Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin’den NEVÜ’ye Ziyaret

10 Kasım 2022 866
Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin’den NEVÜ’ye Ziyaret

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Liu Shaobin beraberindeki heyetle birlikte Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’yü ziyaret etti.

Çin Halk Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Liu Shaobin’in beraberinde eşi Lan Weibin, Büyükelçilik Müsteşarı Li Qin ve heyetle birlikte Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’yü ziyaretlerinde Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, Genel Sekreter Nihat Çavuşoğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, Çin Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Fatma Ecem Ceylan, bölüm öğretim elemanları Dr. Sema Gökenç Gülez, Dr. Ertuğrul Ceylan ve Öğr. Gör. Lihau LI karşıladı.

Büyükelçi Liu Shaobin’i makamında ağırlayan Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin kendilerini üniversitede ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. 1 Yüksekokul, 9 Meslek Yüksekokulu, 4 Enstitü, 19 Araştırma ve Uygulama Merkezi,  yaklaşık 23 bin öğrencisi bulunan ve YÖK tarafından da “Doğal ve Kültürel Miras Turizmi” alanında Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Üniversitesi ilan edilen üniversite olarak yürüttükleri çalışmalara değinen Rektör Aktekin, üniversite olarak ayrıca uluslararasılaşmaya büyük önem verdiklerini söyledi. 

YÖK’ün uluslararasılaşma hedefleri doğrultusunda dünyanın 58 farklı ülke ve coğrafyasından 684 uluslararası öğrencinin NEVÜ’de eğitim gördüğünü ve bu sayıyı arttırmayı amaçladıkları belirten Rektör Aktekin bu kapsamda üniversite bünyesinde Çin Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı da bulunan Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümünü açtıklarını söyledi.  Aktekin “Üniversite olarak uluslarasılaşmaya büyük önem veren bir üniversiteyiz ve bu yönde belirlediğimiz hedeflerimiz doğrultusunda bir çok çalışma gerçekleştirdik.  Bu kapsamda 2021 yılında üniversitemiz bünyesinde ‘Çin Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalımızı açtık.  30 öğrenciyle eğitime başlayan ve bu yıl itibarıyla 2 sınıfı ve 60 öğrencisi bulunmakta olan ‘Çin Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalımız da, 3 doktor öğretim üyesi ve 1 Çinli öğretim görevlisi bulunmakta.

Şunu da özellikle belirtmek isterim ki üniversitemiz Çin Dili ve Edebiyatı Bölümümüzdeki akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz, Çin tarafından düzenlenen tüm etkinliklere aktif katılım sağlamakla birlikte Çince alanında üniversitemizi, şehrimizi ve ülkemizi en iyi şekilde temsil ederek bizleri gururlandırmakta. Son olarak bu yıl ‘21. Çince Köprüsü Yarışması Türkiye Ön Eleme Finali’nde üniversitemizi temsil eden beş öğrencimizden Doğa Gübeş birincilik ödülü ve Esmanur Çorum ise ikincilik ödülü aldı” diye konuştu.

Misafirperverliklerinden dolayı Rektör Aktekin ve yönetimine teşekkür eden Büyükelçi Liu Shaobin ise, NEVÜ’nün dünyanın önemli turizm merkezlerinden biri olan Kapadokya’nın doğal ve kültürel zenginliği ile bütünleşen mimari yapısına hayranlığını dile getirdi. NEVÜ’de eğitim gören öğrencilerin de bu doğal ve kültürel zenginlik içerisinde eğitim görmelerinin kendileri için büyük bir şans olduğunu belirten  Büyükelçi Liu Shaobin, Kapadokya Bölgesi’nin Çinliler için de önemli turizm noktalarından biri olduğunu,  bölgenin özgünlüğünün Çin dilini öğrenen öğrenciler için de ilgi çekici olduğunu söyledi.

Tüm bu zenginlikler arasında eğitim veren NEVÜ’nün ayrıca nitelikli ve kaliteli akademisyenlerle öğrencilere büyük imkanlar sunduğuna değinen Büyükelçi Liu Shaobin, iki ülke üniversiteleri arasında öğrenci  ve akademisyen hareketliliği gibi başta eğitim faaliyetleri olmak üzere diğer alanlarda da iş birliklerine hazır olduklarını sözlerine ekledi.

Büyükelçi ve beraberindeki heyet daha sonra Rektör Aktekin ile birlikte üniversitenin Atçılık ve Binicilik Merkezi, Vali Şinasi Kuş Kültür ve Sanat Merkezi ile içerisinde yer alan Sanat Müzesini gezdi. Büyükelçi ve heyet ayrıca üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan ve üniversitenin Arkeoloji Bölümü tarafından kazı, temizlik ve restorasyon çalışmasına başlanılan Karazayı Tümülüs alanını, üniversitenin Avanos İlçesi’nde yer alan Kapadokya Yaşayan Miras Müzesi’ni gezerek incelemelerde bulundu.