NEVÜ Rektörü Aktekin Beştepe’de “2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde

10 Ekim 2022 1426
NEVÜ Rektörü Aktekin Beştepe’de “2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’nde

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle Yükseköğretim Kurulu (YÖK) himayesinde düzenlenen “2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni”ne katıldı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin beraberinde Avanos Güzel Sanatlar Meslek Yüksekokulu Müdürü Öğr. Gör. Bahadır Cem Erdem, Gülşehir Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Erdem Selman Develi, Doç. Dr. Hüseyin Kalemli, Dr. Nilgün Türkileri, Arş. Gör. Hilal Büşra Bilge Öksüz, Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgeler Öğretmenliği 4. sınıfı öğrencisi ve Öğrenci Konseyi Başkanı Mevlütcan Demir ve Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü 4. Sınıf öğrencisi Hatice Nur Avcı ile birlikte, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın teşrifleriyle ve TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Bakanlar, YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, YÖK üyeleri, büyükelçiler, üniversite rektörleri, öğrenciler ve davetlilerin katılımlarıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen “2022-2023 Yükseköğretim Akademik Yılı Açılış Töreni’ne katıldı.

Törenin açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'de yükseköğretim kurumlarının sayısında önemli bir artış yaşandığını ve üniversitesiz il kalmadığına dikkat çekerek, ülkenin her ilinde bir üniversitenin kurulmasının Türkiye'nin yükseköğretim kapasitesini genişlettiğini ve böylelikle vatanın dört bir yanından, daha fazla sayıda öğrencinin yükseköğretime erişebildiğini söyledi.

YÖK'ün 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminden itibaren, hazırlıklarını yeni tamamladıkları YÖK Akademik Hareketlilik Projesi ile adeta bir akademik seferberlik ilan edeceklerini belirten Özvar, "Öncelikle 2006'dan sonra kurulan üniversitelerde öğretim üyesi temininde güçlük çekilen programlara destek olmak, üniversitelerimiz arasında öğretim elemanı hareketliliğini artırmak ve öğrencilerimizi farklı üniversitelerimizin öğretim üyeleriyle buluşturmak amacıyla YÖK Akademik Hareketlilik Projesi'ni başlatıyoruz.

Projeyle nispeten köklü üniversitelerimizin yetişmiş akademik kadrosu ve birikimi, henüz yolun başında olan üniversitelerimizin istifadesine sunulmuş olacaktır. Bir taraftan öğrencilerimiz farklı akademik iklimlerden gelen akademisyenlerle buluşma imkanı elde ederken diğer taraftan da farklı üniversitelerin akademik kadroları arasındaki ilişkilerin de geliştirilmesi sağlanacaktır. Gönüllülük esasına öncelik verilmek suretiyle gerçekleştirilecek öğretim üyesi görevlendirmeleri an itibarıyla yapılmakta olup önümüzdeki bahar döneminde öğretim üyesi hareketliliği başlamış olacaktır” diye konuştu.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise sözlerine  “Yeni akademik yılın ülkemiz, milletimiz özellikle de sevgili öğrencilerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Yeni akademik yılda tüm hocalarımıza ve öğrencilerimize Rabbimden muvaffakiyetler niyaz ediyorum. Bireysel ve kurumsal başarı ödüllerini az sonra takdim edeceğimiz bilim insanlarımızı ve üniversitelerimizi de canı gönülden tebrik ediyorum. Hocalarımız ve yükseköğretim kurumlarımızdan daha nice gurur verici başarılar beklediğimizi burada ifade etmek istiyorum” diye başladı.

Erdoğan: Her Alanda Türkiye'yi Çok Farklı Bir Konuma Taşıdık

Erdoğan “Hatırlarsanız göreve geldiğimizde Türkiye'yi eğitim, sağlık, adalet, emniyet üzerine inşa edeceğimizi söylemiştik. Ardından da ulaşım, enerji, tarım, diplomasi bunlarla ayağa kalkacağımızı ülkemizi kalkındıracağımızı söylemiştik. Ülkemizin şartları ne olursa olsun 20 yıl boyunca sözümüzün arkasında durduk. Bu dört başlıktan başlayarak her alanda Türkiye'yi çok farklı bir konuma taşıdık. Biz 76 üniversiteden 209 üniversiteye çıkarken ne gerek var dediler. Ama bilmiyorlardı ki bugün Iğdır'da Muş'ta, Kars'ta, Ağrı'da üniversite olmazsa oradaki yavrularımız oradaki gençlerimiz nerede üniversite tahsilini yapacaktı? Parası, pulu imkanı varsa Ankara'ya, İstanbul'a gelecekti. Yoksa üniversite okuyamayacaktı. Ama şimdi profesörlerimiz, doçentlerimiz, tüm akademisyenlerimiz Kars'a da, Ağrı'ya da, Muş'a da gidiyor, Hakkari'ye de gidiyor ve yavrularımızı evlerinin yanı başındaki üniversitelerde okutuyorlar” diye konuştu.

Üniversitelerimizde Kontenjanlar Yüzde 99 Doldu

 Cumhurbaşkanı Erdoğan “Akademik anlamda genişlemeyi Türkiye adına, ülkemizin geleceği adına büyük kazanç görüyorum. Bu yıl baraj uygulamasını da biliyorsunuz kaldırdık. Kısa süre önce açıklanan tercih sonuçlarıyla kontenjanların yüzde 99'unun dolduğunu gördük. Çok çileler çektik, şimdi bu da aşıldı” dedi.

35 Yaş Üzerindeki Kadınlara Ön Lisans ve Lisans Programlarında Ek Kontenjan

Erdoğan konuşmasının devamında Yeni çalışma ile 35 yaş üzeri kadınlarımıza yükseköğretimde yeni bir kapı açıyoruz. Buna göre, 35 yaş üzerindeki kadınlarımız için ön lisans ve lisans programlarında ek kontenjan tanımlayacağız. Üçüncü müjdemiz YÖK'ün teşkilat yapısının reforme edilmesine ilişkindir. Halihazırda 208 yükseköğretim kurulu ile büyük bir yapıya dönüşen YÖK'ün etkinliğini daha da artırmayı düşünüyoruz” diye konuştu.

Tören, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın konuşmalarının ardından bireysel ve kurumsal çalışmalar dolayısıyla ödüle layık görülen bilim insanları ve üniversitelere "2022 Yılı YÖK Üstün Başarı Ödüllerini" vermesiyle sona erdi.