NEVÜ ve Liberal Düşünce Topluluğu İş Birliğinde Düzenlenen “2023 Liberal Düşünce Kongresi” Başladı

04 Kasım 2023 865
NEVÜ ve Liberal Düşünce Topluluğu İş Birliğinde Düzenlenen “2023 Liberal Düşünce Kongresi” Başladı

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi  (NEVÜ) Rektörü Prof. Semih Aktekin, Türkiye'nin dört bir yanından bilim ve fikir insanlarının Nevşehir’de bir araya geldiği "2023 Liberal Düşünce Kongresi”nin açılışında konuştu.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) ve Liberal Düşünce Topluluğu (LDT)  iş birliğinde 03-05 Kasım 2023 tarihlerinde düzenlenen "2023 Liberal Düşünce Kongresi” bugün başladı. Nevşehir'in Ürgüp İlçesi Dinler Otel'de başlayan kongrenin açılışına; NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Kapadokya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ali Karasar, Cumhurbaşkanlığı Sosyal Politikalar Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karatepe ve Dr. Murat Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tarkan Oktay, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Liberal Düşünce Topluluğu Genel Koordinatörü Özlem Çağlar Yılmaz, yurt genelinden akademisyenler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile davetliler katıldı.

Liberal Düşünce Topluluğu Genel Koordinatörü Özlem Çağlar Yılmaz’ın ve Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı’nın birer konuşma yaptığı kongrenin açılışında konuşan NEVÜ Rektörü Prof. Dr. Semih Aktekin, Liberal Düşünce Topluluğu’nun günümüz dünyasında yaşanan olumsuzluklara karşı insan hakları, evrensel barış, karşılıklı saygı, çoğulcu barış gibi düşünceleri ülke gündemine yerleştirmeye çalıştığını söyledi.

Aktekin “Bugün yaşadığımız dünya değişik bir dönemden geçiyor ve bugün burada liberal düşünce etrafında birçok konu tartışılacak. Ama öte taraftan tüm dünyanın gözü önünde İsrail tarafından Filistin’de binlerce çocuk öldürülüyor, hastanelere saldırılıyor ve insan hakları, yaşama hakkı, evrensel değerler göz ardı ediliyor. Liberal değerlerin ortaya çıktığı Batı Dünyası bu insanlık dışı katliama göz yumuyor, hatta destek oluyor. Dolayısıyla  insan hakları, evrensel barış, karşılıklı saygı, çoğulculuk, barış gibi değerlerin varlığı sorgulanıyor” diye kaydetti.

Rektör Aktekin devamında “90’lı yılların ülke gündemi bugün değişti. Çünkü o zamanlar ceberut devlet, bürokratik oligarşi, sivilleşme, merkezi devlet yetkilerinin dağıtılması gibi birçok konu konuşuluyordu. Ama son yıllarda yaşadığımız olaylar birey olarak, vatandaş olarak bizde güçlü bir devlete olan ihtiyacın, güçlü bir bürokrasiye olan ihtiyacın devam ettiği hissi uyandırıyor. İnsanlık kriz dönemlerinde zaman zaman güvenlik ve özgürlüklerinden taviz veren politikalara prim verebilmiştir. Tabi ki dünyada yükselen ırkçılık, cinayetler, savaşlar yeniden uzun vadede otoriter yönetimleri ve baskıcı rejimleri meşrulaştıracak güvenlik kaygısına yol açabilir. Ama öte yandan da realist olarak baktığımızda gerçekten de özellikle bulunduğumuz coğrafyada Türkiye için söylüyorum tekrar merkezi otoritenin, devletin, bürokrasinin, siyasetin güçlü olmasının da yine insan haklarını, insanların güvenliğini ve özgürlüklerini korumak için bir ihtiyaç olduğu da ortaya çıkıyor. Dolayısıyla bu bağlamda liberal düşünürlerin ve entelektüellerin neler düşündükleri, 90’lı yıllardan beri nelerin değiştiğini, şimdi hangi konumda olduğunu, liberal bakış açısı ile neler önerdikleri çok önemli” diye konuştu.

Rektör Aktekin’in konuşmalarının ardından kongrenin oturumlarına geçildi. İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bekir Berat Özipek’in oturum başkanlığını yaptığı birinci oturumda İstanbul Medipol Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Atilla Yayla, Çankaya Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tanel Demirel ve Siyaset Bilimcisi Prof. Dr. Hamit Emrah Beriş “Liberaller ve Güncel Siyaset” üzerinde konuştu.

Öğleden sonra devam eden ve İstanbul Ticaret Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ömer Çaha’nın oturum başkanlığını yaptığı kongrenin ikincisi oturumunda Diyarbakır Bağlar İlçe Belediye Başkan Yardımcısı Avukat Muhammed Akar ile Kars Kafkas Üniversitesi öğretim elemanı Dr. Mahmut Özdemirkol, “Kürt Meselesinin Neresindeyiz?” başlığı adı altında konuştu. 

Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi Prof. Dr. Şükrü Karatepe’nin oturum başkanlığını yaptığı günün son oturumu ise “Yerel Yönetimler Reformu ve Afetlerle Mücadele” üzerine gerçekleştirildi. Oturuma Aydın Adnan Menderes Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Neval Genç, Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim Politikaları Kurulu Üyesi ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Tarkan Oktay ile Kırıkkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Refik Yaslıkaya konuşmacı olarak yer aldı.

Kongrenin 05 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek oturumun açılış konuşmasını Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin yapacak. Oturumlarda “Ekonomide Yükselen Devletçlik” ve “Yeni Çalışmalar Genç Akademisyenler” konulu sunumlar yapılacak.