NEVÜ Desteği ile Kapadokya'nın Endüstri Öncesi Tarım ve Ticaret Mirası Araştırılıyor






Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü, Kapadokya Bölgesi'nin endüstri öncesi dönemine ait kırsal yaşam kültürünü yansıtan önemli tarımsal ve ticari yapıları araştırıyor.
NEVÜ Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Savaş Maraşlı başkanlığında yürütülen "Bizans ve Türk Dönemine Ait Sivil, Zirai ve Ticari Yapıların Tespiti" konulu arkeolojik yüzey araştırması, Nevşehir, Aksaray, Kayseri, Niğde ve Kırşehir illeri ile bu illere bağlı ilçeleri kapsıyor. Araştırma kapsamında bezirhaneler (yağ atölyeleri), setenhaneler (kırma değirmenleri), su değirmenleri, arılıklar, çamaşırhaneler, güvercinlikler, tabakhaneler ve şırahaneler gibi kamu yapıları dışındaki sivil üretim tesisleri belgeleniyor.
Ürgüp'te 2025 Sezonu Çalışmaları Başladı
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü izni ve NEVÜ desteğiyle 2020 yılından beri süren çalışmaların 2025 sezonu, Ürgüp ilçesi ve köylerindeki belgeleme çalışmalarıyla başladı. Doç. Dr. Maraşlı'nın ekibinde, Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nden Bakanlık Temsilcisi Melih Başköy ile birlikte NEVÜ Sanat Tarihi Bölümü akademisyenleri Doç. Dr. Alper Altın, Dr. Öğr. Üyesi Enes Kavalçalan, Dr. Öğr. Üyesi Can Erpek, Arş. Gör. Miray İnce Koç, Arş. Gör. Meryem Aksoy, Sanat Tarihi Bölümü yüksek lisans öğrencisi Yaşar Yasin Tüfekçi ile lisans öğrencisi Ayçe Koltukçu yer alıyor.
Bölge Ekonomisine Işık Tutan Yapılar
Kapadokya Bölgesi’nin Orta Çağ'dan başlayıp bazıları günümüze kadar işlevini sürdüren bu kaya oyma yapılar, Kapadokya'nın tarihsel tarımsal ve ticari hayatının anlaşılması için büyük önem taşıyor. Bölge mimarisine uygun olarak kayaya oyulmuş bu yapılar, dönemin yerel üretim ekonomisinin canlı kanıtlarını oluşturuyor.
Araştırmanın tamamlanmasıyla, Kapadokya'da endüstri öncesi dönemin sosyo-kültürel ve ekonomik yaşantısına dair önemli bilgiler elde edilmesi ve bu alanda gelecekte yapılacak çok disiplinli çalışmalara kaynak oluşturulması hedefleniyor.
Proje ekibi, böylesi önemli bir araştırmaya verdikleri destekler için T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Kazılar ve Araştırmalar Dairesi Başkanlığına, Hacı Bektaş Veli Üniversitesine, NEVÜ İhtisaslaşma Koordinatörlüğüne, Perissia Otel ve Kapadokya Sanayici ve İş İnsanları Federasyonu (KAPADOKYASİFED)’e teşekkür etti.