Rektör Aktekin: İhtisas Üniversitesi olarak Bölgesel ve Ülkesel Kalkınmaya Yönelik Strateji ve Yol Haritamızı Belirledik

26 Ekim 2022 1198
Rektör Aktekin: İhtisas Üniversitesi olarak Bölgesel ve Ülkesel Kalkınmaya Yönelik Strateji ve Yol Haritamızı Belirledik

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında ihtisaslaşan üniversite olarak ‘Strateji ve Yol Haritası 2023’ vizyonunu Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, Kalkınma Planı, YÖK Stratejik planı ve bölgesel plan ile programları baz alarak hazırladıklarını,  bu kapsamda öğrencilerin eğitimleriyle birlikte bulundukları şehrin ve bölgenin kalkınmasına yönelik önemli çalışmalar yürüttüklerini söyledi. 

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin 12 Kasım 2021 tarihinde ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ alanında YÖK tarafından ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’na dahil edilen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak ihtisaslaşma konusunda geniş bir ekip kurarak Üniversitenin ‘İhtisaslaşma Strateji ve Yol Haritasını’ hazırladıklarını ifade etti.   

Aktekin, “Yükseköğretim Kurulumuz tarafından ‘Doğal ve Kültürel Miras Turizmi’ ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’na dahil edilen üniversite olarak Doğal ve Kültürel Miras, Destinasyon Gelişimi, Eğitim, Araştırma ve Yenilik ile Bölgesel Kalkınma olmak üzere 5 Program, Proje Destek Birimi ve İzleme ve Değerlendirme Birimi olmak üzere 2 birim çerçevesinde Koordinatörlüğümüzü yapılandırdık. Her program ve birim, çalışmalarını koordinatöre bağlı öğretim üyesi düzeyinde birer koordinatör yardımcısı sorumluluğunda yürütmekte. Ayrıca her bir yardımcıya bağlı konuyla ilgili çalışmalar yapan araştırma görevlilerimiz de bulunmakta. Dolayısıyla daha işin başlangıcında üniversitemiz içinden yaklaşık 25 akademisyenimizi doğrudan bu alanda görevlendirdik.  Bununla birlikte  ‘Strateji ve Yol Haritası 2023’ vizyonumuzu, Kalkınma Planı, Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı, YÖK Stratejik planı ve bölgesel plan ile programları baz alarak bölgemizin dinamiklerine uygun olarak yerel, bölgesel, ulusal ve uluslararası paydaşlarımızın görüşlerini de alarak üniversitemizin akademik kapasitesi çerçevesinde hazırladık” dedi. 

10 Proje ve 21 Faaliyet Hayata Geçiriliyor 

Strateji ve Yol Haritalarında yer alan 10 proje ve 21 faaliyetin hayata geçirilerek eğitim, araştırma ve bölgesel kalkınmada daha etkili bir üniversite olacaklarını ifade eden Rektör Aktekin, önümüzdeki dönemde projelerin hayata geçirilmesi ile bölgenin kültürel miras turizminin sürdürülebilirliğinin arttırılması ve gelişmesine katkı sağlamaya devam edeceklerini vurguladı.  

Aktekin, “İhtisaslaşma kapsamında üniversite olarak hazırladığımız 10 projemiz geniş çerçevede baktığımızda, Kapadokya’nın doğal ve kültürel mirasını koruma konusunda yeni bilimsel yaklaşımlar ortaya koymayı, bölgenin doğal ve kültürel miras turizmini iyileştirmelere yönelik uygulama ve yöntem geliştirmeyi, bölgenin somut ve somut olmayan kültür mirasının sürdürülebilirliğine yönelik yeni yaklaşımlar üretmeyi ve bölgesel kalkınmaya yenilikçi çözümler getirmeyi hedefleyen projelerdir.

Projeleri kurgularken de Kapadokya’nın doğal ve kültürel mirası ve ona bağlı olarak gelişen turizmin zayıf yanlarını geliştirmeyi ve dünyadaki yeni trendlere ve yaklaşımlara ayak uydurmayı hedefledik. Elbette, yenilikçilik ve sürdürülebilirlik gibi anahtar temalarda bölgesel kalkınmaya destek olurken Kapadokya’nın yerellik ve özgünlüğünün korunmasına yüksek hassasiyet gösterdik. 

Kapadokya’nın Önemli Kültür Mirası Olan Seramiğe Yeniden Hayat Vereceğiz.

