Bilim ve Teknolojinin Kalbi NEVÜ’de Attı: ‘STEM Makers Fest /Expo Kapadokya’ Etkinliği NEVÜ’de Başladı

28 Kasım 2022 1298
Bilim ve Teknolojinin Kalbi NEVÜ’de Attı: ‘STEM Makers Fest /Expo Kapadokya’ Etkinliği NEVÜ’de Başladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ), Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, NEVÜ Kapadokya Teknopark, Hacettepe Üniversitesi STEM & Maker Laboratuvarı iş birliğiyle hazırlanan ve 26-27 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “STEM & Makers Fest/Expo Kapadokya” etkinliği, bilim meraklılarını bir araya getirdi.

NEVÜ’de başlayan etkinliklere Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin, İl Milli Eğitim Müdürü Memet Polat, KOSGEP İl Müdürü Ali Usta, Kapadokya STEM & Makers Fest/Expo Başkanı Gültekin Çakmakçı ve Prof. Janerik Lundquist, Kapadokya Teknopark Müdürü Dr. Bilgin Yazıcı,  İsveç, İrlanda, Finlandiya ve Kazakistan gibi ülke üniversiteleri, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden akademisyenler ve öğrenciler,  Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul temsilcileri, öğretmenler ve öğrenciler ile veliler katıldı.

Etkinliğin açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, bilim ve teknoloji tutkunlarının bir araya getirildiği böylesi önemli uluslararası etkinliğe üniversite ve şehir olarak ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Rektör Aktekin, “Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Üniversitemiz Kapadokya Teknopark, Hacettepe Üniversitesi STEM & Maker Laboratuvarı iş birliğiyle düzenlemiş olduğumuz ve iki gün boyunca 36 Atölye, 6 bilim şovu, 11 MOST etkileşimli poster sunumları ve 14 Stem Playground çalışmalarının yer alacağı etkinliğimize öncelikle hepiniz hoş geldiniz.

Bugün burada çocuklarımız ve öğrencilerimiz hem bilimi hem de sanatı deneyerek ve yaşayarak öğrenme fırsatı bulacaklar. Çağımızda, disiplinler arası etkileşimle yaşayarak öğrenme anlayışının ön plana çıktığı bir eğitim dönemini yaşıyoruz. Yükseköğretim Kurulumuz (YÖK) ve Milli Eğitim Bakanlığımız da öğrencilerin aldıkları eğitimleriyle birlikte kendilerinin alan dışı kişisel gelişimlerini artıracak, bilgi ve becerilerini geliştirecek proje ve çalışmalara büyük önem veriyor. STEM dediğimiz de mühendisliğin, matematiğin, fiziğin ve diğer farklı bilim disiplinlerinin bir arada harmanlandığı, çocuklara özellikle temel kavramların ve becerilerin öğretilmeye çalışıldığı bir yaklaşım.

Ülkemizden ve dünyanın farklı ülke üniversitelerinden, Milli Eğitim Bakanlığımıza bağlı okullarımızdan katılımcıların birbirinden değerli çalışmalarının yer aldığı stantlar var. Stantlarımızda çeşitli eğitim araç ve gereçlerinin yanı sıra çeşitli alanlara ait atölyeler yer almakta. Üniversite olarak bilim, sanat ve kültürün iç içe bulunduğu bir etkinliğinin paydaşı olmakla birlikte ev sahipliği yapmaktan dolayı ayrıca heyecan ve mutluluk duyduğumuzu belirtmek isterim. İki gün boyunca devam edecek olan etkinliğimizde yer alan üniversitelerimize, okullarımıza, öğrencilerimize ve emeği geçenler ile siz değerli katılımcılarımıza bir kez daha şahsım ve üniversitem adına teşekkür ediyorum “diye konuştu.

Açılışta birer konuşma yapan Kapadokya STEM & Makers Fest/Expo Başkanı Gültekin Çakmakçı ve Prof. Janerik Lundquist ise etkinliğin düzenlenmesiyle birlikte ev sahipliğinden ve desteklerinden dolayı NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin ve yönetimine teşekkür etti.

Yapılan açılış konuşmalarından sonra Rektör Aktekin, protokol üyeleri ve katılımcılar stantları ziyaret etti.

36 Atölye, 6 Bilim Şovu, 11 MOST Etkileşimli Poster Sunumları, 14 Stem Playground Çalışmaları Gerçekleştiriliyor

NEVÜ Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi Fuaye Alanı’nda bugün başlayan ve yarında da devam edecek  etkinlik kapsamında; 36 Atölye, 6 Bilim Şovu, 11 MOST Etkileşimli Poster Sunumları, 14 Stem Playground çalışmaları gerçekleştiriliyor.  

Yurt içi ve yurtdışından gelen akademisyenlerin sunumlar gerçekleştirdikleri etkinlikte, öğretmenler, veliler ve çocuklar, sergi salonlarındaki “STEM” ve “Maker” alanlarında gün boyunca bilimle dolu dakikalar geçirme fırsatı buldu. Katılımcıların yoğun ilgi gösterdiği etkinlikte Kimyanın Gizemli Renkleri, Nanoteknoloji, Öğrencinin Kimyası bilim şovları, her yaştan katılımcıya hitap eden Kaosun Ritmi, Böcek Robot, Geometrik Tasarım, Denge Piramidi, Mekatronik, Mühendis Beyinler, Genlerin Dünyası, Einstein STEM Lab, TI Teknolojileri ile STEM, Ölçme ve Değerlendirme: PISA ve TIMSS, 3 Boyutlu Tasarım gibi birbirinden farklı atölye çalışması yer alıyor.

STEM & Makers Fest/Expo Yarın da Devam Edecek

NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin bugün başlayan ve 27 Kasım Pazar günü de devam edecek olan,  7’den 70’e herkesi bilim ve teknoloji ekseninde bir araya getirmeyi amaçlayan ve katılımın ücretsiz olduğu STEM & Makers Fest/Expo Kapadokya etkinliğine tüm Nevşehirlileri davet etti.

STEM & Makers Fest/Expo Kapadokya etkinliklerini NEVÜ kurumsal Youtube sayfasından canlı yayında takip edebilirsiniz.