NEVÜ’de “Yeni 15 Temmuz’lar Yaşanmaması İçin Eğitimcilere Düşen Rol ve Sorumluluklar” Konulu Panel Düzenlendi

14 Temmuz 2025 128

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi’nde (NEVÜ), “15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü Anma Etkinlikleri” kapsamında, "Yeni 15 Temmuz'lar Yaşanmaması İçin Eğitimcilere Düşen Rol ve Sorumluluklar" konulu panel düzenlendi.

NEVÜ Rektörlüğü tarafından, 15 Temmuz 2016 tarihinde devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü ile milli iradeye yönelik yapılmak istenen hain darbe girişiminin 9’uncu yılı dolayısıyla düzenlenen panel serisinin ikincisi, üniversitenin Vali Şinasi Kuş Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Panele; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bayram Deviren, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yazıcı, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Tahiroğlu, üniversitenin akademik ve idari personeli ile davetliler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü yapan Prof. Dr. İbrahim Erdoğan, Türkiye'nin tarihinde pek çok darbe girişimi gördüğünü hatırlatarak, "15 Temmuz sadece bir darbe girişimi değil, milli iradenin gasp edilmesi teşebbüsüdür. Milletimizin gösterdiği kahramanca direniş, bu aziz vatanın bölünmez bütünlüğü ve demokrasimiz için verilmiş tarihi bir mücadeledir" dedi.

Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Galip Yücel, "Darbe Girişimine Olanak Sağlayan Toplumsal Yapı ve Dinamikler" başlıklı konuşmasında, 15 Temmuz'da karşılarında bir "biat ve itaat kültürü" gördüklerini vurguladı. Yücel, "Bunu tersine çevirmeliyiz. Toplulukçu yapımızı olumlu yönde kullanmalı, bireylerin en üst bağı olarak devleti görmesini sağlamalıyız. Bu sağlandığında, darbe girişimi gibi yapılanmalar toplumda barınamayacaktır" ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Vedat Aktepe, "Değerler ve Eğitimi Bağlamında Okullar" konulu sunumunda, değerler eğitiminin sadece öğretmenlere yüklenemeyeceğinin altını çizdi. Aktepe, "Değerler eğitimi, aileyle birlikte tüm toplumun, tüm meslek gruplarının ortak sorumluluğudur. Bunu sadece öğretmenlere yıkmak doğru değildir" diye konuştu.

Doç. Dr. Ahmet Durmaz ise "Eğitimcilere Düşen Görev ve Sorumluluklar" başlıklı konuşmasında, eğitimin nihai hedefini şöyle tanımladı: "Eğitim, çocuklarımızı ve gençlerimizi; topluma uyumlu, demokratik değerleri içselleştirmiş, eleştirel düşünebilen ve geçmişin hatalarından ders çıkararak geleceği inşa edebilen bireyler olarak yetiştirmelidir."