“Vereceğimiz Eğitim Hizmetleri, Bölgenin Genç ve Kadın Girişimcilerini de Kapsayacak” 

Her bir projenin kuşkusuz öncelikle bölgesel ve daha geniş kapsamda ulusal ve uluslararası etki oluşturacak çıktıları bulunmaktadır. Örneğin, ‘Kapadokya Seramiğinin Yeniden İnşası’ projemizde bölgenin ihtiyaç duyduğu kaliteli çamur ve sır üretimi için gerekli ARGE çalışmaları yapılarak geçmişten günümüze kadar bölgede kullanılmış yerel form ve motifler tespit edilecektir. Amacımız, bölgedeki seramik üretimi ve çömlekçilikte kalitenin yükseltilmesi, yerel gelenekteki ürünlerin artırılmasıdır. Bu çerçevede üreteceğimiz Kapadokya geleneğini yansıtan ürünler kolektif hafızayı canlandıracaktır. Bölge üreticilerine, çalışanlarına vereceğimiz eğitim ve danışmanlık hizmetleri sayesinde de turistik ürünlerin ve sunum yöntemlerinin kalitesinin artırılmasını hedefliyoruz.  Vereceğimiz eğitim hizmetleri, bölgenin genç ve kadın girişimcilerini de kapsayacak ve teşvik edecek biçimde tasarlıyoruz. Üretilecek seramiklerin dünya pazarına açılması için ise ortak bir dijital satış platformunun oluşturulmasını planlamaktayız. Dolayısıyla projelerimiz, ilgili oldukları konuların AR-GE, üretim, eğitim, satış ve inovasyon gibi boyutlarını kapsayacak biçimde, sürdürülebilirliği hedefleyen çok katmanlı bir planlamayı içermekte. 

Dijital Kapadokya Projesi 

Önemli projelerimizden bir diğeri de ‘Dijital Kapadokya’ projesidir. Her yıl 4 milyona yakın yerli ve yabancı ziyaretçinin ağırlandığı bölgede doğal ve kültürel miras turizminin dünyanın pek çok yerinde olduğu gibi doğal yapısı korunarak yenilikçi dijital teknolojilere entegre olması elzemdir. Kapadokya turizminin teknolojiye entegre olmasının popülerliğini ve tanınırlığını artıracağını düşünüyoruz. Planladığımız proje, sanal/artırılmış gerçeklik teknolojisi ile Kapadokya’nın görselleştirildiği bir dizi dijital uygulamanın hayata geçirileceği bölümlerden oluşuyor. Bunlar arasında ‘Sanal Müze’, ‘Dijital Yaşayan Miras Müzesi’ ve ‘Kapadokya Ortaçağı’nda Bir Gün’ gibi ziyaretçiyi içine alan ve bölgenin daha iyi anlaşılmasını sağlayan uygulamalar bulunuyor. Ayrıca, projenin çıktıları öğrencilerimiz için ihtisaslaşma bağlamında revize edeceğimiz yenilikçi eğitim materyalleri olarak da kullanılacak. 

Diğer taraftan Kapadokya destinasyonu için yenilikçi yaklaşımları hedefleyen Destinasyon Geliştirme Projemiz de bulunmaktadır. Bu kapsamda ulusal ve bölgesel turist rehberlerine sunacağımız hem yüz yüze hem çevrimiçi eğitim paketleri, sektörün ihtiyaç duyduğu akıllı turizm uygulamaları gibi projelerle bölge turizminin zayıf yönlerini geliştirecek, güçlü yönlerini de öncü konumuna taşıyacak modeller ve programlar sunmayı hedefliyoruz” dedi. 

Kapadokya Teknopark 

Aktekin devamında “Üniversitemiz kampüs alanında faaliyet gösteren Kapadokya Teknopark’ın yönetim kurulu başkanlığı üniversitemiz tarafından üstlenilmekte ve burada bugün itibarıyla 40 yenilikçi teknoloji firması 70 kadar Ar-Ge projesi üzerinde çalışmaktadır. Göreve geldikten sonra aldığımız karar ile Kapadokya Teknopark’ımızı büyütmeye odaklandık ve bu anlamda 63 bin metre kare ek alan ilanını gerçekleştirdik. İlan edilen bu alanda üniversitemizin ihtisaslaşma alanı ile uyumlu faaliyetler gösteren sektörlere öncelik vermeye karar verdik. Nevşehir Türkiye’de milli imkanlar ile sıcak hava balonu üretimi yapılan tek ildir. Bu önemli potansiyele üniversite olarak katkı sunmayı amaçlıyoruz. Yeni ilan ettiğimiz bölgede sıcak hava balonu üreticilerini kümelemeyi planlamaktayız. Bununla birlikte bölgede turizm alanında faaliyet gösteren teknoloji tabanlı girişimcileri de yine aynı bölgede ikinci bir küme ile desteklemeyi planlamaktayız” diye konuştu.

NEVÜ Doğal ve Kültürel Miras Turizmi İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası Kitapçığına Ulaşmak İçin Tıklayınız