NEVÜ’den 58. Kütüphane Haftası’nda En Çok Kitap Okuyan Öğrenci ve Personele Hediye Kitap

30 Mart 2022 1495
NEVÜ’den 58. Kütüphane Haftası’nda En Çok Kitap Okuyan Öğrenci ve Personele Hediye Kitap

58. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Hoca Ahmet Yesevi Kütüphanesi’nden en çok ödünç kitap alarak okuyan öğrenci ve personeller ödüllendirildi.

NEVÜ Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı tarafından 58. Kütüphane Haftası dolayısıyla Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi konferans salonunda NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günil Özlem Ayaydın Cebe’nin konuşmacı olarak katıldığı “Osmanlı Basılı Kültür Tarihi: Kitaplar, Süreli Yayınlar, Okurlar” konulu konferans düzenlendi.

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin konferans sonunda NEVÜ Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Günil Özlem Ayaydın Cebe’ye düzenlenen etkinliğe vermiş oldukları desteklerinden dolayı teşekkür ederek kendilerine plaket takdiminde bulundu. 

Rektör Aktekin ayrıca 58. Kütüphane Haftası etkinlikleri kapsamında 2021 yılı içerisinde üniversitenin kütüphanesinden en çok ödünç kitap olarak okuyan öğrenciler Gülsüm Öğüt, Elif Aktürk, Emine Tay, Ceren Çiçek ve Ede Rojin Delibaş ile üniversite personellerinden Hakan Kaya ve Aynur Budak’ı tebrik ederek kendilerine çeşitli yayınlardan oluşan kitap hediye etti.

Aktekin: Kütüphanemiz Basılı ve Elektronik Kaynak Açısından Oldukça Zengin

Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin NEVÜ Damat İbrahim Paşa Yerleşkesi’nde bulunan Hoca Ahmed Yesevi Kütüphanesi’nin sahip olduğu basılı ve elektronik kaynak zenginliği ile birlikte sahip olduğu geniş ve refah çalışma alanlarıyla şehrin ve bölgenin en önemli kütüphaneleri arasında yer aldığını söyledi.

Aktekin, “Üniversitemiz merkez yerleşke içerisinde bulunan ve Hoca Ahmed Yesevi’nin ismini taşıyan kütüphanemiz gelişen basılı ve elektronik arşivi ile başta öğrencilerimiz ve tüm personellerimiz olmak üzere binlerce kullanıcıya aynı anda hizmet verebilmekte. 

10 bin m2 alan üzerinde en son teknolojiye sahip toplamda 5 kattan oluşan kütüphanemizde engelli öğrencilerimize, personellerimize ve tüm bireylere hizmet veren Engelsiz Kütüphane Birimimizin yanı sıra Kapadokya İhtisas Kütüphane Birimi, Hacı Bektaş-ı Veli İhtisas Kütüphanesi Birimi, Nadir Eserler Salonu, 7/24 Açık Okuma Salonu, Genel Okuma Salonu, Süreli Yayınlar Salonu, Seminer Salonu, Bireysel ve Grup Çalışma Odaları ve konferans salonları gibi 26 farklı birim bulunmakta.

Yayın olarak da 66 bin 255 basılı, 3 milyon 545 bin 218 elektronik kitap, 6 bin akademik açık arşiv, 32 bin e-dergi ve 320 süreli yayına sahip olan kütüphanemizde ayrıca dünyada birçok üniversitenin tercih ettiği açık kaynak kodlu kurumsal arşiv sistemi olan ve ülkemiz tarafından da ulusal arşiv yazılımı olarak seçilen DSpace kurumsal arşiv sistemi kullanılmakta. Koleksiyonumuzda bulunmayan basılı ve elektronik kaynaklar ise kütüphaneler, arası iş birliği yoluyla diğer kütüphanelerden temin edilerek kullanıcıların hizmetine sunulmaktadır.

7/24 açık okuma salonumuzu kullanan öğrencilerimiz ve tüm diğer kullanıcılar otomatik kitap iade cihazı sayesinde 7 gün ve 24 saat kitap iadesi yapabildikleri gibi 1 adet tekli, 1 adet çoklu kitap sterilizasyon cihazı ile de kitaplarını temizleyerek ödünç alma imkanına sahipler.

Tüm bunların yanı sıra kütüphanemizde özellikle engelli öğrencilerimize ve tüm engelli bireylere hizmet veren Engelsiz Kütüphane Birimimizi teknolojik olarak geliştirmeye ve yayın sayısı olarak da zenginleştirmeye büyük önem veriyoruz. Bu kapsamda son olarak Braille Alfabeli yazıcı alarak engelli bireylerimizin kullanımına sunduğumuz bu birimimizde ayrıca kabartma yazı Braille Alfabesi ile yazılmış 41 adet basılı yayın, 600’e yakın tam metin sesli kitaplar, az gören kullanıcılar için 5 adet görüntü büyütme cihazı ile birlikte Pearl isimli görüntü kaydedici ve sesli okuma cihazı mevcut” diye konuştu.