NEVÜ’de “Medeniyetin İcadı: Barbarlığın İnşası ve Modernliğin Meşruiyeti” Konulu Etkinliğin İlk Oturumu Gerçekleştirildi



Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (NEVÜ) Düşünce Tarihi Topluluğu tarafından “Medeniyetin İcadı: Barbarlığın İnşası ve Modernliğin Meşruiyeti” konulu etkinliğin birinci oturumu düzenlendi.
NEVÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ramazan Şimşek ve Öğr. Gör. Eyüp Can Ekinci’nin rehberliğinde gerçekleştirilen oturumda, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Başkanı olan Prof. Dr. İbrahim Kalın’ın “Barbar, Modern, Medeni” adlı eseri ele alındı. Etkinlikte, “uygarlık” ve “civilization” kavramlarının anlam çerçevesi tartışılarak Batı düşüncesinin ilerlemeci ve seküler zemin üzerinden gelişimi değerlendirildi.
Katılımcılar, modern ve kapitalist düşüncenin etkisiyle Batı’nın kendi dışındaki toplumları “barbar” olarak nitelendirdiği ve bu anlayış çerçevesinde diğer toplumları “uygarlaştırma” ve “modernleştirme” iddiasıyla yürütülen kolonyalizm ve sömürgecilik faaliyetlerine dikkat çekti.
Programda ayrıca, Batı düşüncesinin varoluş zemininde yer alan haz, hız ve çıkarcılığa dayalı yaklaşımlar ile İslam düşünce tarihinde Molla Sadrâ ve Davud el-Kayserî gibi düşünürlerin hakikate götüren bilgi anlayışları karşılaştırıldı.Tartışmalar sonucunda, Batı’nın 16. yüzyılda İslam düşünce tarihinin şekillendirdiği dünya görüşüne bir tür meydan okumayla cevap verdiği, günümüzde ise Müslümanların benzer biçimde pozitivist ve ilerlemeci dünya görüşüne alternatif bir fikrî duruş ortaya koymasının önem taşıdığı vurgulandı.
