NEVÜ’nün İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası Tanıtıldı

27 Ekim 2022 4382
NEVÜ’nün İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası Tanıtıldı

“Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma programına dâhil edilen Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’nün “İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası” tanıtıldı.

Tanıtım toplantısına Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel, NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Hasan Ali Karasar, Acıgöl Kaymakamı Emine Karataş Yıldız, Avanos Kaymakam Olgun Öner, Derinkuyu Kaymakamı Esra Demirtaş, Gülşehir Kaymakamı Mehmet Zortul, Hacıbektaş Kaymakamı İbrahim Engin Şenay, Kozaklı Kaymakamı Erkan Adıbelli, Ürgüp Kaymakamı Cüneyt Caner, Hacıbektaş Belediye Başkanı Arif Yoldaş Altıok, Nevşehir Ahiler Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Bekir Varol, NEVÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şahlan Öztürk ve Prof. Dr. Mutluhan Akın, NEVÜ akademik ve idari personeli, turizm sektörü temsilcileri ve öğrenciler katıldı.

NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğü’nün sergisi ve Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim üyelerinin verdiği müzik dinletisiyle başlayan programın açılış konuşmasını NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin yaptı. NEVÜ’nün ihtisaslaşma süreci hakkında bilgi veren Rektör Aktekin, “Göreve geldikten sonra ihtisaslaşmayı öncelikli konular arasında ele aldık ve liyakata dayalı disiplinler arası bir ekip kurarak, bizzat konuyla yakından ilgilendik. “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında hazırladığımız kapsamlı başvurumuz sonucunda, 12 Kasım 2021 tarihinde üniversitemiz, YÖK tarafından “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Üniversitesi olarak ilan edilmiştir.

İhtisas Üniversitesi unvanı alındıktan sonra üniversitemizde hızla çalışmalara başlanmış ve İhtisaslaşma Koordinatörlüğü teşkil edilmiştir. Kurulan Koordinatörlükte hali hazırda 1’i Koordinatör, 7’si Koordinatör Yardımcısı olmak üzere 20’nin üzerinde akademik ve idari personel görev yapmaktadır. İhtisaslaşma Koordinatörlüğü 2022 yılı içerisinde gerekli çalışmalara başlamış, geniş çapta bir literatür ve saha çalışmasını içeren kapsamlı bir araştırma dönemi sonrasında “İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası”nı hazırlamıştır.

Rektör Aktekin “Bölgemizin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlamak üniversitemizin temel hedefleri arasındadır”

Bu çerçevede İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası’nda; doğal ve kültürel mirasın sürdürülebilirliğine katkı sağlanması, Kapadokya’nın doğal ve kültürel miras turizminde öncü destinasyon konumuna gelmesine katkı sağlanması, üniversitenin ihtisaslaşma alanında araştırmalar yapan, teknoloji üreten, özellikle bu alanda girişimciliği teşvik eden, yenilikçi bir merkez haline getirilmesi, eğitim faaliyetlerinin, ihtisaslaşma alanında uzmanlığı sağlayacak biçimde istihdam sağlayan tarafların beklentileri de dikkate alınarak geliştirilmesi, bölge sakinlerinin ekonomik, sosyal ve kültürel gelişimlerine katkı sağlanması üniversitemizin temel hedefleri arasındadır.

Hazırlanan İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritasında, ihtisaslaşma programlarına ilişkin hazırlanan politika tasarımları, NEVÜ tarafından 2022-2026 yılları arasında hayata geçirilmesi planlanan proje ve faaliyetler ve proje ve faaliyetlerin ilerleme durumlarının takibini içeren izleme ve değerlendirme göstergeleri yer alıyor.

Rektör Aktekin “İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası’nda10 ana proje ve 21 ana faaliyete yer verildi”

İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası’nda 2022-2026 yılları arasında hayat geçirilmesi planlanan 10 ana proje ve 21 ana faaliyete yer verilmiştir.

İhtisaslaşma çerçevesinde, Üniversitemiz kampüs alanında faaliyet gösteren Kapadokya Teknopark’ın yönetim kurulu başkanlığı üniversitemiz tarafından üstlenilmekte ve burada bugün itibariyle 40 yenilikçi teknoloji firması 70 kadar Ar-Ge projesi üzerinde çalışmaktadır. Göreve geldikten sonra aldığımız karar ile Kapadokya Teknopark’ımızı büyütmeye odaklandık ve bu anlamda 63 bin metre kare ek alan ilanını gerçekleştirdik.

Son olarak, İhtisaslaşma Stratejisi ve Yol Haritası’nın hazırlanması sürecinde öncelikle İhtisaslaşma Koordinatörlüğünde çalışan Koordinatör ve personelimize, Fen Edebiyat, Turizm ve Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanlarımıza ve çalışanlarına, diğer akademik ve idari birimlerimize, fikirleriyle bölgenin gelişimine katkı sunan Sayın Valimiz İnci Sezer Becel’e, Kaymakamlıklarımıza Kapadokya Alan Başkanlığı’na, belediyelerimize, sektör temsilcilerimize, diğer kıymetli paydaşlarımıza ve Ahiler Kalkınma Ajansına gönülden teşekkür ederim. Diğer taraftan bu süreci yönetirken her aşamasında bizlere yardımcı olan, desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar başta olmak üzere YÖK yetkililerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Vali Sezer Becel “Kamu idaresi olarak bu tür girişimlere desteklerimiz devam edecek”

Nevşehir Valisi İnci Sezer Becel ise, ‘Kültürel ve Doğal Miras’ değerlerinin korunmasının günümüzde önemle üzerinde durulması gereken bir konu olduğunu vurgulayarak “Böyle önemli bir konuda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nin “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında ihtisaslaşma üniversitesi olmasına ve bu konuda atılan adımlara destek olmaktan mutluluk duyduğumuzu ayrıca belirtmek isterim. Bu kapsamda hazırlanan Strateji ve Yol Haritasında yer alan 10 proje ve 21 faaliyetin kentimize ve Kapadokya’ya çok faydalı olacağını düşünüyorum. Bundan sonra kamu idaresi olarak bu tür girişimlere desteklerimiz devam edecektir. İlimizin gelişip kalkınması için doğal ve kültürel miraslarımıza sahip çıkmak adına yapılan çalışmalara öncülük eden Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’ne ve tüm paydaşlara teşekkür ederim” dedi.

Konuşmaların ardından Rektör Danışmanı ve İhtisaslaşma Koordinatörü Doç Dr. Mehmet Cansız İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, çalışmaları ve hedefleri hakkında bir sunum gerçekleştirdi. Cansız sunumunda; Dünyada Doğal ve Kültürel Miras Turizm Eğilimleri, Türkiye’de Turizm Politika ve Uygulamaları, Kapadokya’nın Analizi, Kapadokya’da NEVÜ’nün Rolü, Politika Tasarımı, Proje ve Faaliyetler başlıklarında bilgi verdi. Program, Doç. Dr. Cansız’ın sunumunun ardından soru cevap kısmıyla sona erdi.