NEVÜ Öğretim Elemanı Dr. Kamile Serbest, Uygur Türkleri Üzerine Yazdığı Eseri Rektör Aktekin’e Takdim Etti


Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Türk Halkbilimi Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Kamile Serbest, Uygur Türklerinin geleneksel tıp yöntemlerini konu alan eserini Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’e takdim etti.
Rektör Prof. Dr. Semih Aktekin’i makamında ziyaret eden Dr. Kamile Serbest, 2023 yılında TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Yurt Dışı Araştırma Burs Programı tarafından desteklenen ve Uygur Türklerinin geleneksel tıp yöntemlerini ele alan eseri hakkında bilgi verdi. Dr. Serbest, Kazakistan’da gerçekleştirdiği saha araştırmalarında kendisine sağlanan desteklerden dolayı Rektör Aktekin’e teşekkür ederek eserini takdim etti.
Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektör Aktekin, üniversitede görev yapan her bir akademisyenin ulusal ve uluslararası alanda yaptıkları ve yapacakları saha çalışmalarını ve yayınlarını desteklemeye büyük önem verdiklerini belirtti. Bu tür uluslararası eserlerin akademik camiaya ve üniversitenin vizyonuna önemli katkılar sunacağını ifade eden Aktekin, Dr. Serbest’i tebrik etti.
“Uygur Halk Tıbbı” Adlı Kitap Hakkında
Eserde, gerek yazılı kaynaklardan gerekse TÜBİTAK 2214-A Doktora Sırası Yurt Dışı Araştırma Burs Programı kapsamında Kazakistan’da gerçekleştirilen saha çalışmalarından elde edilen verilerden hareketle günümüz geleneksel tıbbına da kaynaklık eden Uygur halk tıbbının oluşum süreci ve beslendiği kaynaklar, icracılar ve icra şekilleri, hastalıklar ve tedavi yöntemleri ele alınmış ve Uygur halk tıbbının yaratım ve aktarım süreçleri, içerik ve işlev özellikleri ortaya konmuştur.
Uygur halk tıbbı, Türk halk tıbbının kökenini teşkil etmekle birlikte hastalık teşhisi, tedavisi, tedavilerde kullanılan yöntemler, şifacıların özellikleri bakımından gerek geçmişte gerekse günümüzde oldukça gelişmiş bir sistematiğe sahiptir. Uygur halk tıbbının şekillenmesinde coğrafi koşullar, İpek Yolu güzergâhı içerisinde yer almaları bakımından jeopolitik konum, yabancı dillerden yapılan çeviriler ve en önemlisi de halkın tecrübe ve birikimlerinden oluşmasıdır. Bu etkiler Uygur halk tıbbının gelişmesinde rol oynadığı gibi diğer ülkelerle kurulan etkileşimler neticesinde zenginleşerek özgün bir geleneksel tıp felsefesinin şekillenmesine vesile olmuştur. Uygur halk tıbbı günümüzde özellikle Kazakistan coğrafyasında gerek tedavi uygulamaları gerekse geleneksel eczacılık yöntemleri bakımından oldukça ileri bir seviyede bulunmakta ve kuşaklararası aktarılmaya devam etmektedir.