Çölyak Hastalığı

04 Aralık 2023 951
Çölyak Hastalığı

Çölyak hastalığı; gluten isimli protein tüketildiğinde bağırsaklardaki emilim ve sindirimi sağlayan villus [tüysü oluşumlar] yapılarının bozulmasına sebep olan bir  sindirim sistemi hastalığıdır. Gluten buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunur. buğday, çavdar, yulaf unlarından yapılan ekmekler, pasta, börek, hamur işleri, pilavlar, çorbalar, salatalar tüketildiğinde ince bağırsağın iç yapısı bozulur dolayısıyla hayati önem taşıyan besin öğeleri emilemez vücütta kullanılamaz.

 Sağlık Bakanlığı Bilgi Sistemi kayıtlarına göre ülkemizde 2022 yılı sonu itibarıyla 154.027 kişiye çölyak hastalığı tanısı konulmuştur. Beslenme hakkı ile sağlık hakkının temel insan haklarından olduğu düşünüldüğünde gluten intoleransı geliştiren bu kişilerin beslenmelerinde glutensiz diyet uygulanabilmesi amacıyla gerekli tedbirlerin alınması önem arz etmektedir.

Bu kapsamda üniversitemiz de bulunan ÇÖLYAK TANISI almış kişi sayısını belirlemek, beslenme ihtiyaçlarını giderilmesinde destek olmak ve diyetisyenlik hizmeti vermek için personellerimiz ve öğrencilerimizin bizimle iletişime geçmelerini bekliyoruz.

 

 

İletişim numaraları:

Diyetisyen Hatice Kübra ÖZCAN

Cep:    05418591184

Dahili: 35677

Çölyak Hastalığı