerimiz orijinal olmak kaydı ile istedikleri kitabevinden temin edebilirler.

6.    İsteğe bağlı hazırlık sınıfı süresince kaç sınav yapılacak?

- Öğrenciler bir akademik yıl süresince 6 küçük sınav (quiz), 4 ara sınav (vize) ve bir final sınavına girmek zorundandırlar.

7.   Hazırlık sınıfını tamamladığımda hangi seviyede yabancı dil bilgisine sahip olacağım?

Öğrencilerimiz isteğe bağlı hazırlık sınıfını tamamladıklarında Avrupa Yabancı Dil Eğitimi Ortak Çerçevesi (Common European Framework of Reference for Languages CEFR) esaslarına uygun bir dil eğitimi alacaklardır. Bu amaçla, yabancı dil hazırlık eğitiminde isteğe bağlı hazırlık sınıfında kayıtlı öğrencilerin okuma, yazma, konuşma ve dinleme becerilerinin en az B1 ve üstü düzeyine getirilmesi hedeflenir.

8.    İsteğe bağlı hazırlık sınıfını tercih ettim, bundan sonra ne yapmalıyım?

- İsteğe bağlı hazırlık sınıfı tercih eden öğrenciler 27 Eylül 2021 tarihinden itibaren derslere girmeye başlayacaklardır. Dönem başında herhangi bir seviye belirleme, yeterlik ya da muafiyet sınavına girmeyeceklerdir. Dersler merkez yerleşkede yer alan Eğitim Fakültesi binasının zemin katında bulunan Yabancı Diller Yüksekokulu’nda yapılacaktır. Öğrencilerin hangi sınıfta derse gireceği https://ydyo.nevsehir.edu.tr/ adresinden duyurulacak ve bina girişindeki duyuru panosuna asılacaktır.

9.     Kayıt sırasında isteğe bağlı hazırlık sınıfını tercih ettim, vazgeçmek istiyorum, ne yapmalıyım?

- İsteğe bağlı hazırlık sınıfı tercih eden ve daha sonra herhangi bir sebeple vazgeçmek isteyen öğrenciler 20 Eylül 2021 tarihine kadar dilekçe ile Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne ya da Öğrenci İşleri Daire Başkanlığı’na başvurmak durumundadırlar.

10.     Kayıt sırasında isteğe bağlı hazırlık sınıfını tercih etmedim ancak tercih etmek istiyorum, ne yapmalıyım?

- İsteğe bağlı hazırlık sınıfı tercih etmeyen ve daha sonra herhangi bir sebeple tercih etmek isteyen öğrenciler 20 Eylül 2021 gününe kadar Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürlüğüne ya da Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı’na başvurmak durumundadırlar.

 

 Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi     

Yabancı Diller Yüksekokulu   

ydyo@nevsehir.edu.tr

0384 228 10 00 / 13509-13510