NEVÜ’de “15 Temmuz Darbe Girişiminin Ekonomik, Siyasal ve Uluslararası Boyutları İle Analizi” Konulu Panel Düzenlendi

16 Temmuz 2025 179

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ)’de, “15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü Anma Etkinlikleri” kapsamında “15 Temmuz Darbe Girişiminin Ekonomik, Siyasal ve Uluslararası Boyutları ile Analizi” konulu bir panel düzenlendi.

NEVÜ Rektörlüğü tarafından, 15 Temmuz 2016’da devletin ve milletin bölünmez bütünlüğü ile millî iradeye yönelik gerçekleştirilen hain darbe girişiminin 9. yılı dolayısıyla düzenlenen panel serisinin dördüncüsüne; NEVÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mutluhan Akın, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) Dekanı Prof. Dr. İlhan Güllü, üniversitenin akademik ve idari personeli ile davetliler katıldı.

Panelin moderatörlüğünü üstlenen Doç. Dr. Mustafa Arslan, 15 Temmuz’un klasik bir askerî müdahale olmadığını vurgulayarak, “Bu girişim Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından değil, TSK içine sızmış unsurlar tarafından gerçekleştirilmiştir” dedi.

Panelde “15 Temmuz Kalkışmasının Türkiye Ekonomisi Üzerindeki Etkileri” başlıklı sunumuyla konuşan Prof. Dr. Serdar Öztürk, darbe girişiminin güvensizlik ortamı yaratarak döviz kuru, turizm, yatırımlar ve enflasyon üzerinde olumsuz etkiler doğurduğunu belirtti. Ekonomik toparlanmanın zaman aldığını ifade eden Öztürk, alınan hızlı ve kararlı tedbirlerle dengelerin yeniden sağlandığını kaydetti.

“Cemaat Maskesiyle Örgütlenmeden Darbeye: Türkiye’de 15 Temmuz Darbe Girişiminin Siyasi Açıdan Analizi” konulu sunumunda Doç. Dr. Leyla Kahraman Yücel, FETÖ'nün 1970’li yıllarda dini-eğitimsel bir girişim olarak başladığını, zamanla genişleyerek güçlü bir sosyo-politik ağ ve siyasi-ekonomik aktör hâline geldiğini söyledi. Yücel, bu sürecin, hareketin dini bir araç olarak kullanan yasa dışı bir örgüte dönüşmesine ve 15 Temmuz darbe girişimine zemin hazırladığına dikkat çekti.

Avrupa Birliği ülkelerinin darbe girişimine yönelik tutumlarını değerlendiren Prof. Dr. İlhan Aras, Avrupa’nın bu olaya yaklaşımının farklılık gösterdiğini ifade etti. Aras, bazı ülkelerin süreci temkinli bir şekilde izlediğini, bazılarında ise darbecilere yakın ve hükümeti suçlayıcı açıklamalar yapıldığını söyledi. Üçüncü grupta ise konuyla ilgilenmeyen, darbe girişimini görmezden gelen ülkelerin yer aldığını belirtti.

FETÖ/PDY'nin iş dünyası ve piyasalara etkilerini ele alan Prof. Dr. Korhan Karacaoğlu ise 15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 9 yıl geçmesine rağmen, MİT ve MASAK tarafından yürütülen operasyonlarla elde edilen bilgilere göre FETÖ yapılanmasının hâlâ finans kaynaklarını canlandırmaya çalıştığını, örgütün mensuplarını koruma çabalarının sürdüğünün görüldüğünü vurguladı.